Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιΕλλάδα - Aegean Air: Τέλος εποχής για τα αεροσκάφη τύπου Q -...

Ελλάδα – Aegean Air: Τέλος εποχής για τα αεροσκάφη τύπου Q – 400

|

Με μια συγκινητική, εσωτερική εκδήλωση για το προσωπικό της, αποχαιρέτησαν AEGEAN και OLYMPIC AIR το τελευταίο αεροσκάφος τύπου Q400 του στόλου της – Ποια έρχονται 

Το τέλος εποχής για τα τουρμποπρόπ αεροσκάφη Q400 της Aegean σηματοδότησε η τελετή, πριν από λίγες ημέρες, αποχαιρετισμού του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών που μετράει σχεδόν 13 χρόνια πτητικού έργου για λογαριασμό του αερομεταφορέα. Τα Q400 υπήρξαν από το 2009 η «ραχοκοκαλιά» της Olympic Air.

Εντάχθηκαν στον στόλο της Aegean το 2013, μετά την εξαγορά της Olympic Air. Υπολογίζεται ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα περίπου 15 εκατ. επιβάτες μεταφέρθηκαν με τα ελικοφόρα Q400 που επιχειρούσαν κυρίως σε πτήσεις κοντινών ή μεσαίων αποστάσεων του εξωτερικού, δηλαδή σε αγορές όπου κατά το παρελθόν άρχισε να εισέρχεται η εταιρεία, αλλά και πτήσεις εσωτερικού.

Ο στόλος των Q400 ξεκίνησε να αντικαθίσταται σταδιακά από τις αρχές της φετινής χρονιάς, ενώ το τελευταίο αεροσκάφος που είχε ιδιότητες αεροσκαφών jet (ταχύτητα, μειωμένος θόρυβος, άνεση στην καμπίνα) θα αποχωρήσει από τη βάση της Aegean στα Σπάτα τις επόμενες ημέρες.

Στη θέση των Q400 επιχειρούν τα νέα ATR 72 και ATR 42 αεροσκάφη, ενώ σήμερα η Aegean εξυπηρετεί τους περισσότερους προορισμούς του εξωτερικού με τα Airbus 320 και 321, γεγονός που φανερώνει την αυξητική πορεία της επιβατικής κίνησης και της διείσδυσης της αεροπορικής εκεί.

Ο στόλος των ελικοφόρων αεροσκαφών της Olympic Air και της Aegean αποτελείται από δεκατέσσερα ATR-600, από τα οποία τα πρώτα εντάχθηκαν στην αεροπορική ήδη από το 2016, εξυπηρετώντας κυρίως τις ανάγκες των μικρών αεροδρομίων.

Από τις αρχές του 2022 η εταιρεία αύξησε σταδιακά τον αριθμό των συγκεκριμένων αεροσκαφών που αντικατέστησαν τα Q400 και ανήκουν στο συνολικό πρόγραμμα αντικατάστασης και αναβάθμισης του στόλου της που ξεκίνησε το 2018 με αφετηρία τη μεγάλη παραγγελία των 46 Airbus 320 και 321 neo.

Τα ATR ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα στις επιχειρησιακές προκλήσεις των ελληνικών αεροδρομίων αλλά και στις σύντομες πτήσεις του δικτύου εσωτερικού. Xρησιμοποιούνται από περισσότερες από 200 αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως σε πτήσεις αντίστοιχων αποστάσεων και χαρακτηριστικών, διαθέτοντας από 25% έως 30% χαμηλότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

«Την περίοδο που μας πέρασε, εργαστήκαμε συστηματικά και με δημιουργικότητα για να προετοιμάσουμε την επόμενη ημέρα για την Aegean, για τους επιβάτες μας αλλά και για το αεροπορικό ταξίδι συνολικά. Αναβαθμίσαμε τις υπηρεσίες μας και εξελίξαμε την ταξιδιωτική εμπειρία με πλατφόρμα τα νέα μας αεροσκάφη. Αναζητήσαμε εφαρμόσιμες λύσεις για να γίνουν οι πτήσεις μας περισσότερο πράσινες. Και φυσικά παραμένουμε προσηλωμένοι στο επενδυτικό μας πλάνο με την παραλαβή 12 επιπλέον νέων Airbus 321/320neo μέσα στο 2022», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης κατά την τελετή αποχαιρετισμού των Q400 στη βάση της αεροπορικής στο «Ελ. Βενιζέλος».

Η αεροπορική παραλαμβάνει νέα Airbus A320/321neo διαρκώς από τον Δεκέμβριο, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 19.

Επιπλέον, εννέα αεροσκάφη της οικογένειας neo θα ενταχθούν στον στόλο της αεροπορικής το 2023. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου της Aegean, αποκτά βελτιωμένα χαρακτηριστικά λειτουργίας, ενώ οι πτήσεις είναι πιο πράσινες.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν