Σύρος: Δωρεά βλαστοκυττάρων μέσω Κοινωνικής Υπηρεσίας

Πριν λίγες μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας ενέκρινε το σύμφωνο συνεργασίας με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου για την προώθηση της δωρεάς ομφαλοπλακουντιακού αίματος – βλαστοκυττάρων και την ανάδειξη της σπουδαιότητάς της στις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις για την αντιμετώπιση 80 σοβαρών παθήσεων. 

Πριν λίγες μέρες ήρθαν στην Κοινωνική Υπηρεσία τα πρώτα «ΚΙΤ» από την Ακαδημία Αθηνών για τις εγκυμονούσες που τα ζήτησαν.

Πριν λίγες μέρες γεννήθηκε το πρώτο μωρό στην μαιευτική κλινική του νοσοκομείου μας και το τόσο πολύτιμο αίμα του ομφάλιου λώρου του, τοποθετήθηκε στην ειδική συσκευασία και ταξίδεψε με courier για την Πανελλήνια Τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος (βλαστοκυττάρων) της Ακαδημίας Αθηνών.

Η χαρά για τον ερχομό ενός παιδιού μπορεί να γίνει χαρά για τη σωτηρία της ζωής ενός ασθενή, χρησιμοποιώντας το ομφαλοπλακουντιακό αίμα από τον ομφάλιο λώρο τα οποία μετά τον τοκετό είναι άχρηστα για τη μητέρα και για το βρέφος και αν δε χρησιμοποιηθούν για δωρεά θα πεταχτούν.

Πάρτε πληροφορίες από το site http://www.bioacademy.gr/(link is external) της Ακαδημίας Αθηνών, επικοινωνήστε με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου –Ερμούπολης στο τηλέφωνο 2281081001 (κ.Βάσω Αντωνούδη) για να δηλώσετε συμμετοχή στη δράση .

Δώστε ευκαιρία να σωθεί μία ζωή με την νέα ζωή που θα φέρετε στον κόσμο ,τη γέννηση του μωρού σας.

Η απόφαση τον περασμένο Μάρτιο

Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο αποφασίστε η καμπάνια ενημέρωσης για τη σημασία της δωρεάς ομφαλοπλακουντιακού αίματος – βλαστοκυττάρων από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Στόχος αυτής της σύμπραξης αποτελεί η επαρκής πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας για τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης δωρεάς στις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις για τη θεραπεία μιας σειράς παθήσεων (κακοήθειες του αίματος, γενετικά νοσήματα, μεταβολικά και αυτοάνοσα νοσήματα).

Η σχετική δράση – πρωτοβουλία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης- είχε προαναγγελθεί από την εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο, Αγγελική Πρίντεζη, τόσο στην έναρξη των φετινών μαθημάτων του ΔΙΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, όσο και στην κοπή πίτας του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Σύρου.

Όπως υπογραμμίζεται, η μεταφορά και η παράδοση του ομφαλοπλακουντιακού αίματος πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση εντός του πρώτου 24ωρου μετά τον τοκετό σε αντίθετη περίπτωση το βιολογικό υλικό δεν γίνεται αποδεκτό από το ίδρυμα βιολογικών ερευνών. Αν η παράδοση δεν γίνει άμεσα θα πρέπει να φυλαχθεί σε ψυγείο με συγκεκριμένη θερμοκρασία. Η μεταφορά επίσης θα πρέπει να γίνει σε ειδική συσκευασία σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΙΒΕΤ.

Επιπλέον, καθίσταται σαφές ότι η λήψη ομφαλοπλακουντιακού αίματος για συλλογή βλαστοκυττάρων προϋποθέτει την ενημέρωση και συναίνεση των μελλόντων γονέων ήδη από το 2 τρίμηνο της κύησης. Συνεπώς η θέση του επιστημονικού συμβουλίου είναι θετική σε αυτή την πρωτοβουλία αρκεί να διευκρινιστούν τα ανωτέρω ζητήματα μεταφοράς του βιολογικού δείγματος και να εξασφαλιστεί η τεχνική ορθότητα της διαδικασίας.

Η δράση θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη της Ελληνικής Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2003 και είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που ξεκίνησε να στηρίζει την αλλογενή μεταμόσχευση.

Η ενημέρωση για τη δωρεά βλαστοκυττάρων από κοινού με την πληροφόρηση για τη δωρεά μυελού των οστών μέσω της εθελοντικής δράσης «Η Σύρος αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας» που έχει επιφέρει σημαντικούς «καρπούς», αποτελούν τρανή απόδειξη ότι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχει ευαισθησίες, πρωτοπορεί και συνεχίζει να προσφέρει το πολύτιμο δώρο της ζωής.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News