Σίφνος: Η μυκηναϊκή ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα στο ... πιάτο σας

«Στη Σίφνο, στο λόφο του Αγίου Ανδρέα, ιδρύθηκε κατά τη Μυκηναϊκή εποχή μια ισχυρά οχυρωμένη ακρόπολη. Το 1898 ο μεγάλος Έλληνας αρχαιολόγος Χρήστος Τσούντας πραγματοποίησε εκεί την πρώτη ανασκαφική έρευνα, η οποία συνεχίστηκε το 1970 από τη Σιφνιά αρχαιολόγο Βαρβάρα Φιλιππάκη» αναφέρει η δρ Χριστίνα Τελεβάντου σχετικά με το θέμα της ομιλίας της. 

Θέμα της σημερινής ομιλίας; "Η μυκηναϊκή ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα Σίφνου: τα τελευταία δεδομένα" και η εκδήλωση από την  δρ Χριστίνα Α. Τελεβάντου (Διευθύντρια ανασκαφών Στρόφιλα Άνδρου και Αγίου Ανδρέα Σίφνου) έγινε στο κτήριο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας .

«Οι νεότερες ανασκαφές αποκάλυψαν το μεγαλύτερο τμήμα της ακρόπολης, καθώς και το σύνθετο μυκηναϊκό αμυντικό της σύστημα, μοναδικό στον αιγαιακό χώρο. Από τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα στη θέση και στο τέλος της Νεολιθικής/αρχές της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (τέλος 4ης χιλ. π.Χ.).  Η εγκατάλειψη της μυκηναϊκής ακρόπολης τοποθετείται τον 11ο αι. π.Χ. Το τείχος αποτέλεσε ισχυρότατο κίνητρο για την επανακατοίκησή της στους ιστορικούς χρόνους (β΄ μισό 8ου αι. π.Χ.)».

Η διάλεξη, δόθηκε και στα αγγλικά, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κυκλαδικού Σεμιναρίου της Αρχαιολογικής Εταιρείας που διοργανώνει η Μαρίζα Μαρθάρη.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News