Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΥΠΕΡΙΑ 2017: αφιερωμένο στον Luc Besson του "Απέραντου Γαλάζιου"

ΥΠΕΡΙΑ 2017: αφιερωμένο στον Luc Besson του “Απέραντου Γαλάζιου”

|

Το 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού αποτελεί παρελθόν… Αφιερωμένο στον γάλλο παραγωγό Luc Besson – Λειτουργία Ακαδημίας Κινηματογράφου – Ολοκλήρωση εργασιών του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ για Πολιτισμό και Τουρισμό – Τα βραβεία που δόθηκαν 

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του 15ου  Διεθνούς Συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ  για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό και του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού με πλέον των 100 ατόμων, από 23 χώρες του κόσμου. Το συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού, διεξήχθησαν στο ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa στην Αιγιάλη Αμοργού.

Ειδικό αφιέρωμα υπήρχε στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και  διά βίου μάθηση με προβολή 5 ταινιών, σχετικές με το περιβάλλον, οι οποίες προβλήθηκαν όχι μόνο στην αίθουσα προβολών του Φεστιβάλ, αλλά και στο Γυμνάσιο – Λύκειο Αμοργού , στο ενιαίο Δημοτικό Σχολείο Αιγιάλης, και σε 3 άλλες αίθουσες Πολιτισμού σε όλη την Αμοργό.

Λειτούργησε Ακαδημία Κινηματογράφου με 15 φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,  με τον καθηγητή John Driendonks  από την Ολλανδία.

Παρευρέθηκε διεθνής επιτροπή από την Διεθνή Ομοσπονδία Φεστιβάλ CIFFT με έδρα την Βιέννη, προκειμένου να εγκρίνει  το Φεστιβάλ της  Αμοργού ως αντάξιο μέλος της.

Διακεκριμένοι ομιλητές από τον διεθνή χώρο, μίλησαν για “Film Commission” και την σημασία και τα οφέλη από τη δυνατότητα προσέλκυσης παραγωγής ξένων ταινιών σε ένα τόπο, όπου υπάρχουν τεράστια κέρδη για την τοπική και την Εθνική οικονομία, όχι μόνο από την προβολή μιας ταινίας μετά την ολοκλήρωση της, αλλά και από τα οφέλη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Ο Κινηματογράφος, θεωρείται ένα σπουδαίο εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, και παράδειγμα είναι η ταινία  ‘Απέραντο Γαλάζιο’, που έκανε την Αμοργό παγκοσμίως γνωστή. Με την ευκαιρία των 30 χρόνων από την δημιουργία της ταινίας, το ΥΠΕΡΙΑ 2017, ήταν αφιερωμένο στον Γάλλο παραγωγό Luc Besson και ο Έλληνας παραγωγός της ταινίας Νίκος Γιαννόπουλος, ήταν μαζί μας και μας έφερε πίσω στα γυρίσματα του Απέραντου Γαλάζιου στην Αμοργό πριν από 30 χρόνια.

Τις εργασίες του Συνεδρίου και του Φεστιβάλ, παρακολούθησε ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κύριος Χαράλαμπος Καρίμαλης και ο Γενικός Γραμματέας κύριος Κωνσταντίνος Τσέγας.

Παρόντες ήταν 13 σκηνοθέτες/παραγωγοί που συμμετείχαν με τις ταινίες τους από διάφορες χώρες, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων, bloggers, φωτογράφων, κινηματογραφιστών, από τον Ελληνικό και διεθνή χώρο.

Τα βραβεία

Η Κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ που αποτελείτο από 5 μέλη από την Κροατία, την Αυστρία, την Πολωνία  και την Ελλάδα, έβγαλε τα αποτελέσματα για τις καλύτερες ταινίες του φεστιβάλ. Διαγωνίστηκαν 65 ταινίες από 25 χώρες, στις κατηγορίες Ελληνικές Ταινίες, Ντοκυμαντέρ, Ταξίδια  και Διαφημιστικές.

Grand Price: Dubai’s#BeMyGuest by Prakash Varma.

Greek Films: 1st Award: Samaria Hotel by Theodoros Papadoulakis.

                       2nd Award: BlueGR Hotels & Resorts by Theodoros Papadoulakis.

Documentary:        1st Award: Garuda by Marko Randelovic.

                                2nd Award: Dancing with your dreams by  Gustavo Neves.

Special Mention:     Train Surfers by Adrien Cothier.

Travel/ Promotional:       1st Award: An Alpine Sense of Life by Johannes Grebert

                                         2nd Award: Inlandisis b Mathieu Lelay.

Special mention:    Galapagos, Calling Home by Andrew Norton.

Commercials:         1st Award: Spirit of Dubai by Mark Toia.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ιδιαίτερα στην διατήρηση του περιβάλλοντος, στον περιπατητικό και βοτανολογικό τουρισμό, στον τουρισμό ευεξίας, στον πολιτιστικό και πολιτισμικό τουρισμό και στον θρησκευτικό τουρισμό. Την τιμητική της είχε η Γαστρονομία της Αμοργού καθώς οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πολλές αυθεντικές συνταγές της Αμοργού με τοπικά προϊόντα σε διάφορα εστιατόρια του νησιού που προσέφεραν γεύματα στους συνέδρους: στο εστιατόριο Lakki στην Αιγιάλη, στην ταβέρνα Πανόραμα στα Θολάρια, στο εστιατόριο Καπετάν Δήμος στα Κατάπολα, όπου συμμετείχαν με δικές τους συνταγές και τα τοπικά εστιατόρια Victor, Mythos και Μουράγιο.

Έγιναν μαθήματα Αμοργιανής κουζίνας με συνταγές για τυρόπιτες, κατσίκι γεμιστό, γιαπράκια, φάβα και ξεροτήγανα, στα πλαίσια της συνεργασίας με την νεοιδρυθείσα ‘Λέσχη Γαστρονομίας Αμοργού’. Οι σύνεδροι συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ολόκληρο το νησί της Αμοργού.

Η διοργάνωση έγινε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Θολαρίων Αμοργού και το ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa και τελούσε υπό την αιγίδα και υποστήριξη του ΕΟΤ, της Περιφέριας Νοτίου Αιγαίου, του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής,της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δήμου Αμοργού.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν