Ελλάδα: Και επίσημα αναστολή λειτουργίας της Astra Airlines

«Αντιμέτωπη με οικονομικές δυσκολίες που δεν της επιτρέπουν την απρόσκοπτη συνέχιση των δρομολογίων της φαίνεται ότι η είναι η αεροπορική εταιρεία «Astra Airlines», Τις τελευταίες ώρες έχει αποστείλει ειδοποίηση στο επιβατικό κοινό προκειμένου να προχωρήσουν είτε σε αλλαγή των πτήσεών τους, είτε στην επιστροφή των χρημάτων τους ενώ διαδικτυακά έχει προχωρήσει στην ακύρωση όλων των πτήσεων που συνδέουν τους νησιωτικούς προορισμούς με τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα".. Αυτό είχαμε αναφέρει πριν από μερικές ημέρες σε άρθρο με τίτλο "Τι συμβαίνει με την Astra Airlines και ακυρώνει δρομολόγια" αφήνοντας δε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για αναστολή λειτουργίας με πλήρη ενημέρωση εντός μερικών ημερών... 

Εστω και με καθυστέρηση έχουμε την επίσημη ανακοίνωση που σίγουρα δεν μας χαροποιοεί καθότι 133 άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους... Και βέβαια δημιουργείται πρόβλημα όσον αφορά την επικοινωνία νησιωτικών κυρίως περιοχών του Ανατολικού Αιγαίου με Θεσσαλονίκη και Αθήνα...  Επίσημα, λοιπόν σήμερα, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου έχουμε την αναστολή των πτήσεών της όπως ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία Astra Airlines.

Οπως αναφέρει, στην σχετική ανακοίνωση «ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, στα πλαίσια της επιχειρούμενης οικονομικής αναδιάρθρωσής της, ανέστειλε προσωρινά την άδεια εκτέλεσης δημοσίων μεταφορών και οι προγραμματισμένες πτήσεις από 15-11-2019 ακυρώνονται». Το επιβατικό δε κοινό θα ενημερωθεί «οριστικά το αργότερο μέσα στις 7 επόμενες ημέρες για τη διευθέτηση αιτημάτων που σχετίζονται με οικονομικά θέματα».

Τι μέλλει γενέσθαι; Οπως έχουμε ήδη σημειώσει το… αεροπορικό κενό που δημιουργείται, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αναπληρώνει η Aegean Airlines, η οποία ενισχύει το πτητικό της πρόγραμμα με περισσότερα από 300 επιπλέον δρομολόγια από σήμερα έως και τέλη μαϊου. Και για να είμαστε ακριβείς " η Aegean, προσθέτει 306 πτήσεις και ειδικότερα 28.476 θέσεις για δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Χίο – Σάμο –Κω – Ηράκλειο και Μυτιλήνη και από Αθήνα προς Χίο για το διάστημα από τις 17 Νοεμβρίου μέχρι και τις 24 Μαϊου του 2020". 

Η “ακτινογραφία” της Astra Airlines

H Αstra Airlines διαθέτει στο στόλο της 4 αεροσκάφη και σχετικά πρόσφατα είχε ανακοινώσει το χειμερινό πρόγραμμα της περιόδου 2019 – 2020. Αυτό περιελάμβανε πτήσεις από και προς Θεσσαλονίκη σε Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο, Λήμνο, Ικαρία, Ηράκλειο και Κω και από και προς Αθήνα σε Χίο, Κοζάνη, Καστοριά και Ικαρία.

Η εταιρεία, τα τελευταία χρόνια, βασιζόταν στην εκτέλεση αρκετών άγονων αεροπορικών γραμμών (κάποια από τα ανωτέρω δρομολόγια είναι άγονες γραμμές). Ωστόσο, στη συνέχεια, αρκετές άγονες γραμμές συνενώθηκαν και κατέληξαν σε ανταγωνίστριες εταιρείες.

Σύμφωνα με τον τελευταίο διαθέσιμο ισολογισμό που είναι του 2017, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 26,33 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 35,08% σε σχέση με το 2016. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 0,23 εκατ., σε σχέση με 0,19 εκατ. ευρώ το 2016.

Το σύνολο των υποχρεώσεων, στα τέλη του 2017, έφτανε τα 11,6 εκατ., έναντι 9,3 εκατ. το 2016 και το σύνολο του προσωπικού τα 133 άτομα. Η εταιρεία, με έδρα στην Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε την παρθενική της πτήση τον Ιούλιο του 2008.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα metaforespress.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News