Ρυθμός και κίνηση στην Πάρο (video)

Μία όμορφη στιγμή από την Παροικιά της Πάρου… Σήμερα το πρωί στο λιμάνι και στους γύρω χώρους ο ρυθμός της samba έδωσε έναν διαφορετικό τόνο και ουκ ολίγοι γύρισαν το κεφάλι από περιέργεια για να δουν τον τόπο προέλευσης. Και γνώρισαν τους BATALA, μια διεθνής μουσική μπάντα που παίζει ρυθμούς samba reggae, μουσική που προέρχεται από το Salvador της Bahia, στη βορειοανατολική Βραζιλία.  Η μουσική έχει τις ρίζες της στα παραδοσιακά αφρικάνικα κρουστά, και είναι τονισμένη με μια βαριά δόση από Βραζιλιάνικη σάμπα.

Οι BATALA παίζουν αυτήν την μουσική σε 4 τύπους τυμπάνων, δημιουργώντας ένα ισχυρό, δυναμικό ήχο που ξεσηκώνει τις αισθήσεις. Η μουσική, σε συνδυασμό με τον δυναμικό χορό και τα πολύχρωμα κοστούμια των BATALA, δημιουργούν μια οπτική και ακουστική εμπειρία που λίγοι ξεχνάμε.

Ιδρυτής της μπάντας είναι ο Giba Goncalves, κρουστός από την Μπαΐα (Ile Aiye, Olodum, Muzenza, Male Debale, Jimmy Cliff, Tupi Nago and Kaoma), ο οποίος ξεκίνησε τους Batala το 1997 στο Παρίσι, όπου διέμενε και σπούδαζε Σύνθεση και Μπάσο στο Ωδείο του Παρισιού.

Από το Παρίσι οι BATALA εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, στο Βέλγιο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στην Αφρική, στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ, κ.λ.π.

Το 2010 δημιουργήθηκε μια νέα μπάντα Batala στην Αθήνα,μεταφέροντας τους ρυθμούς της samba reggae και στην Ελλάδα.  Οι Batala στην Αθήνα είναι το νέο μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας BATALA.

Σήμερα οι Batala αριθμούν περισσότερους από 1.500 κρουστούς (που συνεχώς αυξάνονται) σε όλον τον κόσμο και συνολικά 24 μπάντες σε 14 χώρες και 3 ηπείρους, μεταφέροντας την αυθεντική μουσική και την κουλτούρα της Bahia στο ευρύτερο κοινό

Πηγή: parianostypos.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News