Πάρος: Ερχονται τα "Καπετανέικα", η γιορτή των ξύλινων σκαριών (video)

“Τα Καπετανέικα”, ως ιδέα, γεννήθηκαν το χειμώνα του 2017, σε μια περίοδο συναισθηματικά φορτισμένη από την απώλεια της συντροφιάς του αρχιτέκτονα Κώστα Γουζέλη,που ασχολήθηκε ενεργά με την αναστήλωση παλαιών ξύλινων ιστιοφορικών καϊκιών. Οργανώθηκαν το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου από μια πλειάδα ανθρώπων καθοδηγούμενων από μία και μόνο σκέψη: “Πως θα του άρεσε;" 

Στην επιτυχία της περυσινής διοργάνωσης συνέβαλαν η καλοκαιρία, ο εθελοντισμός, η προσφορά, η γεμάτη ξύλινα σκάφη θάλασσα, η μαγευτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στο παραδοσιακό λιμανάκι της Νάουσας και έφερε ρίγη και δάκρυα συγκίνησης σε μάτια που “θυμήθηκαν” και μη.  Στην πρώτη διοργάνωση πήραν μέρος 24 πανέμορφα καραβόσκαρα ενώ εφέτος ο αριθμός αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 32.

Ας μη γελιόμαστε, τίποτε απ΄όλα αυτά δε θα είχαμε ζήσει αν o Γουζέλης ήταν αδιάφορος σε όσους ταξίδεψαν με τα σκάφη τους προς την Πάρο για να τον τιμήσουν. Ήταν η αφορμή για ένα εκπληκτικό τριήμερο που όλοι ανυπομονούν να ξαναζήσουν και ως τέτοιο διαδόθηκε με τον ομορφότερο τρόπο: από στόμα σε στόμα!

Είθε “Τα Καπετανέικα” να είναι η γιορτή των ξύλινων σκαριών, οργανωμένη για ανθρώπους της θάλασσας, τους λάτρεις και υποστηρικτές του ξύλινου πανάδικου με όσες χαρές και βάσανα αυτό περικλείει!
Ο κόλπος της Νάουσας με ιστορία άνω των 4.000 ετών, μήτρα γέννησης νέων ιδεών, να αγκαλιάζει αμέτρητα ξύλινα σκαριά στα τυρκουάζ νερά των πανέμορφων ακτών του.

Η μυρωδιά, οι τριγμοί, το άγγιγμα των ξύλων να υπενθυμίζουν τη Ναυτική μας κληρονομιά.

Να είναι “φίλος” ο καιρός το τρίτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη, σαν ευλογία κι όλα να πηγάζουν απ΄το μοναδικό αυτό συναίσθημα της Αγάπης.

Πλήθος φίλων και εθελοντών ενώνουν τις δυνάμεις τους οργανώνοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά τη γιορτή της καρδιάς μας, στο ίδιο κλίμα αγάπης, αλληλεγγύης και προσφοράς που επικράτησε πέρυσι.

“Τα Καπετανέικα” ξύπνησαν κοιμισμένους πόθους ανθρώπων για μιά βάρκα με πανιά, ανθρώπων νέων που θα τους ανταμώσετε με το καλό στις 14 Σεπτέμβρη, καταπλέοντας στη Νάουσα της Πάρου.

Σημείωση: το φετινό πρόγραμμα, εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, περιλαμβάνει την έκθεση φωτογραφίας «Καράβια που δε φοβήθηκαν» της Χριστιάννας Οικονόμου, την έκθεση από καΐκια μινιατούρες του Μπενέτου Σκιαδά, την προβολή του ντοκιμαντέρ «Αιγαίο νυν και αεί», ενώ μικροί και μεγάλοι, στις 14 Σεπτεμβρίου, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν -και να μετάσχουν- στο εργαστήρι κατασκευής «καράβας». Πρόκειται για ένα παιχνίδι που έπαιζαν τα παιδιά στην Πάρο από το 1930 έως και τη δεκαετία του 1970.

Οι «καράβες» κατασκευάζονται με βασικό υλικό ένα τενεκέ που τον διαμορφώνουν σε σχήμα καραβιού και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το παράκτιο αρμένισμα. Κάθε βράδυ θα υπάρχουν νησιώτικα γλέντια διότι ο χορός και το γλέντι είναι συνυφασμένα με την καθημερινότητα των Παριανών.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα popaganda.gr / Φωτογραφίες: Ανδρέας Μανωλάκης