Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΣχοινούσα: Η 7η γιορτή της Φάβας είναι ... εδώ (29 - 30/06)

Σχοινούσα: Η 7η γιορτή της Φάβας είναι … εδώ (29 – 30/06)

|

Ο Σύλλογος Σχοινουσιωτών, ο Σύλλογος Νέων Σχοινούσας και ο ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α με την υποστήριξη των παραγωγών φάβας, των επιχειρηματιών του νησιού (και όχι μόνο) και της Δημοτικής Κοινότητας Σχοινούσας διοργανώνουν για 7η χρονιά τη Γιορτή Φάβας Σχοινούσας την Παρασκευή 29/6 και το Σάββατο 30/6/2018.

Θεωρείται από τα πλέον θρεπτικά προϊόντα… Μπορεί να μην έχει την αίγλη της Φάβας Σαντορίνης, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτοί που γνωρίζουν εμπιστεύονται με κλειστά μάτια την Φάβα Σχοινούσας αφού θεωρούν (και όχι άδικα) ότι είναι καλύτερης ποιότητας. Είναι αυτό που λέμε «άλλος έχει το όνομα κι άλλος έχει τη χάρη)… Και χρόνο με το χρόνο, κερδίζει όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές. Και οι Νέοι Σχοινούσας (με την αρωγή και των υπολοίπων …δυνάμεων, φορέων του νησιού αλλά και του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων), διοργανώνουν κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου την γιορτή ώστε να ευχαριστήσουν με τον τρόπο τους τη… Γη για την σοδειά που τους προσφέρει. Και φτάνουμε αισίως στην 7η της έκδοση. Κάθε χρόνο και πιο εντυπωσιακή.

Η ώρα της γιορτής

Από ένα απλό «πανηγύρι μεταξύ μας» που έλεγαν γελώντας όταν πρωτοξεκίνησε, μετατράπηκε σε ένα διήμερο φεστιβάλ και είναι χαρακτηριστικό ότι έφτασε και τους 1000 επισκέπτες (!!!) Και εκτός από φάβα, η γιορτή περιλαμβάνει πολύ τραγούδι, χορό, φαγητό με συνοδεία καλού κρασιού και βέβαια δράσεις που ξεκινούν από τον πολιτισμό (εκθέσεις) έως και αναπαράσταση του παλιού τρόπου αλωνίσματος….

Ο Σύλλογος Σχοινουσιωτών , ο Σύλλογος Νέων Σχοινούσας και ο ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α με την υποστήριξη των παραγωγών φάβας, των επιχειρηματιών του νησιού και της δημοτικής κοινότητας Σχοινούσας διοργανώνουν για 7η χρονιά τη Γιορτή Φάβας Σχοινούσας την Παρασκευή 29/6 και το Σάββατο 30/6/2018.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 29/6 στις 19.00 ξεκινάει το Φεστιβάλ στην κεντρική πλατεία “Ντόλλι Μωνουρί” της Σχοινούσας. Θα λάβει χώρα έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη φάβα και την αγροτική ζωή στο νησί, ενώ οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία μαγειρέματος της φάβας καθώς και να τη δοκιμάσουν. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν από νέους μάγειρες πρωτότυπες συνταγές με φάβα και θα γίνει προβολή της ταινίας ‘’Πειρατές της Σχοινούσας’’ (Pirates of Schinoussa) με πρωταγωνιστές τα παιδιά του νησιού, σε σενάριο και σκηνοθεσία της κα. Θεοδοσίας Παπαδοπούλου . Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με ζωντανή μουσική από τοπικούς οργανοπαίχτες, καλώντας όλον τον κόσμο να χορέψει στους νησιωτικούς ρυθμούς τους.

Τη δεύτερη μέρα, η δράση θα μεταφερθεί στον περίβολο του Πολιτιστικού κέντρου του Συλλόγου Νέων Σχοινούσας και στο Αλώνι του «Μονού», όπου στις 21:00 οι παραγωγοί του νησιού θα αρχίσουν παρουσιάζοντας αναλυτικά όλη την παραγωγική διαδικασία. Στις 21:30 θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από τις χορευτικές ομάδες της Σχοινούσας και της Αμοργού (Σύλλογος Πολιτισμού και Τέχνης “Σημωνίδης”). Μετά το πέρας των χορευτικών θα διατίθενται άφθονοι ψαρομεζέδες, κρασί, αναψυκτικά και φυσικά φάβα για όλους. Στις 22:30 θα στηθεί νησιώτικο γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη, την Ιωάννα Χρυσανθακοπούλου, τον Παναγιώτη Βέργο, τον Αργύρη Ψαθά, τον Γιακουμή και τον Γιώργο Γαβρά.

Η Σχοινούσα παράγει και γιορτάζει

Ένα παράδειγμα της αξίας των σπάνιων καρπών της ελληνικής γης αποτελεί και η ιδιαίτερη φάβα, η αλλιώς το φάβα, όπως το ονομάζουν στη Σχοινούσα! Ο συγκεκριμένος σπόρος που καλλιεργείται στο νησί προέρχεται από το ψυχανθές κατσούνι -pisum sativum- (και όχι από λαθούρι, όπως οι φάβες που συνήθως τρώμε), κάνοντας έτσι την συγκεκριμένη ποικιλία πιο γλυκιά και πιο ήπια.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι κέρδισε την πρώτη θέση στο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κυκλάδων που έγινε στη Σίφνο το Σεπτέμβριο του 2012. Ο σπόρος και η καλλιέργειά του πέρναγε από γενιά σε γενιά. Ως ένα προϊόν που αποθηκεύεται, αποτελούσε μια βασική τροφή για όλο το χρόνο. Έτσι κι αλλιώς, στα άγονα κυκλαδονήσια, όπως όλα τα Κουφονήσια, η γη δεν προσφέρει και πολλά.

Το κατσούνι μεταφέρθηκε με κατοίκους-μετανάστες από την Αμοργό τον 19ο αιώνα και από τότε καλλιεργείται και στη Σχοινούσα ανελλιπώς, αφού στο νησάκι αυτό βρήκε τις ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες για την ευδοκίμησή του και αποτελεί βασικό προϊόν του νησιού.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν