Κυκλάδες: Το σκάφος AVRORA αναβιώνει την "Ιστιοπλοϊκή Μεταφορά Φορτίου"

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση SAILMED.ORG,  ελληνικό σκέλος των διεθνών οργανώσεων SAIL TRANSPORT NETWORK και GLOBAL VILLAGE INSTITUTE, εργάζεται για να αναβιώσει την «Ιστιοπλοϊκή Μεταφορά Φορτίου στο Αιγαίο» (AEGEAN CARGO SAILING). Στόχοι της οργάνωσης είναι η οικολογική θαλάσσια μεταφορά χωρίς ορυκτά καύσιμα και η αειθαλής ανάπτυξη με βάση μικρές, οικολογικές μονάδες παραγωγής που θα ενισχύσουν τη Μπλε Οικονομία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Η δράση μας

Σ’αυτά τα 6 χρόνια πετύχαμε την μεταφορά ελαιόλαδου σε μικρή κλίμακα με τα πανιά και τον άνεμο ανάμεσα σε δύο νησιά, δύο γύρους του Αιγαίου σε 6 νησιά το 2017 και σε 18 νησιά το 2018 μεταφέροντας δείγματα τοπικών προϊόντων από νησί σε νησί και προς την Αθήνα. Επίσης μεταφέραμε μόνο με τα πανιά 1000 λίτρα λάδι από την Πελοπόννησο στην Ιταλία με τελικό προορισμό τη Ζυρίχη ενώ το φετεινό χειμερινό ταξίδι του ιστιοπλοϊκού σκάφους Pelago με καπετάνιο τον κ. Λουκά Γκουρτσογιάννη όπου τα προϊόντα του Αιγαίου ταξίδεψαν με το πανί και τον άνεμο προς Ιταλία και Γαλλία, μόλις ολοκληρώθηκε.

Επόμενα βήματα

Τώρα εργαζόμαστε για να θεμελιωθεί σε μόνιμη βάση και πραγματική κλίμακα η Ιστιοπλοϊκή Μεταφορά Προϊόντων (και ατόμων) στο Αιγαίο, όπου το σύστημα μεταφοράς με κέντρο τον Πειραιά δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες σύνδεσης των νησιών μας. Επίσης επιδιώκουμε την καταξίωση μιας νέας «ΜΠΛΕ» οικολογικής κατηγορίας προϊόντων που «Μεταφέρονται με τα Πανιά και τον Άνεμο» για τα οποία ήδη αποδείξαμε ότι υπάρχει εμπορική ζήτηση. Τέλος στοχεύουμε να διευκολύνουμε μια ήπια οικολογική μορφή τουρισμού στα νησιά μας επικεντρωμένη στην ιστιοπλοΐα και την τοπική, οικολογική παραγωγή μικρής κλίμακας. Επιζητούμε αυτή ή προσπάθεια να είναι αρμονικά δεμένη και να στηριχθεί στις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών, εμπόρων, τοπικών αρχών, οικολογικών, πολιτιστικών και ναυτικών συλλόγων.

Τα προϊόντα με σήμανση «Μεταφέρονται με τα Πανιά και τον Άνεμο»

Πρόκειται για μοναδικά υψηλής ποιότητας ελληνικά προίόντα, τα οποία μεταφέρονται από και προς τα νησιά του Αιγαίου με σχεδόν μηδενικό οικολογικό κόστος αφού για τη μεταφορά τους δεν χρησιμοποιούνται επιβλαβή για το περιβάλλον καύσιμα, αλλά η δύναμη του ανέμου. Στο σκάφος υπάρχουν επίσης ηλιακά πάνελ με τα οποία λειτουργούν το ψυγείο, έτσι ώστε τα ευπαθή προϊόντα να διατηρούνται δροσερά και φρέσκα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Καθώς μεταφέρονται με αυτόν τον τρόπο, αποκτούν μεγαλύτερη οικολογική αξία και τοποθετούνται σε ειδικά stand στα σημεία πώλησης.

Για τη βιωσιμότητα της δραστηριότητας από φέτος θα εντάξουμε και την τουριστική διάσταση καθώς στο ιστιοφόρο θα συνταξιδεύουν επισκέπτες που επιθυμούν να σχετιστούν και να μάθουν για την Μπλε Οικονομία, τις καλές αγρο-κτηνοτροφικές πρακτικές και τα περιβαλλοντικά εγχειρήματα στα νησιά του Αιγαίου.

Επίσκεψη στις Κυκλάδες

Αυτές τις ημέρες το ιστιοπλοϊκό σκάφος AVRORA με καπετάνιο τον κ. Λουκά Γκουρτσογιάννη βρίσκεται στις Κυκλάδες… Με βάση τον προγραμματισμό του, είναι σήμερα στην Ανάφη και επόμενος σταθμός η Σαντορίνη έπειτα από πρόσκληση του ναυτικού ομίλου και του κ. Καραμολέγκου για να παρουσιάσουμε το εγχείρημα σε ντόπιους παραγωγούς, εμπόρους, ιστιοπλόους και πολίτες και να προωθήσουμε τις εμπορικές σχέσεις με άλλα νησιά και με αγορές του εξωτερικού. Από εκεί και πέρα, έχουμε Πάρο, Σύρο και Τήνο, πριν φτάσουμε στο Λαύριο και να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, ο πρώτος φετινός κύκλος ταξιδιού…

Από την ομάδα της SailMed - Aegean Cargo Sailing - ΠΛηροφορίες στην ιστοσελίδα www.sailmed.org