Αιγαίο: Η ακτοπλοϊκή γραμμή Ελλάδα - Κύπρος θα έχει και ... Ρόδο;

Πράσινο φως θα δώσει τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας. Αποκλειστικές πληροφορίες του “nomisma” από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ που μελέτησε το αίτημα της Κύπρου για τη χρηματοδότηση με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας, αποφάσισε να τοποθετηθεί θετικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας, εντός των επόμενων ημερών η ΕΕ αναμένεται ότι θα ενημερώσει και επίσημα την Κύπρο για την αποδοχή του αιτήματός της, κάτι που σημαίνει ότι θα δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για εξεύρεση ναυτιλιακής εταιρείας που θα πραγματοποιεί το δρομολόγιο Λεμεσός-Πειραιάς.

Όπως πληροφορούμαστε, μια από τις πρώτες ενέργειες του Υφυπουργείου Ναυτιλίας είναι να διενεργήσει διαγωνισμό για επιλογή της ναυτιλιακής εταιρείας που θα εκτελεί τα δρομολόγια. Μέχρι στιγμής εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από γνωστή ναυτιλιακή εταιρεία της Ελλάδας, η οποία επισκέφθηκε και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και ανέπτυξε την πρότασή της, από μια ευρωπαϊκή ναυτιλιακή εταιρεία, ενώ σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται το ενδιαφέρον και από την κυπριακή εταιρεία Salamis, η οποία από χρόνια συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα τόσο με τις καλοκαιρινές κρουαζιέρες της, όσο και με τις εμπορικές γραμμές προς Λαύριο και Θεσσαλονίκη.

Ένα θέμα που απασχολεί έντονα το Υφυπουργείο Ναυτιλίας είναι ο χρόνος εκτέλεσης του δρομολογίου Λεμεσού - Πειραιά, αφού για να πετύχει η ακτοπλοϊκή γραμμή θα πρέπει τα πλοία που θα χρησιμοποιηθούν να είναι γρήγορα και καινούργια. Προτάσεις που έγιναν για να υπάρχει ενδιάμεσος σταθμός στη Ρόδο ή στην Κρήτη φαίνεται να απορρίπτονται, λόγω της καθυστέρησης που θα δημιουργεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως δήλωσε πρόσφατα η Υφπουργός Ναυτιλίας Κύπρου Νατάσα Πηλείδου το κόστος του ναύλου υπολογίζεται μάξιμουμ στα 130 ευρώ κατ'άτομο και στόχος είναι η ακτοπλοϊκή γραμμή να λειτουργήσει από το ερχόμενο καλοκαίρι. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα,  θα είναι ολόχρονη, μια φορά την εβδομάδα το καλοκαίρι και κάθε δύο εβδομάδες το χειμώνα.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Ροδιακή" 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News