Στοίχημα: Οταν η ΑΕΚ… γέννησε τον ΠΑΟΚ

Derbi della… dikefalo ή clasico… Βορρά Νότου σήμερα στο ΟΑΚΑ. Σύμφωνοι, δεν είναι ντέρμπι υπό το πρίσμα της γεωγραφικής ή γειτονικής αντιπαλότητας αλλά αναμετρώνται δύο σωματεία (σ.σ. που έλεγε και ο Χουάν Ραμόν Ρότσα) που τους χωρίζουν πολλά, ειδικά τα τελευταία χρόνια, και τους ενώνουν… ακόμη περισσότερα. Άλλωστε ο ΠΑΟΚ, στα… μικράτα του, ονομαζόταν ΑΕΚ;

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του ’22 και τη Συνθήκη της Λωζάννης, ακολούθησε -ως γνωστόν- η ανταλλαγή πληθυσμών και ένας μεγάλος αριθμός από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη (όπως και στα νησιά, στη Θεσσαλία αλλά και στην Αττική). Από τους πρόσφυγες ιδρύθηκε στη συμπρωτεύουσα η Ενωση Κωνσταντινουπολιτών, κυρίως από μέλη των ελληνικών συλλόγων της Πόλης «Ερμής» και «Πέρα Κλουμπ». Ειρήσθω εν παρόδω, ο αθλητικός και πολιτιστικός Σύλλογος «Ερμής» ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1875 και αποτέλεσε τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό σύλλογο που ιδρύθηκε στην τουρκική επικράτεια (!)

Από την ένωση των εν λόγω συλλόγων, προέκυψε τον Δεκέμβριο του 1925 η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και αποτέλεσε το αθλητικό τμήμα της Ενωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης. Τότε η ΑΕΚΘ είχε ως βασικό άξονα της ύπαρξής της την ένταξη σ’ αυτήν μόνο Κωνσταντινουπολιτών και, γενικά, προσφύγων. Τούτο όμως προκάλεσε την αντίδραση αρκετών στελεχών της κι το 1926, μέσα από τις τάξεις της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε ο ΠΑΟΚ ο οποίος, εφαρμόζοντας τον προσδιορισμό «Πανθεσσαλονίκειος» στην ονομασία του, άνοιξε τις πόρτες του σε όλους τους Θεσσαλονικείς.

Η τελευταία παρουσία της ΑΕΚΘ στα αθλητικά δρώμενα έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 1929 όταν και συμμετείχε στους επίσημους αγώνες ανώμαλου δρόμου που διοργάνωσε η ΧΑΝΘ. Ενα μήνα αργότερα η ΑΕΚΘ απορροφήθηκε από τον ΠΑΟΚ, που μέχρι τότε είχε ως έμβλημα το τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι (!), σήμα που είχε εμπνευστεί ο Κώστας Κοεμτζόπουλος από το πακέτο τσιγάρων που κάπνιζε.

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά Κυριακής του Νίκου Μποζιονέλου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News