Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΠΝΑΙ - Ρόδος: "Τέχνη και Πόλη, ένας αιρετός και ένας καλλιτέχνης"

ΠΝΑΙ – Ρόδος: “Τέχνη και Πόλη, ένας αιρετός και ένας καλλιτέχνης”

|

Η Ρόδος με τη ματιά του αιρετού και του καλλιτέχνη – Γ. Χατζημάρκος “Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα ν’ ανακαλύπτεις ξανά την πόλη σου και ακόμα πιο όμορφο όταν μπορείς να δουλεύεις γι’ αυτή”. 

Στη διατήρηση και την αναζωογόνηση της χειροτεχνίας στη Ρόδο, με στόχο την δημιουργία καινούργιων πόλων έλξης για την ανάπτυξη της πολιτιστικής προσφοράς του τόπου, αποσκοπεί το πρόγραμμα «Τέχνη και Πόλη, ένας αιρετός και ένας καλλιτέχνης», ένα πρόγραμμα που η Γαλλία υλοποιεί σε επιλεγμένες πόλεις σε συνεργασία με τις κατά τόπους διπλωματικές, διερευνητικές αποστολές της.

Μια τέτοια διερευνητική αποστολή, πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες στη Ρόδο, όπου ο αιρετός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο καλλιτέχνης, ο Γάλλος ζωγράφος, γλύπτης και χαράκτης Francois-Xavier Richard, περπάτησαν μαζί για μια ολόκληρη μέρα την πόλη της Ρόδου, “διασταυρώνοντας” την ματιά του πολιτικού και του εικαστικού, με σκοπό αυτή η “διασταύρωση” να αποτυπωθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, για την υλοποίηση του πρωταρχικού στόχου.

Την πρωτοβουλία, το πρωτότυπο αυτό πρόγραμμα να βγει από τη Γαλλία και να μεταφερθεί και στη Ρόδο, ανέλαβε η Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο, κα Αλίκη Μοσχή και ο Περιφερειάρχης, με ιδιαίτερη χαρά συμμετείχε σε αυτό, δεδομένης και της έμφασης που δίνει η Περιφερειακή Αρχή στην ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού κεφαλαίου της Ρόδου και του Νοτίου Αιγαίου συνολικά, με άξονα την εξωστρέφεια και τις καινοτόμες δράσεις.

Η κεντρική ιδέα του προγράμματος για τη Ρόδο, που αφορά στην διατήρηση και την αναζωογόνηση της χειροτεχνίας, υπαγορεύτηκε από το δεδομένο ότι η Ρόδος είναι ένας τόπος πλούσιος από φυσικούς πόρους και παραδοσιακές πρακτικές. Όμως, τα χειροτεχνικά επαγγέλματα, που συνδυάζουν αυτούς τους δύο πόρους, είναι προς εξαφάνιση. Οι χειροτεχνίες πλήττονται από τον μαζικό τουρισμό, ενώ υπάρχουν ακόμα πολλοί καλλιτέχνες-τεχνίτες, ειδικά στην αγγειοπλαστική και στην αργυροχρυσοχοΐα και ταυτόχρονα εμφανίζονται καινούριες πρακτικές. Η παράδοση της ροδίτικης χειροτεχνίας δεν χάθηκε. Υπάρχει όντως ένα υπόβαθρο που πρέπει να διατηρηθεί και μπορεί να γίνει ελπιδοφόρο ως προς

τους προβληματισμούς του τόπου, όπως η έλλειψη εργασίας εκτός τουριστικής περιόδου και η δυσκολία να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος για ολόκληρο τον χρόνο.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν μέσα από την διασταύρωση της ματιάς του αιρετού και του καλλιτέχνη, είναι, πώς μπορούμε να δώσουμε μια καινούρια υπόσταση στην χειροτεχνία της Ρόδου και πώς μπορεί η Ρόδος να επανασυνδεθεί με την παράδοση της και να επανατοποθετηθεί στο πολιτιστικό χάρτη της περιοχής, ως ένα λαμπερό πολιτιστικό κέντρο που ελκύει καλλιτέχνες και τεχνίτες από όλη την Μεσόγειο;

