Ρομαντική Πανσέληνος στα Υρια Νάξου με Μαρία Αναματερού

Οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» στη Βραυρώνα, η Ανδριάννα Μπάμπαλη στο Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα, ο Haig Yazdjian στο Γαλάτσι, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στον αρχαιολογικό χώρο Πρόερνας - Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας, ο Διονύσης Τσακνής στο αρχαίο θέατρο Μαντινείας στην Αρκαδία, ο Μάριος Φραγκούλης στον αρχαιολογικό χώρο Μαλίων στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Γιάννης Κότσιρας στον χώρο του Ενετικού Λιμένος Κάστρου Ναυπάκτου, οι αδελφές Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή στον αρχαιολογικό χώρο Απτέρας στα Χανιά, είναι μερικά από τα ονόματα που με τις συναυλίες τους πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις για την αυγουστιάτικη πανσέληνο της Δευτέρας 7 Αυγούστου.

Κι αυτό γιατί συνεχίζεται και φέτος μια παράδοση χρόνων, όπου το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τις κατά τόπους αρχαιολογικές Εφορείες θα γιορτάσει τις βραδιές Αυγουστιάτικης Πανσελήνου.

Αποκορύφωμα; το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου, δηλαδή τη νύχτα της Πανσελήνου, και 93 χώροι, μνημεία και μουσεία της χώρας θα φιλοξενήσουν διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, θέατρο σκιών), ενώ άλλοι 22 χώροι και μουσεία θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Και βέβαια στη Νάξο, ο ιερός χώρος των Υρίων θα ανοίξει για όλους. Και σε συνεργασία ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η Μαρία Αναματερού θα μας ταξιδέψει σε ένα ρομαντικό ταξίδι… Ωρα έναρξης της παράστασης; Στις 21:30.. και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Συνάντηση με … σελήνη

Φέτος όμως θα έχουμε και ένα σπάνιο φαινόμενο… Ειδικότερα, η πανσέληνος θα εμφανισθεί στις 22:11 ώρα Ελλάδας, ενώ η έκλειψη, που θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες, θα έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της λίγο πριν, στις 21:22 ώρα Ελλάδας. Η παρατήρηση της έκλειψης μπορεί να γίνει με γυμνά μάτια, με κιάλια ή με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, ενώ η φωτογράφησή της με απλή φωτογραφική μηχανή.

Η σκιά της Γης αναμένεται να καλύψει περίπου το ένα τέταρτο (25%) της διαμέτρου της Σελήνης, ποσοστό που θεωρείται αρκετό για ένα εντυπωσιακό θέαμα. Σύμφωνα με τους αστρονόμους, για τους παρατηρητές από την Ελλάδα η έναρξη της μερικής φάσης της έκλειψης συμπίπτει περίπου με την ανατολή της Σελήνης. Ένα μικρό σκοτείνιασμα της Σελήνης θα είναι ήδη ορατό κατά την ανατολή της Σελήνης καθώς η παρασκιά της Γης θα καλύπτει ήδη ολόκληρο το σεληνιακό δίσκο.

Η ανατολή της Σελήνης θα γίνει στις 20:23 από κατεύθυνση ανατολική-νοτιοανατολική και η έναρξη έκλειψης της σκιάς λίγο αργότερα, στις 20:23. Η μέγιστη έκλειψη θα λάβει χώρα στις 21:22, ενώ το τέλος της έκλειψης σκιάς στις 22:18, λίγο μετά την εμφάνιση της πανσελήνου, οπότε η Σελήνη θα έχει πια βγει από την σκιά της Γης.

Ας δούμε όλες τις εκδηλώσεις στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

ΕΦΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ     

Αρχοντικό Νικολαϊδη, Χώρα Πάτμου   

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20.00 έως τις 24.00 - Μουσική - εικαστική εκδήλωση

Ωδείο Ρόδου    

Εκδήλωση σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Λογοτεχνών και Μεταφραστών Ρόδου

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου (Προϊστορική Συλλογή, Επιγραφική Συλλογή, κήπος, σεράι)     

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20.00 έως τις 24.00

Αρχαιολογικός χώρος Χριστού της Ιερουσαλήμ, Κάλυμνος        

Βιβλιοπαρουσίαση - μουσικοχορευτική εκδήλωση / Συνδιοργάνωση με το Αναγνωστήριο "Αι Μούσαι", τον Δήμο Καλύμνου, την Περιφέρεια Δωδεκανήσου

Ρωμαϊκό Ωδείο Κω        

Συναυλία σύγχρονης τζαζ μουσικής / Συνδιοργάνωση με το Τμήμα Πολιτισμού του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού - Αθλητισμού και Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Κω

Τμήμα Πολιτισμού

ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ              

Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης Άνδρου

Το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό πέραν του ωραρίου του από τις 21.00 έως τις 24.00.

Ιερό Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης στα Κιόνια  Τήνου       

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 21.00 έως 24.00

Ύρια Νάξου       

Μουσική εκδήλωση με την Άννα Αναματερού  21.30-24.00

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου               

Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με ΚΔΕΠΑΠ και Ωδείου Μυθωδία με τίτλο «Όμορφη πόλη, Φωνές Μουσικές…»  21.00 -24.00

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News