Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΠολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 με άρωμα Αιγαίου

Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 με άρωμα Αιγαίου

|

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία προεπιλογής (14 πόλεις) για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 και η Ελλάδα προτείνει στη βραχεία λίστα μία εκ των Ρόδου, Ελευσίνας και Καλαμάτας 

Η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν από την οριστική επιλογή της πόλης που θα διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021 και έχει έντονο το άρωμα Αιγαίου…  Χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση προεπιλογής των υποψηφίων των υποψηφίων ελληνικών πόλεων που διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, που πραγματοποιήθηκε από την Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και την Ευρωπαϊκή Ένωση του ΥΠΠΟΑ. Οι πόλεις που παρουσίασαν τους φακέλους υποψηφιότητάς τους ενώπιον της δωδεκαμελούς επιτροπής των εμπειρογνωμόνων (10 μέλη ορισμένα από τα θεσμικά Όργανα της Ε.Ε. και 2 Έλληνες εμπειρογνώμονες) ήταν δεκατέσσερις ήτοι: Βόλος, Δελφοί, Ελευσίνα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Λέσβος, Μεσολόγγι, Πειραιάς, Ρόδος, Σαλαμίνα, Σάμος και  Τρίπολη. Να σημειώσουμε εδώ ότι από τις πρώτες πόλεις που μπήκαν στη μάχη ήταν η Σύρος (πρωτεύουσα Κυκλάδων) αλλά αναγκάστηκε να αποσυρθεί λίγο πριν την τελική ευθεία…

Η ανακοίνωση έγινε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά, της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΠΟΑ κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και του Γάλλου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Υπεύθυνου για τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες κ. Sylvain Pasqua. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των υποψηφιοτήτων, ο Βρετανός Πρόεδρος της 12μελούς Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Steve Green ανακοίνωσε τα ονόματα των πόλεων που περιλαμβάνονται στη βραχεία λίστα προεπιλογής, ως εξής: Ελευσίνα , Καλαμάτα και Ρόδος

Οι τρεις πόλεις της βραχείας λίστας καλούνται να υποβάλουν αναθεωρημένους φακέλους υποψηφιότητας, ύστερα από σχετικές υποδείξεις των εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να λάβουν μέρος στη συνάντηση επιλογής, τον Νοέμβριο του 2016, για την ανάδειξη μίας ελληνικής πόλης, ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, δήλωσε ότι «Η ιδέα της φιλοξενίας αποτελεί παλαιά αρχή της Ευρώπης. Οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα μας φέρουν, εκτός από πόνο και ταλαιπωρία, και τον δικό τους πολιτισμό, ο οποίος πρέπει να μπολιαστεί με τον δικό μας. Το 2021 είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να αναδειχθεί η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα φιλοξενίας στην Ευρώπη».

Η προεπιλογή στις επικρατέστερες πόλεις για τον τίτλο θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τις ενδιαφερόμενες πόλεις, υπό την προϋπόθεση ότι η υποψηφιότητά τους αυτή εντάσσεται σε μια πιο μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική με γνώμονα τον πολιτισμό. Το 2021, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για τέταρτη φορά μετά την Αθήνα το 1985, τη Θεσσαλονίκη το 1997 και την Πάτρα το 2006. Κατά το ίδιο έτος, θα υπάρχει επίσης μια πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης στη Ρουμανία και μία σε μια υποψήφια ή δυνάμει υποψήφια για προσχώρηση στην ΕΕ χώρα. Η προεπιλογή για τον διαγωνισμό στη Ρουμανία πραγματοποιήθηκε στις 7 – 10 Δεκεμβρίου 2015 και προτάθηκαν για προεπιλογή τέσσερεις πόλεις (Baia Mare, Βουκουρέστι, Cluj και Τιμισοάρα). Η προεπιλογή μεταξύ πόλεων από υποψήφιες/δυνάμει υποψήφιες χώρες πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2015 και προτάθηκαν για προεπιλογή δύο πόλεις (Novi Sad της Σερβίας και Herceg Novi του Μαυροβουνίου). Μετά την Wrocław (Πολωνία) και την Donostia-San Sebastián (Ισπανία) φέτος, το 2017 ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες θα είναι το Aarhus (Δανία) και η Πάφος (Κύπρος), το 2018 το Leeuwarden (Κάτω Χώρες) και η Βαλέτα (Μάλτα) και τέλος το 2019 η Matera (Ιταλία) και το Plovdiv (Βουλγαρία). Η Ιρλανδία και η Κροατία θα φιλοξενήσουν την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2020.

Ιστορικό

Τον Δεκέμβριο του 2014, η Ελλάδα κάλεσε τις ενδιαφερόμενες πόλεις να υποβάλουν αιτήσεις. Ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση 14 ελληνικές πόλεις, η Κέρκυρα, οι Δελφοί, η Ελευσίνα, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Λάρισα, η Λέσβος (Μυτιλήνη), το Μεσολόγγι, ο Πειραιάς, η Ρόδος, η Σαλαμίνα, η Σάμος, η Τρίπολη και ο Βόλος.

Οι αιτήσεις εξετάστηκαν από επιτροπή την οποία αποτελούν 12 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες — δύο που διορίστηκαν από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και δέκα που διορίστηκαν από θεσμικά όργανα και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα μέλη της επιτροπής που όρισαν τα ευρωπαϊκά θεσμικά και λοιπά όργανα της Ένωσης είναι επί του παρόντος:

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Steve Green (Ηνωμένο Βασίλειο), ο οποίος διαθέτει πλούσια εμπειρία σε θέματα διεθνών πολιτιστικών σχέσεων και σχετικά με τον ρόλο του πολιτισμού και των γλωσσών στην κοινωνία, ως μέλος του EUNIC (Δίκτυο Εθνικών Ινστιτούτων Πολιτισμού της ΕΕ) και του Βρετανικού Συμβουλίου. Jordi Pardo (Ισπανία), πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Pau Casals εμπειρογνώμονας στον στρατηγικό σχεδιασμό και στην αστική αναζωογόνηση μέσω του πολιτισμού και του τουρισμού. Suzana Žilič Fišer (Σλοβενία), καθηγήτρια, επικεφαλής του τμήματος Μέσων Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ και γενική διευθύντρια του οργανισμού «Μάριμπορ, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2012».

Από το Συμβούλιο: Ulrich Fuchs (Γερμανία), αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής και διευθυντής προγράμματος της πόλης Λιντς, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2009 και της Μασσαλίας-Προβηγκίας, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2013. AivaRozenberga (Λετονία), διευθύντρια προγράμματος της Rīga, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2014. Pauli Sivonen (Φινλανδία), διευθυντής του μουσείου Serlachius.

Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Sylvia Amann (Αυστρία), που ειδικεύεται στον τομέα της αστικής, περιφερειακής ανάπτυξης και της ανάπτυξης της υπαίθρου, του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας. CristinaFarinha (Πορτογαλία), εμπειρογνώμονας στην ανάπτυξη δημιουργικών βιομηχανιών και εθνικών πολιτιστικών στρατηγικών. AgnieszkaWlazeł (Πολωνία), εμπειρογνώμονας για στην ανάπτυξη ακροατηρίου και πρώην διευθύνουσα σύμβουλος και καλλιτεχνική διευθύντρια φεστιβάλ τέχνης.

Από την Επιτροπή των Περιφερειών: AlainHutchinson (Βέλγιο), επίτροπος της κυβερνήσεως της Περιφέρειας των Βρυξελλών, αρμόδιος για τις σχέσεις με τους ευρωπαϊκούς & διεθνείς οργανισμούς και αντιδήμαρχος του Saint Gilles αρμόδιος για την εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα ορισμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, η επιλογή περιλαμβάνει δύο γύρους: τον γύρο προεπιλογής, που έχει ως αποτέλεσμα την κατάρτιση καταλόγου προεπιλεγμένων υποψήφιων πόλεων, και τον γύρο τελικής επιλογής, εννέα περίπου μήνες αργότερα. Οι πόλεις που επιλέγονται ορίζονται στη συνέχεια επίσημα από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.

Οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, που καθιερώθηκαν το 1985 με βάση μιαν ιδέα της τότε υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη, έχουν εξελιχθεί σε μια από τις πλέον φιλόδοξες πολιτιστικές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη και συγκαταλέγονται στις πιο γνωστές και τις περισσότερο εκτιμώμενες δραστηριότητες της ΕΕ. Οι στόχοι είναι να προωθηθεί η πολυμορφία των πολιτισμών στην Ευρώπη, να επισημανθούν τα κοινά στοιχεία τους και να ενισχυθεί η συμβολή του πολιτισμού στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των πόλεων.

Δήλωση  του δημάρχου Ρόδου κου Χατζηδιάκου…  

«Το ταξίδι πλησιάζει στον προορισμό του!! Φτάσαμε στο πρώτο λιμάνι!!

Η Ρόδος είναι ανάμεσα στις 3 πόλεις που προκρίθηκαν ως υποψήφιες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης το 2021.

Ο πρώτος στόχος μας επετεύχθη!!

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις 14 υποψήφιες πόλεις ήταν σκληρός, όμως η σοβαρή και συγκροτημένη δουλειά της δικής μας ομάδας αναδείχθηκε και έκανε την διαφορά. Μαζί μας προκρίθηκαν οι πόλεις της Καλαμάτας και της Ελευσίνας.

Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα Υποψηφιότητας και όλους όσους δούλεψαν και ήταν κοντά μας στην προετοιμασία του φακέλου,  που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του εξαιρετικά δύσκολου έργου.

Ο επόμενος στόχος είναι ακόμα πιο απαιτητικός και γι’ αυτό από αύριο κιόλας ξεκινάει το δεύτερο μέρος του ταξιδιού, με όλες μας τις δυνάμεις και όλους εσάς συνοδοιπόρους!!

Το λιμάνι της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μας περιμένει.

Το ταξίδι μας στο φως συνεχίζεται!!

Στο ταξίδι αυτό πρέπει να πάμε όλοι μαζί!».

Με πληροφορίες από τη «Δημοκρατική» και το «reporter.gr” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανάφη: Ερχεται 4ερο πολυτελέστατο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ανάφη

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα