Ταξίδι στο χρόνο και τη παράδοση

Ο καιρός είναι πανέμορφος, ειδικός για εκδρομές και οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου ΕεεΚ Νάξου με τη συνοδεία των καθηγητών τους άφησαν για λίγο τις σχολικές αίθουσες και τα εργαστήρια και πραγματοποίησαν ένα μικρό ταξίδι στο …χρόνο και τη παράδοση. Πολύ απλά βρέθηκαν (17/02)  στον Δαμαλά, ένα χωριό στην κεντρική Νάξο και δη στο Οροπέδιο του Χαλκίου που προσφέρει τη δυνατότητα στους μαθητές – ανεξαρτήτου ηλικίας – να δουν από κοντά τόσο το ανακαινισμένο παλιό ελαιοτριβείο όσο και το παραδοσιακό αγγειλοπαστείο ή εργαστήρι κεραμικής. Το ελαιοτριβείο βρίσκεται στο κάτω μέρος της κεντρικής πλατείας του Δαμαλά. Ο χώρος είναι λειτουργικά διαμορφωμένος και περιλαμβάνει όλα τα παλιά μηχανήματα και τα εξαρτήματά τους που είναι σε πολύ καλή κατάσταση. τα μηχανήματα είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Το ελαιοτριβείο ξεκίνησε τη λειτουργία του περίπου το 1850 και συνέχισε να λειτουργεί κανονικά μέχρι και το 1960. Το έτος 2000 με πρωτοβουλία του Συλλόγου του χωριού αναστηλώθηκε και από τότε λειτουργεί ως μνημείο, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάσει τα μηχανήματα της εποχής εκείνης  και γιατί όχι να δοκιμάσει να παράξει λίγο λάδι. Μέσα στο λιοτρίβι, ο επισκέπτης μπορεί να κατανοήσει τον τρόπο που παραγόταν το λάδι, παρατηρώντας τα χειροκίνητα μηχανήματα (κύλινδροι, μάγκανος και εργάτης), καθώς και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν. Επιπλέον, ο τρόπος δουλειάς των εργατών περιγράφεται αναλυτικά σε αναρτημένους πίνακες, οι οποίοι συνοδεύονται από κατατοπιστικά σκίτσα. Μάλιστα, εκτός από την ετήσια εκδήλωση της παραδοσιακής εξαγωγής λαδιού, η παρουσίαση της διαδικασίας γίνεται σε μαθητές σχολείων και άλλες ομάδες.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο αγγειοπλαστείο της πόλης, όπου ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει τις ικανότητες του στην αγγειοπλαστική και να κάνει ένα χειροποίητο και άκρως πρωτότυπο δώρο στους ανθρώπους που αγαπάει.

Και έτσι οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου είχαν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δουν από κοντά πως γίνεται η εξαγωγή λαδιού, να μάθουν την ιστορία του και να δουν επίσης πως λειτουργεί ένα εργαστήρι κεραμικής αφού οι εικόνες που έχουν είναι κυρίως μέσα από τα εργαστήριου του σχολείου και την θεωρία. Οπότε, ήταν μία ευκαιρία για δράση κι όπως βλέπετε από τα πρόσωπά τους άδραξαν την ευκαιρία και το απόλαυσαν… 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News