Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΣΤ' Πανελλήνιο Συνέδριο "Η Νάξος δια μέσου των αιώνων": Η ώρα των...

ΣΤ’ Πανελλήνιο Συνέδριο “Η Νάξος δια μέσου των αιώνων”: Η ώρα των πρακτικών έρχεται

|

Ερχεται η ώρα των πρακτικών του ΣΤ Επιστημονικού Συνεδρίου “Η Νάξος διά μέσου των αιώνων” – Επόμενος σταθμός το Γλινάδο (2023) αλλά έως τότε αρχικά θα δούμε τα πρακτικά και στη συνέχεια τη προετοιμασία 

Το ΣΤ’ Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο “Η Νάξος διά μέσου των αιώνων” που πραγματοποιήθηκε στο Δαμαριώνα Νάξου αποτελεί παρελθόν… Το Γλινάδο το 2023 θα είναι η επόμενη έδρα του συνεδρίου αλλά πρώτα θα δούμε τα αποτελέσματα και δη γραπτά… Και όπως ενημερωνόμαστε, ξεκινάει άμεσα για την έκδοση των Πρακτικών.. Και ελπίζουμε ότι θα δούμε τα πρακτικά όσο γίνεται πιο γρήγορα. 

Αναλυτικά το δελτίο ενημέρωσης αναφέρει: “Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του ΣΤ’ Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου «Η Νάξος διά μέσου των αιώνων», ξεκίνησε η προετοιμασία για την έκδοση των Πρακτικών. Στόχος και του Συνεδρίου αυτού υπήρξε η εκπόνηση και παρουσίαση πρωτότυπων επιστημονικών μελετών με αντικείμενο τη Νάξο και τους Ναξίους. Οι μελέτες αυτές αναφέρονται σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους,  όπως Προϊστορία, Ιστορία από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, Αρχαιολογία, Φιλολογία, Λαογραφία, Κοινωνική Ανθρωπολογία, Οικονομία, Περιβάλλον, Δίκαιο, Αρχιτεκτονική. Οι ερευνητικές αυτές εργασίες σκοπούν στην ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης για τη Νάξο, γνώση που οδηγεί στην πνευματική, πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική ανέλιξη του νησιού μας.

Περισσότεροι από 200 διακεκριμένοι και καταξιωμένοι στον χώρο τους επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, καθηγητές Πανεπιστημίου, ομότιμοι και εν ενεργεία, ημεδαπών και αλλοδαπών Πανεπιστημίων  και άλλοι σπουδαίοι ερευνητές τίμησαν το Συνέδριο, το οποίο τέθηκε υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών. Τo υψηλό επιστημονικό επίπεδο των εργασιών και το τεράστιο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν για τη Νάξο, το καθιστούν ιδιαίτερα επιτυχημένο και χρήσιμο για την επιστημονική έρευνα, την τοπική κοινωνία και την άσκηση πολιτικών για το νησί.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνιος Κουνάδης, με καταγωγή από τον Κινίδαρο. Νωρίτερα, ο Δήμαρχος κ. Μανόλης Μαργαρίτης τίμησε τον Δαμαριωνίτη Επίσκοπο Κυανέων κ.κ. Χρυσόστομο, τους τρεις Νάξιους Ακαδημαϊκούς κ. Αντώνιο Κουνάδη, Στέφανο Ήμελλο και Μανόλη Κορρέ, καθώς και τους εμπνευστές και θεμελιωτές του Συνεδρίου κ.Ιωάννη Κ. Προμπονά και Στέφανο Εμμ. Ψαρρά.

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εκφράζει την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του για το αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και προσώπων, της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής, της Τοπικής Κοινότητας Δαμαριώνα και του Προέδρου της Κώστα Σωμμαρίπα, του Συλλόγου Δαμαριώνα και του Προέδρου του Μιχάλη Δέτση, του Προέδρου της Ο.ΝΑ.Σ. Μανόλη Καλαϊτζή, καθώς και όλων των εθελοντών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στη διοργάνωση του Συνεδρίου.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τέσσερις εκθέσεις:

  •  Έκθεση  ιστορικών χειρογράφων που αναφέρονται στην ιστορία της Νάξου από το 1433 μέχρι το 1821, από τη Συλλογή Δελλαρόκα, με τίτλο «Από το φράγκικο στο ρωμαίικο».
  • Έκθεση των καλύτερων φωτογραφιών, που προέκυψαν από σχετικό διαγωνισμό του Συλλόγου Δαμαριώνα Νάξου, στο πλαίσιο του Συνεδρίου. Στη λήξη των εργασιών απονεμήθηκαν τα βραβεία.
  • Παρουσίαση πειραματικής εργασίας των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Γλινάδου, για τα νεότερα μνημεία του χωριού.
  • Παρουσίαση των αποτελέσματων των ερευνών που πραγματοποιεί στη Στελίδα Νάξου το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο