Σαντορίνη: Φυσικά σκαλιά στη Καλντέρα δίνουν τροφή για τα σενάρια της χαμένης Ατλαντίδας

Σαντορίνη - naxospress

Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου. Εχει πάρει μυθικές διαστάσεις και η αγωνία για την ύπαρξή της έχει ξεπεράσει κάθε όριο... Υπήρχε ή όχι η Ατλαντίδα; Κι εάν ναι που βρίσκεται; Δεν αποκλείεται όμως να έχουμε απαντήσεις...

Οι επιστήμονες αναλαμβάνουν και πάλι δράσεις και ξέρουν ότι μέσα από την έρευνα για την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης - κατέστρεψε όπως λέγεται τον Μινωϊκό Πολιτισμό, αλλά και για το παρελθόν του αιγαιακού χώρου - θα έχουμε απάντηση και για την Ατλαντίδα .

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ η ηφαιστειολόγος, Εύη Νομικού (εν πλω προς την Σάμο)  κάνει έρευνες στον πυθμένα της Καλντέρας στην Σαντορίνη και όπως είπε, αναζητούν στην περιοχή της Θηρασιάς να εξακριβώσουν την προέλευση κάτι μεγάλων σκαλοπατιών από λάβα στον βυθό. «Θέλουμε να δούμε εάν τα σκαλοπάτια έχουν φυσική προέλευση ή όχι, κάτι που σημαίνει πως εκεί, μέσα στην Καλντέρα της Σαντορίνης, υπήρχε ένα αρχαίο λιμάνι το οποίο συνδέεται με την μεγάλη έκρηξη που έγινε πριν από 3.600 χρόνια». Πάντως όπως είπε η κυρία Νομικού, η ταύτιση με την «Χαμένη Ατλαντίδα» θα ήθελε πολλή έρευνα για να γίνει.

Μάλιστα έκανε αναφορά και στο ηφαίστειο του Λα Πάλμα λέγοντας χαρακτηριστικά "είναι πολύ μικρό αυτό που συμβαίνει στην Ισπανία σε σχέση με την έκρηξη του ηφαιστείου στην Καλντέρα". Και τόνισε ότι από τον Δεκέμβριο του 2022 έως το Φεβρουάριο του 2023 όλος ο κόσμος θα έχει στραμμένο το βλέμμα του στην Καλντέρα λόγω των ερευνών που θα διεξάγονται εκεί. Έρευνες που θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε την δύναμη της έκρηξης του ηφαιστείου... 

 

Ατλαντίδα: Μύθος ή πραγματικότητα;

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια όλων των εποχών έχει την αφετηρία του σε μια διήγηση του μεγάλου αρχαίου φιλοσόφου Πλάτωνα (428 π.Χ.-347 π.Χ.). Στους διαλόγους του "Τίμαιος" και "Κριτίας", οι τίτλοι των οποίων προέρχονται από τα ονόματα των πρωταγωνιστών τους, γίνεται λόγος για την ιστορία της Ατλαντίδας (περ. 360 π.Χ.).

Για λόγους που δεν ξέρουμε ο Πλάτωνας δεν ολοκλήρωσε τον "Κριτία", ενώ ο μελετητής Benjamin Jowett και άλλοι υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος αρχαίος φιλόσοφος σκόπευε να γράψει κι έναν ακόμα διάλογο με τίτλο "Ερμοκράτης". Στις συζητήσεις που καταγράφονται στους δύο αυτούς διαλόγους συμμετέχουν ο Σωκράτης και ο φιλόσοφος Τίμαιος και οι πολιτικοί Κριτίας κι Ερμοκράτης.

Ο μόνος που αναφέρεται όμως στην Ατλαντίδα, είναι ο Κριτίας. Λέει ότι, όταν ήταν μικρό παιδί, άκουσε από τον παππού του την ιστορία της Ατλαντίδας, ο οποίος με τη σειρά του την είχε ακούσει από τον Σόλωνα (640 π.Χ.-558 π.Χ.). Ο Σόλωνας την είχε μάθει από έναν γέρο Αιγύπτιο ιερέα, όταν είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο. Χρονικά η ιστορία τοποθετείται γύρω στο 9.600 π.Χ.

Σε ελεύθερη μετάφραση τι αναφέρει στον Τίμαιο ο Πλάτωνας για την Ατλαντίδα:

«Ήταν ένα νησί που βρισκόταν πέρα από τα στενά που ονομάζετε Ηράκλειες Στήλες (το σημερινό Γιβραλτάρ) και ήταν μεγαλύτερο από τη Λιβύη (Βόρεια Αφρική) και τη Μικρά Ασία μαζί. Σε αυτό λοιπόν το νησί, την Ατλαντίδα, υπήρχε ένα βασίλειο με τεράστια δύναμη, που εξουσίασε όλη εκείνη την περιοχή, πολλά άλλα νησιά και τμήματα της ηπείρου. Ακόμα, οι βασιλιάδες του εξουσίαζαν αρκετές χώρες από τα στενά στη Βόρεια Αφρική ως την Αίγυπτο και στην Ευρώπη μέχρι την Τυρρηνία (Ιταλία). Η μεγάλη αυτή δύναμη επιχείρησε να υποτάξει και τη δική μου χώρα (Αίγυπτος) και τη δική σου (Ελλάδα) και ολόκληρη την περιοχή μέσα από τα στενά. Τότε, Σόλωνα, η χώρα σου (Αθήνα) νίκησε τους εισβολείς και μας έσωσε από τη σκλαβιά. Έπειτα όμως έγιναν μεγάλοι σεισμοί και πλημμύρες και, μέσα σ' ένα φοβερό μερόνυχτο, το νησί της Ατλαντίδας το κατάπιε η θάλασσα κι εξαφανίστηκε».

Η περιγραφή της Ατλαντίδας

Στον "Κριτία", ο Πλάτωνας περιγράφει αναλυτικά την Ατλαντίδα, την ιστορία, τη γεωγραφία και τους κατοίκους της. Αναφέρει πως προήλθαν από τον Ποσειδώνα και έχτισαν στο νησί επιβλητικά παλάτια, ναούς και λιμάνια. Η πρωτεύουσα είχε κυκλικό σχήμα και ήταν χτισμένη σε λόφο. Πίσω από την πόλη υπήρχε ένας εύφορος κάμπος που καλλιεργούσαν οι αγρότες. Ο βασιλιάς της Ατλαντίδας κατοικούσε σε ένα παλάτι στην κορυφή του λόφου. Στο κέντρο του παλατιού βρισκόταν ένας ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα.

Αν και οι κάτοικοι της Ατλαντίδας είχαν ό,τι ήθελαν, έγιναν άπληστοι και διεφθαρμένοι. Γι' αυτό ο Δίας αποφάσισε να τους τιμωρήσει, βυθίζοντας το νησί τους και εξαφανίζοντας στα βάθη της θάλασσας τους ίδιους. Την ίδια εποχή έγιναν σοβαρές καταστροφές και στην Ελλάδα. Οι πολεμιστές και ο πολύς πληθυσμός εξαφανίστηκαν και η Αττική πήρε τη μορφή που είχε στα χρόνια του Σόλωνα.

Με πληροφορίες και από την σελίδα protothema.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News