Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΠΝΑΙ - Κυκλάδες: Μέσω ψηφιακών εφαρμογών η προβολή του πολιτιστικού κεφαλαίου

ΠΝΑΙ – Κυκλάδες: Μέσω ψηφιακών εφαρμογών η προβολή του πολιτιστικού κεφαλαίου

|

Δημοπρατούνται οι ψηφιακές εφαρμογές για την προβολή του πολιτιστικού κεφαλαίου της Μυκόνου – Τα χρήματα μέσω Ευρωπαϊκών Πόρων – Τι ισχύει για τα άλλα νησιά των Κυκλάδων

Καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές για την προβολή  και ανάδειξη μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, εκδηλώσεων, δρώμενων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και συνολικά του πολιτιστικού κεφαλαίου που διαθέτει, αποκτά η Μύκονος (και όχι μόνο), με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020»,  προέβη στην προέγκριση δημοπράτησης του έργου «Εφαρμογές εικονικής & επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος της Μυκόνου», συνολικού προϋπολογισμού 339.034,00 ευρώ και επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 150.000,00 ευρώ.

Το έργο, με απόφαση  του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας»  του Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο» και συγχρηματοδοτείται  από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Aφορά στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στη διάθεση εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας με στόχο την προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος της Μυκόνου και της Δήλου. Ειδικότερα στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η ανάπτυξη των παρακάτω εφαρμογών:

(α) Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας ‘Mykonos AR Augmented Reality’, η οποία θα συνδυάζει την πραγματική και την εικονική περιήγηση σε επιλεγμένα σημεία του νησιού (κυκλαδίτικα σπίτια με αρχιτεκτονικό και λαογραφικό ενδιαφέρον, Κάτω Μύλοι, κ.α.), έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να απολαμβάνει μια βελτιωμένη εμπειρία ξενάγησης χωρίς τη βοήθεια ξεναγού.

(β) Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας ‘Mykonos Giants Hunt’, η οποία περιλαμβάνει ένα ψηφιακό παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας, που θα βασίζεται στον αρχαιοελληνικό μύθο της εξόντωσης των τελευταίων τιτάνιων Γιγάντων από τον Ηρακλή στο νησί της Μυκόνου. Ο επισκέπτης θα μπορεί ‘κατεβάζοντας’ την εφαρμογή στο κινητό του, να μπαίνει στην θέση του Ηρακλή σε ένα εικονικό κυνήγι γιγάντων στο νησί ώστε να τους εξοντώσει.

(γ) Εφαρμογή 3D παιχνιδιού ‘Gaming Delos: the myths’, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τις μυθολογικές ιστορίες που συνδέονται με τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου και έχει ως στόχο την ανακάλυψη σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων (π.χ. ο Ναός του Απόλλωνα, οι Κολοσσικοί Λέοντες από το Άνδηρο των Λεόντων της Δήλου, τo Μαρμάρινο άγαλμα της Αρτέμιδος, κ.α.).

Και σε Νάξο – Αμοργό ανάλογες δράσεις

Εκτός του παραπάνω έργου, με απόφαση του Περιφερειάρχη έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», άλλα  εννέα (9) έργα, συνολικής επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 1.207.300,00 € (συμπεριλαμβανομένης της Μυκόνου). Τα έργα αυτά αφορούν το σύνολο του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων αλλά και ειδικότερα τα νησιά Σύρος, Κέα, Αμοργός, Σαντορίνη, Νάξος, Πάρος. Άνδρος και Κύθνος.

Δικαιούχοι των έργων  είναι οι αντίστοιχοι Δήμοι και  η Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η οποία λόγω αρμοδιότητας έχει την ευθύνη  για τη συγγραφή και την τεκμηρίωση των κειμένων για τα μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, καθώς και για τον έλεγχο του απαραίτητου έγγραφου, έντυπου, οπτικοακουστικού και ψηφιακού υλικού, απαραίτητου για την υλοποίηση των έργων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν