Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΣαντορίνη: Η έκθεση “Θησαυροί του Ακρωτηρίου” θα ταξιδέψει στη Ρωσία

Σαντορίνη: Η έκθεση “Θησαυροί του Ακρωτηρίου” θα ταξιδέψει στη Ρωσία

|

Για πρώτη φορά μία από τις πιο σημαντικές εκθέσεις με θέμα “Οι Θησαυροί του Ακρωτηρίου” θα ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας – Από τις 20 Ιουνίου έως τον Σεπτέμβριο του 2021 θα βρίσκονται στο κεντρικό κτίριο του Κρατικού Μουσείου Καλών Τεχνών Πούσκιν στη Μόσχα. (video) 

Αντικείμενα που κάποτε ήταν αόρατα στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη, σήμερα όχι μόνο είναι ορατά και μπορούν όλοι να τα θαυμάσουν όταν “αφηγούνται” με τον δικό τους τρόπο την ιστορία τους, αλλά θα αφήσουν την Ελλάδα για να προβληθούν στη Ρωσία για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι .

Η έκθεση, με τίτλο “Θησαυροί του Ακρωτηρίου”, συγκαταλέγεται μεταξύ των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του “Ρωσικού – Ελληνικού Έτους Ιστορίας” για τον εορτασμό της διακοσαετούς επετείου από την Ελληνική Επανάσταση

Θα φιλοξενηθούν από το Κρατικό Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν στην Μόσχα και από κοινού διοργανώθηκε από την γνωστή εταιρεία Kaspersky Lab, η οποία είναι ο κύριος χορηγός της ανασκαφής στο Ακρωτήρι τα τελευταία έξι χρόνια.

Οι Θησαυροί του Ακρωτηρίου πηγαίνουν στη Ρωσία

Αρχαίες τοιχογραφίες, κεραμικά και αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 18ο και 17ο αιώνα π.Χ., που αντιπροσωπεύουν το ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο πολιτιστικής ανάπτυξης του προϊστορικού πολιτισμού του Αιγαίου που άκμασε στο Ακρωτήρι, θα παρουσιαστούν στο ρωσικό κοινό για πρώτη φορά, για μια χρονική περίοδο τριών μηνών.

Πολλά από τα εκθέματα δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα, και μερικά θα ταξιδέψουν στη Ρωσία απευθείας από τους αποθηκευτικούς χώρους, που σημαίνει ότι δεν έχουν εκτεθεί στα μάτια των τακτικών επισκεπτών του Μουσείου στη Σαντορίνη.

Ελλάδα, Ρωσία

Και βέβαια αποτέλεσε θέμα συζήτησης ανάμεσα στην Ελληνίδα Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ, την περασμένη εβδομάδα.   Η κ. Μενδώνη χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικό γεγονός την έκθεση καθώς συνδέεται με το Έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας και με την επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης. σημειώνοντας ” Δεν ξεχνούμε τη σημαντική συμβολή της Ρωσίας στη διαμόρφωση του νεότερου ελληνικού κράτους».

Από την πλευρά του, ο κ. Μάσλοφ μετέφερε τις πολύ θετικές εντυπώσεις του Ρώσου Πρωθυπουργού από την επίσκεψή του στην Αθήνα, για τις επίσημες εκδηλώσεις της επετείου της 25ης Μαρτίου. Επισήμανε ότι ο Ρώσος Πρωθυπουργός επέλεξε την Αθήνα για το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό, έπειτα από μεγάλο διάστημα, εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας.

Καταπληκτικά αποτελέσματα από την “Οικία των Θρανίων” 

Μεγάλο μέρος της έκθεσης προήλθε από τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις κοιλωμάτων στη λεγόμενη “Οικία των Θρανίων”  Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει 13 πήλινα κουτιά με αντικείμενα κυκλαδικής κουλτούρας εκεί που εκτιμάται ότι είναι περίπου 5.000 ετών. Ανακαλύφθηκε στα θεμέλια του κτηρίου, όπου το χάλκινο αγριοκάτσικο είχε προηγουμένως ανακαλυφθεί το 1999 και όπου υπήρχε ένας βωμός.

Μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις ήταν μια μαρμάρινη γυναικεία φιγούρα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την επιστήμη, καθώς αντικατοπτρίζει την “μεταφορά” των κυκλαδικών εικαστικών τεχνών από την πρώιμη περίοδο και μπορεί να είναι το κλειδί για την αποκάλυψη πολλών από τα μυστήρια του Ακρωτηρίου.

Ρωσικός χορηγός για μακροχρόνια εσκαφή 

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που εργάζονται στον αρχαιολογικό χώρο, η υποστήριξη από την εταιρεία Kaspersky Lab τους έδωσε την ευκαιρία να εργαστούν ταυτόχρονα σε διάφορους τομείς.

Η Ρωσική Εταιρεία υποστηρίζει την Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνά στο ανασκαφικό έργο του Ακρωτηρίου από το 2015. Ως κύριος χορηγός του έργου, παρέχει υποστήριξη σε πολλούς τομείς της εργασίας τους – από την αποκατάσταση τοιχογραφιών ή τοιχογραφιών, σε εργασίες αποκατάστασης στα ερείπια της αρχαίας πόλης.

Ελλάδα, Ρωσία

“Στη δουλειά μας, προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα πράγματα που είναι πιο σημαντικά για τους ανθρώπους. Το Ακρωτήρι είναι ένας θησαυρός για όλη την ανθρωπότητα και είναι ευθύνη μας να διατηρήσουμε εκπληκτικά αντικείμενα για το μέλλον”, δήλωσε στην ιστοσελίδα greekreporter.com ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab, Eugene Kaspersky όταν ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα χορηγιών.

“Ως εκ τούτου, είμαι περήφανος για την δυνατότητά μας να συνεισφέρουμε στη μελέτη ενός μοναδικού πολιτισμού και στη συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών.”

Η έκθεση “Θησαυροί του Ακρωτηρίου” θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 20 Ιουνίου έως το Σεπτέμβριο του 2021, στο κεντρικό κτίριο του Κρατικού Μουσείου Καλών Τεχνών Πούσκιν στη Μόσχα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα