Σύρος: Τριήμερο γκράφιτι και όλη η πόλη ένας απέραντος καμβάς

Από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, οι δρόμοι της Σύρου μετατρέπονται σε καμβάδες. Το Stray Art Festival ήρθε για ακόμη μία χρονιά να επιβεβαιώσει πως η Τέχνη ανήκει στους δρόμους. Περισσότεροι από 80 προσκεκλημένοι, από καλλιτέχνες της street art μέχρι μουσικοί και performers έρχονται να γιορτάσουν την κουλτούρα του δρόμου.

Το Stray art fest, γεννήθηκε ως ιδέα δύο χρόνια πριν και υλοποιήθηκε πρώτη φορά πέρυσι ως πρωτοβουλία μίας ομάδας φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την ονομασία «Σπινθήρας”.

Προέκυψε από την μεγάλη αγάπη των φοιτητών για το street art, την ανάγκη για δρώμενα στο νησί και κατ’επέκταση την προσέλκυση κόσμου καθώς και την επιθυμία ανάδειξης της ομορφιάς σημείων της Σύρου που περνούσαν απαρατήρητα. Τι θα έκανε αυτό το φεστιβάλ διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα; Οι αντιθέσεις του. Το πάντρεμα του μοντέρνου και του παραδοσιακού, της τρανς και του νησιώτικου, του προοδευτικού και του συντηρητικού.

Το σήμερα

«Πρόκειται για ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Ναι, υπάρχει πίεση, άγχος για την προετοιμασία, αλλά αυτό που προκύπτει σε γεμίζει υπερηφάνεια. Το να παράγεις κάτι σημαντικό, σε κάνει να νιώθεις ενεργός πολίτης και άνθρωπος”, μας είπε ο Πάρις Απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πλέον και με Μεταπτυχιακό τίλο στην εικονογράφηση και τα κόμικς.” Είναι κάτι μαγικό. Ξεκίνησε πέρυσι με μηδέν κατευθυντήριες. Φέτος ερχόμαστε με διαφορετική δυναμική. Η ομορφιά, είναι να αποτελείς μέρος του και να το βλέπεις να παίρνει ζωή”, συμπληρώνει η Τατιάνα ή αλλιώς Quest, ενεργό μέλος της διοργανωτικής ομάδας του Φεστιβάλ.

To Φεστιβάλ πραγματοποιείται από την φοιτητική ομάδα Σπινθήρας και τον Ούριο Άνεμο, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και την Urban Act και τελείται υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Σημείο συνάντησης της αδέσποτης αυτής γιορτής θα είναι το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο “Δημήτριος Βικέλας”. Η τέχνη θα δημιουργείται μπροστά στα μάτια σου καθώς θα ζήσεις την εμπειρία της street art υπό την συνοδεία μουσικής, μεγάλης ποικιλίας γαστρονομικών εδεσμάτων και φυσικά άφθονων κοκτέιλ. Ταυτόχρονα οι strayers θα παρουσιάζουν την πλέον αναβαθμισμένη δουλειά τους. Αν βρεθείς στην Σύρο θα ζήσεις τρεις μέρες γεμάτες συναυλίες, δρώμενα, συζητήσεις και χορό μέχρι το αλκοόλ να σε κάνει να περιπλανάσαι στα στενά της μαγευτικής Ερμούπολης.