Ταξιάρχης Μονοίτσια: Θυρανοίξια την Κυριακή 9 Ιουλίου

Ας ευλογήσουμε τα γένια μας… Από τις αρχές του Ιουνίου είχαμε την πληροφορία ότι ένας από τους πιο γνωστούς Ναούς στη Νάξο, ιερός ναός με μεγάλη ιστορία είναι έτοιμος να ανοίξει εκ νέου. Είχαν βοηθήσει και τα μέλη του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Τραγαίας, όπου με προσωπική δουλειά είχαν βοηθήσει στην μείωση της απόστασης με τον Αι Γιώργη Διασορίτη, έναν ιερό ναό κόσμημα στην ευρύτερη περιοχή του οροπεδίου της Τραγαίας. Μιλάμε για τον Ιερό Ναό Ταξιαρχών στα Μονοίτσια με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (σε συνεργασία με την Μητρόπολη Παροναξίας και τα μέλη του Πολιτιστικού συλλόγου Τραγαίας) είχε πιάσει δουλειά. Και ο Ιερός Ναός των Ταξιαρχών ανοίγει…

Η διατηρούμενη αψίδα του σημερινού νοτίου κλίτους είναι η κεντρική αψίδα της τρίκλιτης βασιλικής, δεδομένου ότι το αρχικό νότιο κλίτος έχει καταστραφεί. Και από τον τοιχογραφικό διάκοσμο του ναού, ιδιαίτερα σημαντική είναι η παράσταση Θεοφάνειας που αποκαλύφθηκε μετά τις εργασίες συντήρησης στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας του ιερού και η οποία μαζί με τους αποστόλους στον ημικύλινδρο της αψίδας ανήκει στην αρχική φάση του μνημείου, που ανάγεται στην πρώτη χιλιετία.

Και όπως μας είχε δηλώσει ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κος Δημήτρης Αθανασούλης (σ.σ. σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 «Η Φωνή του Αιγαίου») ο ιερός Ναός θα λειτουργήσει και απλά αναμένεται η ανακοίνωση του ωραρίου. Μάλιστα, τα θυρανοίξια του Ναού εντάσσονται στα πλαίσια των εορτασμών για τον Άγιο Νικόδημο, τον πολιούχο του νησιού και υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιουλίου… Και μαζί με τον Διασορίτη θα είναι επισκέψιμοι σε καθημερινή βάση…

Πρόσκληση

Και σήμερα έφτασε η επίσημη ενημέρωση. Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που μας ενημερώνει μέσω της πρόσκλησης ότι τα θυρανοίξια θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Κυριακή 9 Ιουλίου και ώρα 19.30. Τι αναφέρει η πρόσκληση; «Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας σας προσκαλούν την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017 και ώρα 19.30 μ.μ. στα θυρανοίξια του Ιερού ναού Ταξιάρχη στα Μονοίτσια στην Τραγαία της Νάξου που θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος. Μετά την τελετή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας θα προσφέρει κέρασμα.

Η δίκλιτη σήμερα, βυζαντινή θολωτή εκκλησία του Ταξιάρχη βρίσκεται σε απόσταση 800 περίπου μέτρων στα βόρεια του Χαλκείου, στο κεντρικό τμήμα του νησιού, αντικριστά του μικρού, σχεδόν εγκαταλελειμμένου οικισμού των Μονοικίων. Το αρχικό οικοδόμημα ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης καμαροσκεπούς βασιλικής, η οποία μετά την κατάρρευση του νοτίου κλίτους περιορίστηκε στο κεντρικό και το βόρειο. Στο μνημείο πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης κατά την περίοδο 2013-2015 στο πλαίσιο του υποέργου: «Αποκατάσταση Ι.Ν. Ταξιάρχη Μονοικίων» του έργου: «Στερέωση – συντήρηση βυζαντινών μνημείων Νάξου» ενταγμένου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου 2007-2013». Οι εργασίες ξεκίνησαν με αυτεπιστασία από την 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (2013-2014) υπό την διεύθυνση της δρος Αικατερίνης Δελλαπόρτα και ολοκληρώθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (2015) υπό την διεύθυνση του δρος Δημήτρη Αθανασούλη. Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν η αρχική φάση του μνημείου ανάγεται στην πρώτη χιλιετία, όπου ανήκει και ο σπάνιος τοιχογραφικός διάκοσμος της αψίδας του ιερού με τις ιδιαίτερα σημαντικές παραστάσεις Θεοφάνειας και των μετωπικών Απόστολων, οι οποίες αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες συντήρησης».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News