Σύρος: Μπήκαν οι υπογραφές, ξεκινά η επένδυση στο "Κυκλαδικόν" ύψους 3,8 εκατ ευρώ

Με τη σύναψη της υπογραφής μεταξύ Κληροδοτήματος "Άννης Κουτσοδόντη" και επενδυτών, ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι μία επίπονη και πολύχρονη προσπάθεια για τη διάσωση του ιστορικού κτιρίου της Ερμούπολης που για μισό αιώνα παρέμενε ανεκμετάλλευτο, αλλά και υπό τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής κατάρρευσης. 

Συγκεκριμένα - όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα syrostoday.gr - σήμερα, το μεσημέρι της Πέμπτης (09/01) στα γραφεία της Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στη Σύρο, μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη και προέδρου του Κληροδοτήματος "Άννης Κουτσοδόντη" και του νόμιμου εκπροσώπου της "ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Μ.Ε.Π.Ε), Χαράλαμπου Αλεξανδράτου, μπήκε η τελική υπογραφή της σύναψη της παραχώρησης για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου κτιρίου που είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια του κέντρου της Ερμούπολης.

Παρόντες της διαδικασίας ήταν ο Χαράλαμπος Αλεξανδράτος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, «ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε» με έδρα το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, η οποία δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό, ο Διονύσιος Καλογερογιάννης μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο Γιώργος Ρέκας Δικηγόρος, ο Θέμης Κουνενιδάκης εκπρόσωπος της "Πολυμηχανικής" και σύμβουλος της εταιρίας "Κυκλαδικόν", καθώς επίσης και τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Κλκηροδοτήματος, Νίκος Φωτεινιάς Αντιδήμαρχος Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και Κώστας Φουντουκίδης Διευθυντής Εθνικής Τραπέζης.

"Ξεκινά μία νέα διαδρομή για το ιστορικό κτίριο και για τη Σύρο"

Στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης και πρόεδρος του Κληροδοτήματος μίλησε για τις επίπονες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του στην Περιφέρεια, αλλά και για τη σπουδαιότητα που έχει για τη Σύρο το κτίριο "Κυκλαδικόν", όπου για μισό αιώνα μένει ανεκμετάλλευτο, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στη συνέχεια ο κ. Λεονταρίτης στάθηκε στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τους τελευταίους 8 μήνες τόσο από το Κληροδότημα, όσο και από τους επενδυτές, προκειμένου να φτάσουμε στην σημερινή ημέρα της υπογραφής για την παραχώρηση του κτιρίου.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχης έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις για την μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου, ενώ έχουν επίσης εξασφαλιστεί οι πρώτες εγκρίσεις και από το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να ξεκινήσουν την επόμενη κιόλας εβδομάδα οι πρώτες εργασίες στο "Κυκλαδικόν".

Ο κ. Λεονταρίτης τόνισε ότι η σημερινή υπογραφή στέλνει δύο μηνύματα.

Πρώτον, ότι η Ερμούπολη και η Σύρος γενικότερα έχει υποδομές και μπορεί να διατεθούν για επενδύσεις και δεύτερον, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί πλέον να κωλυσιεργεί και να αφήνει την Ερμούπολη να καταρρέει. "Είναι ένα εθνικό έγκλημα" σημείωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα ότι απέστειλε σήμερα το πρωί επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Μενδώνη μέσω της οποίας την καλεί να αναλάβει τις όποιες ευθύνες αναλογούν στο Υπουργείο, ενώ ζητά την άμεση σύγκλιση (σε συνεργασία με το Υπουργείο) όλων των εμπλεκόμενων φορέων τόσο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα υπό κατάρρευση κτίρια, όσο και για το πολεοδομικό της Ερμούπολης.

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι η επενδυτική αξιοποίηση του "Κυκλαδικόν" ανοίγει ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο για το νησί.

"Το "Κυκλαδικόν" θα ανήκει πρώτα από όλα στους Συριανούς"

Από την πλευρά του ο κ. Αλεξανδράτος σημείωσε ότι η πρώτη του επαφή με τη Σύρο, αλλά και με το συγκεκριμένο κτίριο ήταν το Πάσχα του 2019 όπου από εκεί ξεκίνησε το επενδυτικό ενδιαφέρον για το "Κυκλαδικόν". 

Μιλώντας για την επένδυση και την αξιοποίηση του κτιρίου, τόνισε ότι αυτό θα κρατήσει τα στοιχεία του και θα μετατραπεί σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων με 14 σουίτες, καφετέρια, εστιατόριο, ρούφ γκάρντεν, σπα κλπ και θα παραμένει σε λειτουργία και τους 12 μήνες του χρόνου, καθώς ζητούμενο είναι πρώτα από όλα, εκτός από τους παραθεριστές, να είναι ανοιχτό και εν λειτουργία για τους Συριανούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι πρώτες εσωτερικές εργασίες και θα συνεχιστούν βάση των θεματικών αδειοδοτήσεων που θα δίνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Όπως είπε, βάση του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί και εφόσον το Υπουργείο Πολιτισμού παραχωρήσει την τελική άδεια τον ερχόμενο Ιούνιο, η ξενοδοχειακή μονάδα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει το Πάσχα του 2021. 

Τέλος, επίσης σημαντικό είναι ότι οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου θα γίνουν από Συριανούς επαγγελματίες, ενώ το ξενοδοχείο θα έχει τη χαρά να απασχολεί 20-30 άτομα προσωπικό επίσης από το νησί.