#StayAtHome: “Ω Δέσποτα, εξεγέρθητι, ο τοις πεσούσι παρέχων ανάστασιν!”

Η Μεγάλη Εβδομάδα του 2020 διέρχεται με τις πόρτες των εκκλησιών ερμητικά κλειστές. Με τις καμπάνες να σιωπούν. Με τα μεγάφωνα σε σίγαση.

Ξέρω τι θα μου πείτε. Ο νόμος το προστάζει, λόγω των συνθηκών. Μα πότε ο νόμος του κράτους υπερίσχυσε αυτού της Εκκλησίας στην Ελλάδα; Ποτέ, έως σήμερα! Γιατί τώρα λοιπόν; Απλούστατα, γιατί ο περιορισμός και οι κεκλεισμένων των θυρών λειτουργίες παραγγέλθηκαν από την ίδια την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το κράτος ακολούθησε και νομοθέτησε. Ξεστόμισε αυτό που η επίσημη Εκκλησία αδυνατούσε να πει δημοσίως.

Και μέχρι ενός σημείου γίνονται αντιληπτοί οι λόγοι της απαγόρευσης. Έπρεπε να αποφευχθεί ο συνωστισμός των πιστών στους ναούς, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας. Όμως, από αυτό το σημείο μέχρι του να απαγορευτεί έστω και η κατά μόνας είσοδος των πιστών στους ναούς, για να προσκυνήσουν, μετά το πέρας των ακολουθιών, κενών όντων των ναών, αυτό διαφέρει πολύ!

Πώς ένας ιερωμένος απαγορεύει και κλειδώνει έξω από το ναό του Κυρίου κάποιον ηλικιωμένο, που έχει την πνευματική ανάγκη ν' ανάψει ένα κερί; Πώς αθετεί αυτό που ο ίδιος κηρύττει;

Στο Μικρό Απόδειπνο αναφέρεται: “Μη απορρίψεις με από του προσώπου σου και το πνεύμα σου το άγιον μη αντανέλης απ' εμού. Απόδος μοι την αγαλλίασιν του σωτηρίου μου και πνεύμα ηγεμονικόν στήριξόν με”...

Με ποια εξουσία ο φέρων τα ιερά άμφια εκδιώκει από το ναό τον οιονδήποτε έχει ανάγκη ν' ανάψει ένα κερί, σεβούμενος τις παρούσες συνθήκες;

Αγαπητοί ιερείς,

Οι ναοί χτίζονται και συντηρούνται με τη συνδρομή, τη χορηγία και την παρουσία των πιστών και ανήκουν ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ!

Φυσικά, ο Θεός είναι παντού κι όχι μόνο μέσα στους ναούς, αλλά, επί τόσους αιώνες, αποτελούν τον κύριο τόπο λατρείας Του. Όμως, αν τώρα γυρίζετε την πλάτη στους έχοντες την πνευματική ανάγκη, πολύ σύντομα οι πολλοί ναοί θα αδειάσουν και θα γεμίσουν αυτοί, όπου στην Ωραία Πύλη στέκονται άξιοι και σεβαστοί πατέρες κι ας είναι λίγοι.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, την ημέρα της εις Άδου καθόδου, τα κοιμητήριά μας εορτάζουν. Ακόμα κι αυτά σφραγίσατε επιμελώς, με κρατικές οδηγίες. Αναρωτιέμαι τι φοβηθήκατε. Τις 5-10 ηλικιωμένες, που θα αφήσουν ένα λουλούδι στον τάφο των αγαπημένων τους; Τι συνωστισμός θα δημιουργούνταν στα κοιμητήρια; Δεν πειράζουν οι καθημερινώς ανοιχτές λαϊκές αγορές και σας ενόχλησαν τα κοιμητήρια; Τόσος φόβος; Τόσο μένος; Προς τι;

Τέλος, ας θυμηθούμε ότι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας δεν αγίασαν επειδή προσκύνησαν τους, εκάστοτε, κρατικούς φορείς, αλλά αγίασαν ακριβώς επειδή έδειξαν ανυπακοή στους νόμους του ανθρώπου και τάχθηκαν με τους νόμους του Θεού!

Καθώς αναφέρει το αναστάσιμο, “Ω Δέσποτα, εξεγέρθητι, ο τοις πεσούσι παρέχων ανάστασιν!” 

@ Ανοιχτή επιστολή του Μανόλη Λυκουρόπουλου μέσω από την σελίδα που έχει στα social media και με τίτλο " Η εβδομάς των παθών"