Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΠΝΑΙ - Κύθνος: Αναβάθμιση και ανάδειξη του σπηλαίου Δρυοπίδας

ΠΝΑΙ – Κύθνος: Αναβάθμιση και ανάδειξη του σπηλαίου Δρυοπίδας

|

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει την Ανάδειξη του Σπηλαίου Δρυοπίδας Κύθνου – Υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμο Κύθνου – Το έργο χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020»

Στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Κύθνου για το έργο «Ανάδειξη Σπηλαίου Δρυοπίδας ν. Κύθνου», προέβησαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης.

Αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η άσκηση της αρμοδιότητας υλοποίησης του έργου ανάδειξης του Σπηλαίου Δρυοπίδας Κύθνου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λόγω τεχνικής επάρκειας, για λογαριασμό του Δήμου Κύθνου, που είναι ο κύριος του έργου. Ειδικότερα, η Περιφέρεια αναλαμβάνει να λειτουργήσει ως δικαιούχος του έργου έναντι της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020” από όπου χρηματοδοτείται  το συγκεκριμένο έργο.  Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια, βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης αναλαμβάνει την ωρίμανση, δημοπράτηση, παρακολούθηση υλοποίησης, παραλαβή   και παράδοση του έργου στον Δήμο Κύθνου σε πλήρη λειτουργία.

Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών για την ανάδειξη και αναβάθμιση του Σπηλαίου “Καταφύκι” του οικισμού Δρυοπίδας στο νησί της Κύθνου, ενός από τα σημαντικότερα σπήλαια της νησιωτικής Ελλάδας. Η πράξη απαρτίζεται από δύο υποέργα. Το πρώτο είναι ένα κατεξοχήν τεχνικό έργο και αφορά στην υλοποίηση των εργασιών ηλεκτροφωτισμού και προστασίας των διαδρόμων διέλευσης / περιήγησης του κοινού εντός του Σπηλαίου, με στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων μορφολογικών στοιχείων και πετρωμάτων. Το δεύτερο αφορά την παραγωγή υλικού ανάδειξης του σπηλαίου, όπου προβλέπεται μεταξύ άλλων και ψηφιακή εφαρμογή ηχητικής ξενάγησης.

Ο συνολικό προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου ανέρχεται στο ποσό των 442.153,85 ευρώ, από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με την απόφαση ένταξης του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου με αρ. πρωτ. 861//3-4-2020, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης  με τίτλο “Δράσεις για την Προστασία και Ανάδειξη της Φυσικής Κληρονομιάς των Μικρών Νησιών της Περιφέρειας”.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ φορέας λειτουργίας ο Δήμος Κύθνου.

Η διάρκεια της Προγραμματικής Σύμβασης είναι 45 μήνες από την ημέρα της υπογραφής της, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών της μελέτης.

Το έργο “Ανάδειξη Σπηλαίου Δρυοπίδας Κύθνου” εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας “Ενίσχυση της Περιφερειακής Συνοχής” του Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Το Γραφείο Τύπου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν