Απείρανθος: Το ...κρητικό νησί στην ορεινή Νάξο

Νάξος! Ένα νησί αγαπημένο για τους περισσότερους. Η γωνιά των Κυκλάδων που σου προσφέρει ποιοτικές διακοπές και όση ηρεμία χρειάζεσαι για να ξεκουραστείς. Συνδυάζει όμορφες και καθαρές παραλίες, άγρια βουνίσια ομορφιά και παραδοσιακούς οικισμούς. Δεν λείπει η φιλοξενία και οι παραδοσιακές τοπικές γεύσεις. Είναι το νησί των αντιθέσεων που όμως τα συνδυάζουν όλα πολύ αρμονικά.

Στη Νάξο, βέβαια, υπάρχει και ένα χωριό που ξεχωρίζει με διαφορά. Η Απείρανθος! Είναι το αγαπημένο πολλών και γι’ αυτό το επιλέγουν για την διαμονή τους οι επισκέπτες. Είναι ένα… κρητικό χωριό στη Νάξο. 

Και γιατί το λέμε αυτό; Δεν είναι τυχαίο που η Απείρανθος θυμίζει κάτι από Κρήτη. Οι Απεραθίτες έχουν άλλη ιδιοσυγκρασία σε σχέση με τους υπόλοιπους Ναξιώτες καθώς και διαφορετικό γλωσσικό ιδίωμα

Το χωριό Απείρανθος στη Νάξο

Η Απείρανθος ή αλλιώς «τ’ Απεράθου» όπως αποκαλείται από τους κατοίκους της Νάξου, βρίσκεται στους πρόποδες του όρους “Φανάρι”, σε ύψος 600 μέτρων. Το χωριό βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και απέχει 32 χιλιόμετρα περίπου από τη Χώρα. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο χωριό καθώς διατηρεί ανέπαφη την αρχιτεκτονική του, από την εποχή της Ενετοκρατίας. Όταν επισκεφθείς την Απείρανθο θα παρατηρήσεις τα μαρμάρινα σοκάκια, τα σκεπαστά καλντερίμια και τις μικρές πλατείες στις οποίες υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία, εστιατόρια και μαγαζιά.

Απείρανθος: Το… κρητικό χωριό στη Νάξο

Πηγή φωτογραφίας: truexaxos.com

Τα αξιοθέατα για τον επισκέπτη της Απείρανθου είναι ο επιβλητικός ενετικός πύργος του Ζευγώλη ο οποίος είναι κτισμένος πάνω σε βράχο και ανοικοδομήθηκε κατά τον 17ο αιώνα. Επίσης, στην είσοδο του χωριού, θα παρατηρήσεις την Αγία Κυριακή να στέκει αγέρωχη. Ο ιερός ναός χρονολογείται από την περίοδο της Εικονομαχίας, τον 9ο αιώνα, και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία, όχι μόνο της Νάξου αλλά και των Βαλκανίων.

Από την Κρήτη… στην Νάξο

Η Απείρανθος είναι ένα χωριό διαφορετικό από τα υπόλοιπα στο νησί. Η τοπική διάλεκτος, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων του χωριού προήλθαν από τα Σφακιά και τα Ανώγεια της Κρήτης. Η μετακίνηση των Κρητικών στην Απείρανθο έγινε αμέσως μετά την επανάσταση του Δασκαλογιάννη το 1770 που πνίγηκε στο αίμα από τους Τούρκους.

Η Απείρανθος είναι γνωστή ακόμη ως η γενέτειρα του ήρωα της Αντίστασης κατά των Γερμανών, δημοσιογράφου, συγγραφέα και πολιτικού της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζου. Οι κάτοικοι της Απειράνθου είναι εγκάρδιοι και δημιουργικοί. Ένα ιδιαίτερο ιδίωμα των κατοίκων της είναι πως στον ελεύθερο χρόνο τους, σχηματίζουν τοπικές μαντινάδες τα λεγόμενα «κοτσάκια».

Απείρανθος: Το… κρητικό χωριό στη Νάξο1

Πηγή φωτογραφίας: naxospress.gr

Η Απείρανθος είναι το χωριό με τα περισσότερα μουσεία στη Νάξο. Εκεί θα βρεις το Αρχαιολογικό και το Γεωλογικό Μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Παιδικού Πολιτισμού Αιγαίου, το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών αλλά και τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη των Κυκλάδων, την βιβλιοθήκη του Ν.Ν. Γλέζου. Επίσης, υπάρχει και ο συνεταιρισμός των γυναικών του χωριού οι οποίες αφιερώνουν αρκετό χρόνο στην κατασκευή παραδοσιακών υφαντών και σπιτικών γλυκών.

‘Οσα θες να ξέρεις 

Αν θελήσεις να επισκεφθείς την Απείρανθο με το αυτοκίνητο, δεν θα δυσκολευτείς να βρεις θέση να σταθμεύσεις. Στο χωριό υπάρχουν 4 σημεία πάρκινγκ, τα 2 εκ των οποίων είναι μεγάλα. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις τα μέσα μεταφοράς του νησιού (ΚΤΕΛ), υπάρχουν τακτικές συγκοινωνίες από πολλά χωριά με κύριο προορισμό τη Χώρα.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα exploringgreece.tv

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news...