Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΚρουαζιέρα: Το μέγεθος μετράει, αλλά αντέχουν τα λιμάνια μας;

Κρουαζιέρα: Το μέγεθος μετράει, αλλά αντέχουν τα λιμάνια μας;

|

Και στο διαχρονικό ερώτημα “το μέγεθος μετράει;” έχουμε εμπλοκή και των ανθρώπων που έχουν σχέση με την Κρουαζιέρα… Και μιλάμε για πλοία, λιμάνια και μέγεθος όπου οι Κυκλάδες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Οχι, η Νάξος εντάξει; Και έτσι, στη διάρεκια του The Sea Nation Conference που συνδιοργανώθηκε από τον ΟΛΠ και την Ένωση Λιμένων Ελλάδος παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας πάνω στις λιμενικές υποδομές των 7 δημοφιλέστερων λιμανιών της Ελλάδας… Είπαμε η Νάξος έξω… Οπότε μιλάμε για τον Πειραιά, το Κατάκολο, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Ρόδο, τη Κέρκυρα και τη Μήλο… Ναι τη Μήλο…. .

Του Μηνά Τσαμόπουλου (newmoney.gr

Αρχίζοντας από το λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο πλοίο που έχει υποδεχθεί τα τελευταία 7 χρόνια έχει μέγιστο μήκος 348,10μ, πλάτος 49,10μ και βύθισμα 8,80 μ. ενώ το μεγαλύτερο πλοίο ως προς τη χωρητικότητα του σε επιβάτες έφτασε τους 4363. Όντας, δημοφιλές λιμάνι, λόγω πρωτεύουσας, ο Πειραιάς εμφανίζει τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, ενώ ο πιο δυνατός μήνας με την περισσότερη κίνηση είναι συνήθως ο Οκτώβριος με πάνω από 2 αφίξεις ανά ημέρα.

Συνεχίζοντας με το λιμάνι του Κατάκολου, το μεγαλύτερο πλοίο που το έχει επισκεφτεί κατά τα 7 χρόνια έχει μήκος 333,3μ, πλάτος 39μ., βύθισμα 8,65μ και μέγιστη χωρητικότητα επιβατών 4363 επιβάτες. Οι διαστάσεις των πλοίων παρουσιάζουν ανοδική πορεία, ενώ η μέση χωρητικότητα των πλοίων μειώνεται. Π.χ. το μέσο μήκος αυξάνεται με σταθερό ρυθμό από τα 265,78μ το 2013, στα 269,58μ. το 2019. Ενώ όσον αφορά τη χωρητικότητα επιβατών, παρατηρούμε ότι από 2710 το 2013, μειώνονται σε 2281 το 2019. Θα πρέπει να σημειωθεί πως από το 2018 και μετά παρατηρείται μια ανάκαμψη.

Στο λιμάνι της Σαντορίνης παρατηρούνται οι ίδιες μέγιστες διαστάσεις όπως και στο Κατάκολο. Αυτό που ξεχωρίζουμε στην περίπτωση της Σαντορίνης είναι ότι ενώ το μέσο μήκος των πλοίων διατηρείται γύρω στα 255μ., η μέση χωρητικότητα επιβατών φαίνεται ότι αυξάνονται με την πάροδο των χρόνων. Επίσης, η Σαντορίνη κατά την περίοδο της έρευνας υποδέχεται τη high season 2 πλοία την ημέρα, κατά μ.ο.

Η Μύκονος εμφανίζεται σταθερά στην 1η 3αδα της κατάταξης. Αν και οι λιμενικές υποδομές που έχει της επιτρέπουν να ελλιμενίζεται ένα πλοίο, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν άροδο, τον μήνα με την μεγαλύτερη κινητικότητα εμφανίζει κατά μέσο όρο λίγο παραπάνω από 2 αφίξεις ανά ημέρα και το μέσο πλοίο που την προσεγγίζει έχει τα εξής χαρακτηριστικά: μέσο μήκος 255 μ., πλάτος 31μ. και βύθισμα 7,5 μ. περίπου. Η μέση χωρητικότητα των πλοίων εμφανίζει μεγάλες αυξομειώσεις μεταξύ των ετών ωστόσο τα τελευταία χρόνια διατηρείται άνω των 2000 επιβατών.

Επόμενος κορυφαίος προορισμός είναι η Ρόδος. Το μεγαλύτερο πλοίο που έχει υποδεχθεί κατά την 7ετία της έρευνας το συγκεκριμένο λιμάνι έχει μήκος 333,3μ. και πλάτος 49,1 μ. η μέγιστη χωρητικότητα του, δε, φτάνει τους 4.363 επιβάτες. Ωστόσο, οι διαστάσεις του μέσου πλοίου που προσεγγίζει τη Ρόδο έχει μήκος 246μ και χωρητικότητα επιβατών 1824.

Παρατηρείται πως τα πλοία που προσεγγίζουν τη Ρόδο είναι μεσαίου μεγέθους με τη μικρότερη μέση χωρητικότητα αλλά και με τη μικρότερη διακύμανση σε σχέση με τους υπόλοιπους προορισμούς. Επίσης, κατά μέσο όρο δέχεται σχεδόν 1 άφιξη την ημέρα. (πάντα σε σχέση με τα πλοία και τις εταιρείες που ερευνήθηκαν).

Επόμενος εμπορικός προορισμός είναι η Κέρκυρα, η γεωγραφική θέση της οποίας της δίνει το πλεονέκτημα έναντι των άλλων προορισμών του Αιγαίου, καθώς την προσεγγίζουν πλοία στην πορεία προς την Αδριατική και τη Βενετία ή ακόμα και προς την Κεντρική Μεσόγειο. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά των πλοίων σε σχέση με τους προορισμούς του Αιγαίου δεν διαφέρουν, δηλαδή μέσο μήκος 249μ και μεταφορική ικανότητα 2033 επιβάτες. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια της έρευνας παρατηρούμε πτωτική τάση όσον αφορά τις διαστάσεις των πλοίων.

Επιπρόσθετα, όπως και στους περισσότερους προορισμούς, ο μήνας με τη μεγαλύτερη κινητικότητα είναι ο Σεπτέμβριος και το λιμάνι υποδέχεται ένα πλοίο ανά ημέρα, κατά μέσο όρο.

Και τέλος, το λιμάνι της Μήλου, οποία εμφανίζεται αρκετές χρονιές μέσα στην 1η 10άδα, ενώ και τις υπόλοιπες χρονιές βρίσκεται σε υψηλές θέσεις. Καθώς εμφανίζει μεγάλη συχνότητα προσεγγίσεων (σε σχέση με τους προορισμούς της 2ης δεκάδας) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπλέον, την προσεγγίζουν μικρότερα πλοία διαστάσεων 170 -200μ μήκος και με μέγιστη μεταφορική ικανότητα 1200 επιβάτες. Η προτίμηση των εταιρειών της έρευνας στη Μήλο της χαρίζει ανοδική πορεία στις προσεγγίσεις της, ενώ για το 2019 περιμένουμε 27 αφίξεις στο νησί.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί