Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΤι νέο κρύβει το ναυάγιο των Αντικυθήρων;

Τι νέο κρύβει το ναυάγιο των Αντικυθήρων;

|

Παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις σχετικά με τα ευρήματα των ερευνών που έγιναν με τα πλέον σύγχρονα μέσα, στο πιο διάσημο αρχαίο ναυάγιιο, στα Αντικύθηρα 

Από τη μία έχουμε τις ανασκαφές στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη που μοιάζουν με παζλ όπου συνεχώς έχουμε νέα δεδομένα και μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι πλέον βρίσκονται μπροστά σε ένα μνημείο και όχι έναν απλό τάφο. Κι από την άλλη έχουμε το ναυάγιο των Αντικυθήρων, το οποίο για μία ακόμη φορά μοιάζει έτοιμο να προχωρήσει σε αποκαλύψεις που ενδεχομένως θα τινάξουν την… μπάνκα στον αέρα. Κι αυτό το ενδεχόμενο είναι που ενοχλεί τους ξένους ακόμη περισσότερο. Βλέπετε, στην Αμφίπολη, οι ξένοι είχαν ρόλο θεατή. Στα Αντικύθηρα, όμως έχουν ουσιαστικό και ενεργό ρόλο. Όμως, το γεγονός ότι βρίσκονται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού τους καθιστά «αιχμάλωτους» και δεν μπορούν να αποκαλύψουν αυτά που έως τώρα έχουν βρει. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη αρχίζουν να διαρρέουν ότι ενδεχομένως το διασημότερο ίσως αρχαίο ναυάγιο του κόσμου, με το σημαντικό φορτίο των γλυπτών αλλά και τον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων, άνοιξε και πάλι την καρδιά του προσφέροντας το δεύτερο κομμάτι του μηχανισμού, που έχει άμεση σχέση με την κίνηση των πλανητών…

Το Σάββατο είχε προγραμματιστεί η συνάντηση Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων με μέλη της αποστολής ώστε να ενημερωθούν για τη νέα διεθνή υποβρύχια αρχαιολογική αποστολή, που ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται σε μερικές ημέρες. Όμως, οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν το ρόλο τους και η συνάντηση έγινε πάνω στο κατάστρωμα της θαλαμηγού «Γλάρος», όπου ήταν και η εντυπωσιακή στολή Exosuit, ένα «διαστημικού τύπου» σκάφανδρο. Με φόντο το βενετσιάνικο κάστρο στην Χώρα Κυθήρων, το Exosuit αλλάζει εντελώς τα δεδομένα στις ενάλιες αρχαιολογικές αυτοψίες καθώς δίνει τεράστια αυτονομία στους δύτες για πολλές ώρες και σε μεγάλο βάθος, χωρίς αποσυμπίεση. Εκ του σύνεγγυς η στολή προσελκύει το βλέμμα για το μέγεθός της αλλά και τις σπονδυλωτές αρθρώσεις που επιτρέπουν ελευθερία κινήσεων. Η παγκόσμια «πρώτη» και η βουτιά της στολής (που κοστίζει ένα εκατομμύριο δολάρια) θα γίνει τις επόμενες ημέρες και θα συνδυαστεί με σπουδαίες ανακαλύψεις.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, από τις πρώτες ημέρες της ενάλιας έρευνας έχουν ήδη εντοπιστεί σημαντικότατα ευρήματα στον βυθό, τα οποία θα ανακοινώσει ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τασούλας την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να δώσει το παρών και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όπως έγινε και στη περίπτωση της Αμφίπολης. Ο περιορισμός των δηλώσεων πάντως προκάλεσε την οργή των δημοσιογράφων που βλέπουν ότι στην Αμφίπολη, το ΥΠΠΟ ενημερώνει καθημερινά με ανακοινώσεις την κοινή γνώμη αλλά και τον εκνευρισμό ενός από τους κύριους χρηματοδότες της αποστολής που βρισκόταν στα Κύθηρα. Ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης, ο οποίος δάνεισε το σκάφος «Γλάρος» για τις ανάγκες της έρευνας, δήλωσε ότι «είμαστε υπό το καθεστώς λογοκρισίας» για να συμπληρώσει αργότερα στους δημοσιογράφους ότι «παρίστανται αρκετοί σημαντικοί ξένοι που παίρνουν μέρος ως χορηγοί δεν θα έχουν την χαρά να ακούσουν και εκείνοι τα πρώτα συμπεράσματα παρότι ήρθαν για τον σκοπό αυτόν στην Ελλάδα από μακρινές χώρες».

Όποιος βρέθηκε στα Κύθηρα, αντιλαμβάνεται ότι – όπως και στην Αμφίπολη – η κυβέρνηση προσπαθεί να καρπωθεί την θετική αύρα των αρχαιολογικών ανακαλύψεων που φέρνουν την Ελλάδα στο προσκήνιο. Η διαφορά είναι ότι ενώ στον Τύμβο Καστά εμπλέκεται μονάχα η πολιτεία και οι αρχές της στην έρευνα, στα Αντικύθηρα είναι πληθώρα ξένων εταίρων που δυσφορεί με τον επικοινωνιακό χειρισμό αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα μιας και τον τελευταίο λόγο έχει το Υπουργείο. Παρότι ο επικεφαλής του ΥΠΠΟ δεν κάνει δηλώσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, οι πληροφορίες λένε ότι τα σόναρ που «ανιχνεύουν» σήματα από μεταλλικά ή άλλα υλικά, αποκάλυψαν διασπορά ευρημάτων στον βυθό, πιθανότατα με μεγάλο όγκο άρα μπορεί κάποιος να πιθανολογήσει ότι υπάρχουν ακόμα και ορειχάλκινα γλυπτά σαν και αυτά που είδαμε στην πρόσφατη, δημοφιλή έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα ευρήματα αυτά είναι ορατά ακόμα και από την χαρτογράφηση που έκαναν οι επιστήμονες, παρότι είναι καλυμμένα από την άμμο ή από θαλάσσια ιζήματα. Το μόνο που έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής είναι ότι ανασύρθηκε ένα μεταλλικό αντικείμενο που μάλλον προέρχεται από κλίνη.

Η Αγγελική Σίμωση, η προϊσταμένη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, της υπηρεσίας που συντονίζει την διεθνή αποστολή στην οποία παίρνουν μέρος Έλληνες δύτες της Εφορίας, Αμερικανοί από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης καθώς και το Πολεμικό Ναυτικό με το “Θέτις”, ήταν παρούσα στα Κύθηρα και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ευρήματα, τα οποία θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της έρευνας. «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την έρευνα, ενδιαφέρον που αξίζει τον κόπο… Πρέπει να διαδοθεί παντού. Η Αμφίπολη και το ναυάγιο των Αντικυθήρων δεν μπορούν να συγκριθούν από επιστημονικής άποψης. Η Αμφίπολη αφορά σε έναν αρχαιολογικό χώρο στο έδαφος, το ναυάγιο είναι υποθαλάσσιο. Ωστόσο θεωρώ ότι θα έχουν τον ίδιο αντίκτυπο, καθώς τα ευρήματα πιστεύω ότι θα είναι εξίσου σημαντικά». Εξάλλου, όπως είπε αναφερόμενη στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, πρόκειται για ένα πλοίο που μετέφερε θησαυρούς, από διάφορες χρονικές περιόδους «τα ευρήματα δεν είναι όλα της ίδιας εποχής, ανάγονται σε πολλούς αιώνες».

