Σαντορίνη - Σ. Κίτσου: "Συνδυάζουμε το Santorini Experience με τον πολιτισμό"

Κίτσου

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι την έναρξη της αθλητικής διοργάνωση Santorini Experience 2022 στη Σαντορίνη και η Αντιδήμαρχος Θήρας και υπεύθυνη Πολιτισμού, Σοφία Κίτσου τονίζει την μοναδικότητα που έχει η φετινή διοργάνωση που ξεκινάει την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου.

Οπως αναφέρει με περηφάνια η κυρία Κίτσου «η Σαντορίνη συνδυάζει φέτος για πρώτη φορά τη μεγάλη αθλητική διοργάνωση Santorini Experience με τον πολιτισμό της, επιλέγοντας να ονομάσει την διαδρομή του ημιμαραθωνίου ‘Δαιδαλική Κόρη της Θήρας’». Και φυσικά συμμετέχοντες και θεατές θα ανταμειφθούν και με το παραπάνω για την ανυπομονησία δύο ετών, που έμειναν χωρίς Santorini Experience, λόγω πανδημίας.

Η εκδήλωση επιστρέφει δυναμικά και με μοναδικό τρόπο όπως τονίζει με έμφαση η κυρία Κίτσου, που αποκαλύπτει πολλά από τα μυστικά που θα έχει το φετινό Santorini Experience, ενώ παράλληλα στέλνει το δικό της μήνυμα – κάλεσμα στους απανταχού ομογενείς.

kitsou1.jpgΗ σπουδαία διοργάνωση του Santorini Experience, μετά από 2 χρόνια πανδημίας επανέρχεται αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό, αθλητικό και θαλάσσιο τουρισμό του νησιού. Ποιες είναι οι αλλαγές που αναμένουν φέτος οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμά της;

«Η σπουδαία διοργάνωση του Santorini Experience επιστρέφει δυναμικά, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, στο νησί της Σαντορίνης. Οι συμμετέχοντες φέτος, πέραν της γνωστής κολυμβητικής διαδρομής από το Ηφαίστειο προς το Παλιό Λιμάνι των Φηρών, θα έχουν τη δυνατότητα για πρώτη φορά να τρέξουν σ’ έναν ημιμαραθώνιο και σε μία διαδρομή 5 χλμ., στο Ακρωτήρι. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον πολιτιστικό πλούτο του νησιού».

Ποιες είναι οι φετινές διαδρομές του Santorini Experience; «Στις 23 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, όπου βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς της Ευρώπης, οι δρομείς θα τρέξουν τον δρόμο των 5 χλμ. ‘Αριστείδης Αλαφούζος’, με αφετηρία την εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ, κατευθυνόμενοι προς τον φάρο του Ακρωτηρίου, έναν από τους παλαιότερους φάρους της Ελλάδας, που κατασκευάστηκε το 1892 και θα επιστρέψουν για τον τερματισμό τους και πάλι στον Αγιο Ραφαήλ.

Στις 24 Σεπτεμβρίου το πρωί, οι δρομείς θα τρέξουν στον ημιμαραθώνιο ‘Δαιδαλική Κόρη της Θήρας’, με εκκίνηση από την μαγευτική Οία, πέρασμα από το υπέροχο Ημεροβίγλι και την πρωτεύουσα των Φηρών και θα τερματίσουν πάλι στην Οία.

Στις 25 Σεπτεμβρίου το πρωί, οι κολυμβητές θα κολυμπήσουν στην μοναδική κολυμβητική διαδρομή ανοιχτής θαλάσσης ‘L & E Nomikos’, 1,5 μιλίου (2,4 χλμ.), από το Ηφαίστειο στο παλιό λιμάνι των Φηρών, στην ωραιότερη καλντέρα του κόσμου».

Με ποιον τρόπο η Σαντορίνη συνδυάζει τον αθλητισμό με τον πολιτισμό; «Η Σαντορίνη συνδυάζει φέτος για πρώτη φορά τη μεγάλη αθλητική διοργάνωση Santorini Experience με τον πολιτισμό της, επιλέγοντας να ονομάσει την διαδρομή του ημιμαραθωνίου ‘Δαιδαλική Κόρη της Θήρας’ και να διεξαγάγει τη διαδρομή των 5 χλμ. στο Ακρωτήρι, κοντά στον περίφημο προϊστορικό οικισμό, που μετά τη μερική ανασκαφή του έχει φέρει στο φως σπουδαία δείγματα πολιτισμού. Επιπλέον φέτος δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να επισκεφτούν τα μουσεία του νησιού, στην πρωτεύουσά του, ώστε να θαυμάσουν από κοντά τις περίφημες τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου, στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, που εκτέθηκαν στο παγκόσμιο κοινό, πέρυσι στο νησί για πρώτη φορά, καθώς και την Δαιδαλική Κόρη της Θήρας, που βγήκε στο φως φέτος για πρώτη φορά, 22 χρόνια μετά την ανακάλυψή της, καθώς και να ξεναγηθούν στον περίφημο προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου».

Πείτε μας δύο λόγια για τη Δαιδαλική Κόρη της Θήρας που δίνει το όνομά της στον πρώτο Ημιμαραθώνιο της Σαντορίνης και του Santorini Experience. Πότε και που θα έχει τη δυνατότητα το κοινό να τη θαυμάσει από κοντά; «Η Δαιδαλική Κόρη της Θήρας είναι ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, που χρονολογείται στα 640 π.Χ. και είναι σε άριστη κατάσταση. Το άγαλμα αυτό είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο Νάξου, έχει υπερφυσικό μέγεθος (ύψος 2,30 μ. και βάρος 750 κιλά), ανακαλύφθηκε δε τον Νοέμβριο του 2000, από τον αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής, στο νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας, στη θέση ‘Σελλάδα’. Το κοινό μπορεί πλέον να θαυμάσει το μοναδικό αυτό αρχαιολογικό εύρημα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φηρών, όπου εκτίθεται σε περιοδική έκθεση από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2022».

Ποιοι είναι οι φορείς που πρωτοστατούν σε αυτήν την προσπάθεια ανάδειξης του αθλητικού και πολιτιστικού τουρισμού της Σαντορίνης; «Ο Δήμος Θήρας είναι αυτός που πρωτοστατεί στην προσπάθεια ανάδειξης του αθλητικού και πολιτιστικού τουρισμού της Σαντορίνης, συνεπικουρούμενος από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας, τον ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων, τον ΑΣ Ηφαιστο Θήρας και τη συνδιοργανώτρια με τον Δήμο Θήρας ActiveMedia Group».

kitsou.jpg

Το Santorini Experience γίνεται για πρώτη φορά μέσα στον Σεπτέμβριο. Ποιες είναι οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει; «Φέτος για πρώτη φορά το Santorini Experience γίνεται μέσα στον Σεπτέμβριο, εν μέσω μεγάλης τουριστικής κίνησης που υπάρχει στο νησί. Η ύπαρξη μεγάλου τουριστικού ρεύματος δεν μας εμποδίζει να διαχειριστούμε σωστά τις οργανωτικές δυσκολίες, αφού έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα, έχοντας βοήθεια από τις τοπικές αρχές και δύναμη από τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, που συμμετέχουν με χαρά στη διοργάνωση.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε ως Δήμος Θήρας σε όλους τους Ελληνες της Ομογένειας για τη φετινή διοργάνωση και το νησί σας; «Απευθυνόμενοι στους Ελληνες της Ομογένειας, εμείς στον Δήμο Θήρας, στέλνουμε μήνυμα – κάλεσμα να παρακολουθήσουν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τις δράσεις του Santorini Experience και να προγραμματίσουν να έρθουν και αυτοί να συμμετάσχουν στο μέλλον, απολαμβάνοντας τις ομορφιές του τόπου μας, τον πολιτισμό μας και τις υπέροχες διαδρομές του Santorini Experience, στα ωραιότερα μέρη του νησιού μας. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι δρομείς και κολυμβητές παγκόσμιας κλάσης συμμετέχουν φέτος στη διοργάνωση.

– Sharon van Rouwendaal: Ολλανδή χρυσή και αργυρή Ολυμπιονίκης, παγκόσμια πρωταθλήτρια και 8 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης

– Jazz Carlin: Βρετανίδα δύο φορές αργυρή Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης

– Αντιγόνη Ντρισμπιώτη: δύο φορές χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης και Ολυμπιονίκης του βάδην

– Περικλής Ιακωβάκης: κορυφαίος Ελληνας αθλητής του στίβου, Ολυμπιονίκης και Πρωταθλητής Ευρώπης στα 400μ. με εμπόδια, πρόεδρος των αθλητών στην παγκόσμια ομοσπονδία (ΙΑΑF)

– Κωνσταντίνος Καρνάζης: Ελληνοαμερικανός υπεραμαραθωνοδρόμος».

Η συνέντευξη που έδωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σοφία Κίτσου στην εφημερίδα "Εθνικός Κήρυκας" 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News