Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιΚουφονήσια: Χρήσιμες οδηγίες προς τους επισκέπτες του νησιού

Κουφονήσια: Χρήσιμες οδηγίες προς τους επισκέπτες του νησιού

|

Το Κουφονήσι είναι ένας από τους πιο καυτούς προορισμούς το φετινό καλοκαίρι και ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας, Αντώνης Κωβαίος, μέσα από ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα, δίνει μπούσουλα οδηγίες προς τους επισκέπτες… 

Μακάρι να το έκαναν όλοι… Κι εάν το έχουν κάνει έως τώρα, τους ζητάμε συγνώμη γιατί δεν το έχουμε προσέξει… Η Τοπική Κοινότητα Κουφονησίων, προχώρησε σήμερα σε ανάρτηση μέσω του προέδρου της, Αντώνη Κωβαίου (σ.σ. στη προσωπική του ιστοσελίδα στα social media) όπου δίνει οδηγίες προς τους επισκέπτες… Ιδιαίτερα αναλυτικές.. Και για κάθε περίπτωση. Είτε μιλάμε για τις παραλίες, είτε για τη χρήση νερού και απορριμμάτων. Και βέβαια για τα αυτοκίνητα με δεδομένο ότι το νησί μπορεί κανείς να το περπατήσει ή να κινηθεί με ποδήλατο. Επίσης, γίνονται γνωστά χρήσιμα τηλέφωνα για ώρα ανάγκης, ακόμη κι όταν μιλάμε για ζητήματα όπως αυτά που έχουν σχέση με …Φουσκωτά. Και ελπίζουμε σύντομα ανάλογες δράσεις από άλλα νησιά κια βέβαια στα Αγγλικά καθότι οι επισκέπτες δεν είναι μόνο Ελληνές. 

Αναλυτικά οι οδηγίες προς τους επισκέπτες… 

Η Κοινότητα Κουφονησίων σας καλωσορίζει & σας ευχαριστεί που επιλέξατε τα Κουφονήσια για τις διακοπές σας! Καθώς τα νησιά μας χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, η Κοινότητα καταβάλλει καθημερινές προσπάθειες για την ευχάριστη διαμονή τόσο των κατοίκων όσο & των επισκεπτών του νησιού. Σε αυτήν την προσπάθεια χρειαζόμαστε την πολύτιμη συμβολή σας! Ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες & συμβουλές ώστε να απολαμβάνουμε όλοι τα Κουφονήσια με ασφάλεια & σεβασμό στον τόπο!

Παραλίες
Οι γαλαζοπράσινες παραλίες των Κουφονησίων από επιλογή μας δεν είναι οργανωμένες.
1. Για την εξυπηρέτηση σας καλό θα είναι να διαθέτετε & να μεταφέρετε τον δικό σας εξοπλισμό παραλίας, τον οποίο κατά την αναχώρηση σας οφείλετε να απομακρύνετε.
2. Η τοποθέτηση ειδικών κατασκευών για την σκίαση ή την εξυπηρέτηση σας, αλλοιώνει τον χαρακτήρα του νησιού, περιορίζει την ορατότητα των λουόμενων, μειώνει τον διαθέσιμο χώρο στις μικρής επιφάνειας παραλίες & προκαλεί το κοινό αίσθημα.
3. Κατά τη διέλευση των πλοίων είναι πιθανό να δημιουργηθεί έντονος κυματισμός, συνεπώς καλό θα είναι να τοποθετείτε τα προσωπικά σας αντικείμενα τουλάχιστον 3μ. μακριά από την θάλασσα.
4. Δεδομένου ότι ο γυμνισμός δε συμβαδίζει με την λογική & τις επιλογές όλων των λουόμενων, είναι σημαντικό να αποφεύγεται σε όλες τις παραλίες τις περιοχής μας.
5. Τρείς μικροί κόλποι στην περιοχή Χοντρός Κάβος (πριν την περιοχή Χαροκόπου) περιμένουν τους τετράποδους φίλους μας προκειμένου να απολαύσουν ανενόχλητοι το μπάνιο τους χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στους υπόλοιπους λουόμενους.
6. Οι ρακέτες καλό θα είναι να αποφεύγονται σε πολυσύχναστες παραλίες, καθώς για αρκετούς λουόμενους αποτελούν μία ιδιαίτερα ενοχλητική & θορυβώδη συνήθεια.
7. Σεβόμενοι το περιβάλλον, παρακαλούμε να απομακρύνετε τις γόπες από τα τσιγάρα κατά την αποχώρησή σας από την παραλία.
8. Τοποθετείστε τα απορρίμματά σας στους κάδους ή τις σακούλες της περιοχής. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν θέση στις παραλίες ή στη φύση.

Διαχείριση Νερού
Καθώς τα Κουφονήσια δεν διαθέτουν λιμνοδεξαμενή ή φράγμα για την επάρκεια σε νερό, έχει εγκατασταθεί Μονάδα αφαλάτωσης για τις ανάγκες ύδρευσης.
Κατά τους μήνες αυξημένης ζήτησης, Ιούλιο & Αύγουστο, παρακαλούμε να αποφύγετε την άσκοπη κατανάλωση νερού, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια υδροδότησης.

Κυκλοφορία Οχημάτων
1. Η μικρή έκταση του νησιού καθιστά ευχάριστο το περπάτημα ή τη μετακίνηση με ποδήλατο. Εναλλακτικά, μετακινηθείτε με τα καΐκια, τις λάντζες ή το δημοτικό λεωφορείο.
2. Περιορίστε την μετακίνησή σας με οχήματα στο νησί & σεβαστείτε στην κυκλοφοριακή σήμανση. Ιδιαίτερα εντός του οικισμού το ανώτατο όριο ταχύτητας είναι τα 20km/h, ενώ τα τροχοφόρα δημιουργούν έντονο πρόβλημα.
3. Σταθμεύστε τα οχήματά σας αποκλειστικά στα δημόσια ή ιδιωτικά parking. H στάση & η στάθμευση πάνω σε δρόμους & παραλίες επιδέχεται πρόστιμο κατόπιν των ελέγχων που διενεργούνται σε σταθερή βάση.
4. Η στάθμευση στο λιμάνι επιτρέπεται μόνο κατά την αναχώρησή σας, ενώ η στάση οχημάτων επιτρέπεται μόνο για τα επαγγελματικά/τουριστικά οχήματα 30’ πριν & έως την έλευση του πλοίου.

Διαχείριση Απορριμμάτων
1. Παρακαλούμε να απορρίπτετε τα απορρίμματά σας μόνο στους κοινοτικούς κάδους συλλογής απορριμμάτων. Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη στο περιβάλλον.
2. Για την αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης δεν έχουν τοποθετηθεί κάδοι στο κεντρικό σοκάκι του οικισμού. Αποφύγετε την χρήση απορριμμάτων ή απορρίψτε σε κάδο κάποιου καταστήματος.
3. Ενθαρρύνεται η ανακύκλωση των ανακυκλώσιμων υλικών στον πράσινο οικίσκο που έχει εγκαταστήσει η κοινότητα σε συνεργασία με το πολυτεχνείο στο τουριστικό λιμάνι. Κατόπιν τα ανακυκλώσιμα υλικά μεταφέρονται στον Χώρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Νάξο.

Πρόληψη Ατυχημάτων 
1. Παρακαλούμε να μην κάνετε πτώση στη θάλασσα από ύψη, καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο & έχουν σημειωθεί πολύ σημαντικά περιστατικά στο παρελθόν.
2. Μην προσεγγίζετε τους γκρεμούς & τις άκρες των βράχων καθώς είναι πολύ πιθανόν να υποχωρήσουν, με πολύ επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία σας.
3. Καθώς οι κατολισθήσεις & οι πτώσεις μικρών βράχων είναι συχνό φαινόμενο, εφιστούμε την προσοχή σας ιδιαίτερα στην διαδρομή Πλατιά Πούντα-Πορί, στο Γάλα & στον Ξυλομπάτη.

Προς Τους Κατόχους Φουσκωτού Σκάφους
1. Παρακαλείστε να μην προσεγγίζετε την ακτογραμμή ή τις παραλίες. Η ελάχιστη απόσταση προσέγγισης ορίζεται σύμφωνα με τον κανονισμό στα 200μ. στις μη σηματοδοτούμενες παραλίες & στα 100μ. από το σημείο σηματοδότησης στις σηματοδοτούμενες.
2. Μην αποθηκεύετε τα τρέιλερ σκαφών εντός της μαρίνας ή σε δημόσιους χώρους (παραλίες, κοινόχρηστους χώρους) & μην ελλιμενίζετε τα σκάφη σας στα λιμανάκια/μόλους της περιοχής καθώς προορίζονται για την εξυπηρέτηση των καϊκιών/λαντζών που μεταφέρουν τους λουόμενους.
3. Μειώστε σημαντικά την ταχύτητά σας όταν βρίσκεστε κοντά σε παραλίες ή στην ακτογραμμή.
4. Μην απορρίπτετε απορρίμματα στην θάλασσα.
5. Το τουριστικό καταφύγιο του νησιού είναι ασφαλισμένο, διαθέτει προσωπικό για την εξυπηρέτηση σας, ρεμέτζο πρόσδεσης, φωτισμό, pillars παροχής ρεύματος & νερού, WC, ντουζ, WiFi, οικίσκο ανακύκλωσης, κάδους απορριμμάτων, ράμπα ανέλκυσης – καθέλκυσης σκαφών.

Υπεύθυνος: Μιχάλης Κρητικός Τηλ: 6976114089

Υγεία – Επείγοντα Περιστατικά 
Τα Κουφονήσια διαθέτουν σύγχρονο Ιατρείο στελεχωμένο με γιατρό & νοσηλεύτρια με κύριο σκοπό τον προληπτικό έλεγχο των κατοίκων & επισκεπτών, την αντιμετώπιση απλών & εκτάκτων περιστατικών & την παροχή πρώτων βοηθειών. Σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί τοπικά, αφού σταθεροποιηθεί η κατάσταση του ασθενούς σε συνεργασία & με μέσα του ΕΚΑΒ αυτός μεταφέρεται στην κοντινότερη μονάδα που μπορεί να δεχτεί το περιστατικό (Νάξο, Σύρο ή Αττική). Παρακαλούμε να απασχολείτε το ιατρικό προσωπικό μόνο σε περιπτώσεις σημαντικού/επείγοντος περιστατικού για την απρόσκοπτη αντιμετώπιση των σημαντικών περιστατικών. 
Ώρες Ιατρείου: 10:00-14:00 (24ωρη επαγρύπνηση για σημαντικά/έκτακτα περιστατικά)
Τηλ. Ιατρείου: 22850 71370 
Τηλ. Γιατρού: 6945045239 
Τηλ. Νοσηλεύτριας: 6973891853 
Τηλ. Φαρμακείου: 22850 74454, 694 7929292

Αντιπυρική περίοδο – αποφυγή πυρκαγιάς
Η Κοινότητα Κουφονησίων συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

Ρητά δεν επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιοδήποτε λόγο.
Δεν επιτρέπεται το κάψιμο ξερών χόρτων, κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει φωτιά.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε παρακαλείστε να ειδοποιήσετε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Χρήσιμα Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 
– Κοινότητας 2285071379
– Αστυνομία 2285071375
– Σύλλογος τουριστικών επαγγελμάτων 2285074118
– Ταξιδιωτικό πρακτορείο 2285071438

Ευχαριστούμε & σας ευχόμαστε μια ευχάριστη διαμονή!

Κοινότητα Κουφονησίων


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...