Αναφορικά με την εξέλιξη των ερευνών σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση του πλοίου από την οποία προκύπτει ότι υπάρχουν σημαντικά ευρήματα που είναι ορατά, ωστόσο απομένει τώρα να «δούμε τι είδους κινητά ευρήματα υπάρχουν εκεί. Μέχρι τώρα είχαν βρεθεί στον βυθό της θάλασσας κάποια κομμάτια, τώρα όμως έχουμε να κάνουμε με ένα ολόκληρο πλοίο το οποίο μετέφερε πολύ σημαντικά αντικείμενα». Δίνοντας έμφαση στη σπουδαιότητα της ανακάλυψης, μεταξύ άλλων είπε: «Είχαμε στοιχεία για έργα τέχνης που μεταφέρονταν από την Ελλάδα στη Ρώμη για να στολίζουν οι πλούσιοι Ρωμαίοι τα σπίτια τους», ωστόσο δεν είχαν βρεθεί τα πλοία που τα μετέφεραν. Είχαμε αγάλματα αλλά όσες έρευνες κι αν είχαν γίνει δεν είχαμε βρει το πλοίο. Το πλοίο πουθενά δεν φαινόταν εκτός από λίγα ξύλα που είχαν βρεθεί από την έρευνα του Κουστώ. Τώρα ξέρεις από πού έχουν βγει».

Από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, ο Ποσειδώνας δεν επέτρεψε στα μέλη της αποστολής να κάνουν την δουλειά τους απερίσπαστα όπως έλεγε με χιούμορ ο Μπρένταν Φολεϊ που εκπροσωπεί τους Αμερικάνους. Όμως η προπαρασκευαστική έρευνα που έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια αλλά και η πρόσφατη χρήση ορισμένων ειδικών μηχανημάτων που αποτυπώνουν τον βυθό, έκαναν τα μέλη της ομάδας να είναι εξαιρετικά αισιόδοξα. Το πιο σπουδαίο είναι ότι κατάφεραν να αναπτύξουν με την τεχνολογία αιχμής ένα τρισδιάστατο γεωφυσικό μοντέλο με φωτομωσαϊκή απεικόνιση που έχει εξαιρετική ακρίβεια (1 pixel αντιστοιχεί σε 4 εκατοστά). Με βάση αυτόν τον χάρτη μπορούν να δουν από την οθόνη του υπολογιστή ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια στον πυθμένα. Το ναυάγιο βρίσκεται σε έναν επικλινή «παγκο» σε βάθος 51 – 55 μέτρα και οι δύτες θα κάνουν «χειρουργικές» επεμβάσεις, σε στοχευμένα στα σημεία. Ο συνδυασμός της τρισδιάστατης απεικόνισης με τις αυτοψίες τους στο χώρο του ναυαγίου, τους έχει κάνει να γνωρίζουν μια έκταση 150 μέτρων σαν την παλάμη του χεριού τους. Τις επόμενες ημέρες θα έχουν ακόμα καλύτερη «εικόνα» με την χρήση του Εxosuit που δίνει στον δύτη, αυτονομία παραμονής πολλών ωρών στο βυθό χωρίς αποσυμπίεση. Επίσης στις ημέρες που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση, οι δύτες ελπίζουν να ερευνήσουν και το ενδεχόμενο να υπάρχει και δεύτερο βυθισμένο αρχαίο σκαρί, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από το πρώτο, αν και αυτό δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Η ιστορία του ναυαγίου στα Αντικύθηρα ξεκινά το 1900 όταν Συμιακοί σφουγγαράδες εντόπισαν τυχαία το ναυάγιο. Μέσα στον επόμενο χρόνο, κατάφεραν να ανασύρουν σπουδαία ευρήματα που ζύγιζαν τόνους, χρησιμοποιώντας την πιο εξελιγμένη τεχνολογία της εποχής τους, ένα πρωτόλειο σκάφανδρο. Επρόκειτο για ένα ελληνικό πλοίο της ρωμαικής εποχής που μετέφερε από την Ελλάδα στην Ρώμη, θησαυρούς ως πλιάτσικο, ανάμεσά τους και τον μηχανισμό. Ο πλοίαρχος Κουστώ εντόπισε ξανά την θέση του σκαριού το 1953 και επέστρεψε το 1976, όπου έκανε άλλη μια έρευνα και ανέσυρε και αυτός αντικείμενα. Τώρα, η έρευνα συνεχίζεται με ορίζοντα τουλάχιστον δέκα χρόνων.

Πηγή: news247.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024