Οι σκέψεις και οι προβληματισμοί που αναδείχθηκαν από την περιήγηση του Περιφερειάρχη και του Γάλλου εικαστικού στην πόλη της Ρόδου, η οποία αποτυπώθηκε σε 10 συμβολικές αλλά και ενδεικτικές φωτογραφίες, μέρος του project, παρουσιάστηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη, παρουσία του νεοεκλεγέντος δημάρχου, Αντώνη Καμπουράκη, της Γαλλίδας πολιτιστικής ακολούθου της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, της προξένου της Γαλλίας στη Ρόδο, Αλίκης Μοσχή, του Αντιπροέδρου του ΕΒΕΔ, Νίκου Παπασταματίου και εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά: “Με τον Γάλλο ζωγράφο, γλύπτη και χαράκτη Francois-Xavier Richard, πέρασα μια υπέροχη μέρα, είχα μια πολύ πλούσια εμπειρία, περπατώντας στην Ρόδο και κοιτώντας την πόλη που μεγάλωσα μέσα απο τα μάτια του επισκέπτη Francois Richard. Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα ν’ ανακαλύπτεις ξανά την πόλη σου και ακόμα πιο όμορφο όταν μπορείς να δουλεύεις γι’ αυτή.

Η πόλη μου, η πόλη μας, πρέπει να ξαναβρεί τα συστατικά που συνθέτουν την αυθεντικότητά της, ιστορία, κουλτούρα, ταυτότητα και να τα αναδείξει. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την λειτουργία της οικονομίας, αλλά πρέπει να προστατευθεί το έδαφος πάνω στο οποίο αυτή κτίζεται>. Ευχαριστώ την Επίτιμη Πρόξενο της Γαλλίας στη Ρόδο, Αλίκη Μοσχή, για την αγάπη που βάζει σε ό,τι κάνει.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτής της συνεργασίας, οπότε σύντομα θα έχουμε την χαρά να μιλήσουμε και δημόσια για αυτά”.

Τι είναι η διερευνητική αποστολή– ένας αιρετός, ένας καλλιτέχνης

Μεταξύ 2003 – 2006 η Maud de Floc’h, πολεοδόμος και εμπνευστής της γαλλικού εμπειρίας Διερευνητική Αποστολή, ένας αιρετός – ένας καλλιτέχνης, οδήγησε αυτό το πρόγραμμα σε 13 πόλεις στη Γαλλία, με την υποστήριξη του Lieux Publics. Η Διερευνητική Αποστολή επέτρεψε να διασταυρωθεί σε κάθε πόλη το «πολιτικό βλέμμα» ενός αιρετού με το δημιουργικό όραμα ενός καλλιτέχνη σε

αστικά θέματα (καταστάσεις, ζητήματα, προοπτική…). Κάθε ζευγάρι της Διερευνητικής Αποστολής παρουσίασε τους τρόπους που αντιλαμβάνεται το αστικό συμβάν. Κάθε εμπειρία αποκαθίσταται (εντυπώσεις, φωτογραφίες, σκίτσα, υποθέσεις).

Η πρώτη γαλλική εμπειρία οδήγησε σε ένα βιβλίο και μια έκθεση (Παρίσι 2006) καθώς επηρέασε και σε καφέ της κάθε πόλης, επιτρέποντας σε όλους να συζητήσουν τα αποτελέσματα των διασταυρωμένων αποστολών.

Δελτίο Τύπου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΔΜΗΕ – Καλώδιο μήκους 560 χλμ. θα ηλεκτροδοτήσει τα Δωδεκάνησα

ΑΔΜΗΕ – Με υποθαλάσσιο καλώδιο 560 χλμ. θα ηλεκτροδοτηθούν τα Δωδεκάνησα - Το χρονοδιάγραμμα της ...αυτονομίας

Κύθνος: Το Αιολικό Εργοστάσιο και ο πετρελαϊκός κολοσσός Total

Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός TOTAL απειλεί το νησί της Κύθνου με αιολικό εργοστάσιο! - Η αντίδραση του Δήμου

ΠΝΑι: Οι επιχειρηματίες έχουν τον πρώτο λόγο και καταθέτουν την άποψή τους

The Rhodes Co-Lab: Στην plastic-free εποχή η γνώμη των τοπικών επιχειρήσεων μετράει

Σαντορίνη: Παράταση για οικοδομικές εργασίες και βέβαια πρόστιμα

Έως και 3.600 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θα παραβούν τον κανονισμό Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών

Χατζημάρκος: Μικροπολιτική επιλογή όσων μιλούν για “εμπάθεια” της Περιφέρειας προς τη Νάξο (video)

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - μιλάει στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για τις προτάσεις σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ και τη σχέση Περιφέρειας - Νάξου (video)

Πατ. Θωμάς Συνοδινός: Η μεγάλη ευθύνη να είσαι καλός παπάς και η Αμοργός

Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, π. Θωμάς Συνοδινός, μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στην Αμοργό, τη γνωριμία του με τον μακαριστό Χριστόδουλο και στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air