Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςSteven Bernstein: Τα νησιά του Αιγαίου μοναδικό φυσικό πλατό για ταινίες

Steven Bernstein: Τα νησιά του Αιγαίου μοναδικό φυσικό πλατό για ταινίες

|

Κοινή συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου με τον βραβευμένο Αμερικανό  κινηματογραφιστή ,Steven Bernstein – ξεκινά από την Σύρο τον προσεχή Οκτώβριο την πραγματοποίηση του ονείρου του – Τι είπε για το ρόλο των Λεονταρίτη, Χατζημάρκου και ποιο ήταν το όνειρό του που έγινε πραγματικότητα 

Στη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει την τελευταία διετία η Ελλάδα στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση μεγάλων, διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών, αλλά και στον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου ώστε να γίνουν τα πρώτα σημαντικά βήματα, αναφέρθηκε ο πολυβραβευμένος κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης, παραγωγός και συγγραφέας Steven Bernstein, στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα, με τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, τον  οποίο επισκέφθηκε στο γραφείο του.

Ο κ. Bernstein, βρίσκεται τις ημέρες αυτές στη Ρόδο, επί τη ευκαιρία της διάλεξης που θα δώσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα   «How to tell stories in cinema and change your life and change Greece», την προσεχή Δευτέρα, στις 7:00μ.μ. στο Αμφιθέατρο Ισογείου του κτηρίου Κλεόβουλος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Ρόδο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, για μια ακόμη φορά ευχαρίστησε τον Steven Bernstein για την αγάπη και την προτίμησή του στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Νότιο Αιγαίο, αφού η Σύρος είναι το νησί που έχει επιλέξει ο Αμερικανός κινηματογραφιστής, για να υλοποιήσει το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιό του, το οποίο περιλαμβάνει σχολή κινηματογράφου και δημιουργία κινηματογραφικού στούντιο. Τα σχέδιά του βρήκαν άμεση και αμέριστη υποστήριξη, τόσο από τον Περιφερειάρχη, όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, οι οποίοι γνωρίζουν τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί  να διαδραματίσει ο κινηματογράφος στην προβολή και την προώθηση των νησιών και της χώρας, με προφανή τα πολλαπλά οφέλη σε οικονομικό επίπεδο και σε θέσεις εργασίας.

«Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, πρωταγωνιστές εξωστρέφειας και καλών ειδήσεων, άνοιξαν ένα ακόμη παράθυρο αισιοδοξίας σ’ αυτή τη χώρα. Ευχαριστώ τον Steven Bernstein για την αγάπη, την προτίμησή του στη χώρα μας, αλλά και για την υπομονή του. Εμείς στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, γνωρίζοντας τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του κινηματογράφου για τον τόπο μας, είμαστε αρωγοί και σύμμαχοι στην προσπάθεια αυτή, για το συμφέρον των νησιών μας και των κατοίκων τους» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Στην ισχυρή υποστήριξη που βρήκε από την Περιφερειακή Αρχή, ο κ. Bernstein έκανε ιδιαίτερη αναφορά, αφού για πρώτη φορά, όπως τόνισε, ένα όνειρο του ιδίου, εδώ και 40 χρόνια, να γίνει η Ελλάδα τόπος  γυρισμάτων διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών, βρήκε πρόσφορο έδαφος για την πραγμάτωσή του. Ειδικότερα ανέφερε την συμβολή του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου στις επαφές που έγιναν με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, τον  Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο και τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt. Σημείωσε επίσης ότι καίριας σημασία ήταν η συμβολή της Περιφερειακής Αρχής, για να διαθέτει σήμερα η Ελλάδα θεσμικό πλαίσιο (νόμος ν.4487) που προβλέπει την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, μέσω της παροχής επενδυτικών κινήτρων, εναρμονίζοντας για πρώτη φορά την ελληνική νομοθεσία με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή.

Ο κ. Bernstein τόνισε ότι τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, αλλά και η χώρα στο σύνολό της, αποτελούν ένα μοναδικό φυσικό κινηματογραφικό πλατό, με «γωνίες» που μπορούν να καλύψουν μεγάλο εύρος κινηματογραφικών παραγωγών και ο στόχος του είναι αυτό το φυσικό στούντιο να μπορέσει να αξιοποιηθεί, σημειώνοντας μάλιστα το έντονο ενδιαφέρον   που υπάρχει μεταξύ των κινηματογραφιστών στο Los Angeles, να γυρίσουν ταινίες στην Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις που θα λειτουργούν ως κίνητρα.

Τέτοιες προϋποθέσεις είναι το φιλικό φορολογικό περιβάλλον, η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού πάνω σε μεγάλες διεθνείς παραγωγές και η δημιουργία στούντιο και κινηματογραφικών υποδομών. Η μεν πρώτη προϋπόθεση, άπτεται της κυβερνητικής βούλησης, όσο για τις άλλες δύο προϋποθέσεις, ο ίδιος ο Steven Bernstein ξεκινά από την Σύρο με την ίδρυση Σχολή Κινηματογράφου και τη δημιουργία κινηματογραφικού στούντιο.  Οι διαλέξεις θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα για να διδάξουν μεγάλα ονόματα της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Χόλυγουντ όπως ο καλλιτεχνικός διευθυντής κινηματογραφικών παραγωγών, Charles Lee και ο Martin Meunier, εκ των πρωτοπόρων στην τεχνική του animation. Και οι δύο έχουν τιμηθεί με βραβεία Όσκαρ.

Ο Steven Bernstein, κινηματογραφιστής, παραγωγός, σκηνοθέτης σεναριογράφος και λέκτορας, βραβευμένος με το Βραβείο της Αμερικανικής Ένωσης Κινηματογραφιστών, έχει συνδέσει το όνομα του με βραβευμένες ταινίες του Χόλιγουντ, όπως το Monster που χάρισε το Όσκαρ στη Σαρλίζ Θερόν, το πρόσφατο Dominion , με τον Τζον Μάλκοβιτς, Scary Movie 2, Like Water for Chocolate, One night with the King, Decoding Annie Parker, White Chicks και πολλές άλλες. Ήταν υποψήφιος Βραβείο Αμερικανικής Εταιρείας Κινηματογραφίας για το «Magic City». Κέρδισε επίσης Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Καννών, για το έργο του στον τομέα της διαφήμισης. Το βιβλίο του Film Production (Focal Press) έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία όσον αφορά το film making. Έχει δημιουργήσει μια σειρά σχολών κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο, ενώ συνεργάζεται εδώ και οκτώ χρόνια, ως κριτής, στο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Ο Charles Lee, είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ταινίας των 11 βραβείων Όσκαρ, “Τιτανικός» του James Cameron, ενώ ο Martin Meunier, επίσης βραβεύτηκε με Όσκαρ τo 2010, για την πρωτοποριακή ταινία ‘Caroline”, ως η καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων της χρονιάς.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα οφέλη από την επενδυτική πρόταση του Steven Bernstein και των Αμερικανών επενδυτών, θα είναι τεράστια όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά για ολόκληρη τη χώρα, με βάση και τα αποτελέσματα ερευνών σχετικά με τον κινηματογραφικό τουρισμό διεθνώς.

Σύμφωνα με το Tourism Competitive Intelligence, το 2012, 40 εκατομμύρια τουρίστες επέλεξαν τον προορισμό των διακοπών τους επειδή τον είδαν σε κάποια κινηματογραφική ταινία. Συνεπώς, η προβολή που επιτυγχάνεται για ένα προορισμό μέσω του κινηματογράφου είναι τεράστια και με μεγάλη διάρκεια στον χρόνο. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ως ιδανικό φυσικό σκηνικό, έχουν όλα τα προσόντα για να βρεθούν πολύ ψηλά στη λίστα των περιζήτητων κινηματογραφικών προορισμών.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα