Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιΚυκλάδες - Σύρος: Οκτώ λόγοι για να γνωρίσεις την "Αρχόντισσα των Κυκλάδων"

Κυκλάδες – Σύρος: Οκτώ λόγοι για να γνωρίσεις την “Αρχόντισσα των Κυκλάδων”

|

Σύρος, η “Αρχόντισσα των Κυκλάδων” αποκαλύπτεται… Σημεία που αξίζει κανείς να επισκεφθεί το φετινό καλοκαίρι όταν κατέβει κάποιος στη Σύρο… 

Ένα μοναδικό μείγμα αντιθέσεων, η Σύρος συνδιάζει τον Κυκλαδίτικο μινιμαλισμό με την μεσαιωνική γοητεία και την νεοκλασική μεγαλοπρέπεια, την Ορθόδοξη και την Καθολική κληρονομιά, τις δύσβατες πλαγιές και τα μικρά ψαροχώρια…η ποικιλομορφία της απίστευτη. Νησί αγαπημένο, για να απολαύσει κανείς την μεγάλη γκάμα γεύσεων και ντόπιων προιόντων. Αλήθεια, ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων; 

Απόδοση: Μάγδα Παράσχου (κείμενο από τη σελίδα discovergreece.com)

Ερμούπολη

Η Ερμούπολη θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για επίσκεψη. Η πρωτεύουσα του νησιού, και μια πόλη  γεμάτη ζωντάνια που δεν μοιάζει με καμία άλλη τριγύρω. Ενοικιαζόμενες βίλες και δωμάτια γεμάτα χρώμα και λουσμένα με μια κοσμοπολίτικη αύρα αποτελούν απόδειξη της σπουδαιότητας αλλά και την θέσης που έχει ο τόπος ως εμπορικό, πολιτικό και πολιτισμικό κέντρο του 19ου αιώνα.

Την μαγεία την νιώθεις παντού. Στην πλατεία Μιαούλη, σημείο συνάντησης με πανέμορφα κτίρια και με το Δημαρχείο να δεσπόζει στο κέντρο, περιτριγυρισμένο από φοινικόδεντρα, καφέ και εμπορικά μαγαζιά. Στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, ένα έμβλημα της Ερμούπολης που συνδέεται άρρηκτα με της ιστορία της πόλης και χαρακτηρίζεται ως μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Στην γραφική περιοχή Βαπόρια, με τα ασύγκριτης ομορφιάς καπετανόσπιτα που μοιάζουν να αιωρούνται επάνω στα βράχια και με την παραλία Αστέρια, ιδανική επιλογή για μπάνιο και ξεκούραση δίπλα στην θάλασσα.

Χαμένος μέσα στην καλοδιατηρημένη Άνω Σύρο

Αναφερόμενοι στις αντιθέσεις, ανεβαίνοντας και πάνω από την επιβλητική Ερμούπολη θα συναντήσει κανείς την Άνω Σύρο. Ένα από τα αστέρια των Κυκλάδων και συνδιασμός  Βενετικής αποικίας— που κάποτε χρησίμευσε ως οχυρό—και Κυκλαδίτικου οικισμού, με σοκάκια που χαίρεσαι να χάνεσαι στον λαβύρινθό τους και με σπίτια ασβεστοβαμμένα.

Η Σύρος φημίζεται για την Ορθόδοξη και Καθολική κληρονομιά της, με τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου να στέκεται επιβλητικά στο πιο ψηλό σημείο του νησιού. Από εδώ, απόλαυσε την Αιγαιοπελαγίτικη θέα, και κατηφορίζοντας χάζεψε τους λουλουδιασμένους κήπους, και τέλος τα μαγαζιά και τα καφέ που σε περιμένουν στην Πιάτσα, τον κεντρικό δρόμο της Ερμούπολης. 

Λαχταριστές ντόπιες νοστιμιές.

Όπως η αρχιτεκτονική και η ιστορία, έτσι και τα ντόπια προιόντα του νησιού αποτελούν κομμάτι του πολιτισμού του. Η Σύρος φημίζεται για τα λουκούμια της—τέχνη φερμένη τον 19ο αιώνα από την Κωσταντινούπολη, από Χιώτες τεχνίτες—και την χαλβαδόπιτα ( μαλακό αμυγδαλωτό με ελαστική υφή ανάμεσα σε δυο φύλλα όστιας). Ψάξε τα αρωματισμένα με σκόρδο και μάραθο λουκάνικά της, την συριανή λούζα (αλλαντικό με μαστιχωτή υφή, άρωμα κανελογαρίφαλλου, κόκκινου κρασιού και μπαχάρι) και τέλος τα ντόπια τυριά της (Σαν Μιχάλη, τυρί που συνδιάζει αρώματα κρέμας και βουτύρου, και την γνωστή πικάντικη Κοπανιστή). Και για αυτόν που βρίσκεται στο καράβι, πριν φύγει απ το λιμάνι, θα συναντήσει τον άντρα με την δυνατή χαρακτηριστική φωνή που πουλάει τα γνωστά ντόπια γλυκά προιόντα του νησιού.  

syros1.jpg

Κίνι, το γραφικό ψαροχώρι.

Στα δυτικά παράλια, σε 10 περίπου χλμ από την Ερμούπολη, η Κίνι παρουσιάζει μια άλλη όψη του νησιού. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα ταβερνάκια με τα πεντανόστιμα και φρέσκα θαλασσινά που μπορεί ο επισκέπτης να γευτεί, αλλά και στις αξέχαστες παραλίες της, ιδανικές για κολύμπι στα καθαρά νερά της και ξεκούραση στην αμμώδη παραλία της. Το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και ιδίως το εντυπωσιακό γλυπτό «η γοργόννα που σώζει τον ναύτη» αποτελούν ταυτότητα για όλη την Σύρο. Ακριβώς δίπλα θα συναντήσει κανείς μια επίσης εξαιρετική παραλία, το Δελφίνι.

Γαλησσάς Σύρου

Ο Γαλησσάς είναι ένα από τα πιο τουριστικά χωριά της Σύρου, στην δυτική πλευρά του νησιού. Είναι χτισμένος γύρω από ένα φυσικό λιμανάκι με ολόχρυση αμμουδιά στο κέντρο του. Η περιοχή  του Γαλησσά έχει πληθώρα τουριστικών καταλυμάτων, από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έως και κάμπινγκ, ταβέρνες, μπαράκια και άλλα τουριστικά μαγαζιά για τους επισκέπτες. Το κάτασπρο εκκλησάκι της Αγίας Πακούς (δηλαδή Υπακοής) στην κορυφή του λόφου, αλλά και τα ερείπια της αρχαίας Γαλησσού είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που θα θαυμάσετε στο χωριό.

Παραλία Βάρη, και όχι μόνο.

Κανείς δεν αμφιβάλει για την μοναδικότητα της δημοφιλέστερης παραλίας της Σύρου, την Βάρη. Στην νότια πλευρά του νησιού, ο μικρός κλειστός κόλπος και τα ρηχά νερά της παραλίας είναι ιδανικά για τα μικρά παιδιά ενώ λόγω της μορφολογίας, η παραλία προσφέρεται και για περπάτημα. Ο Μέγας Γυαλός είναι μια ακόμη ιδανική επιλογή  αφού η πανέμορφη παραλία της είναι όχι απλώς πλήρως οργανωμένη, αλλά και με φυσική σκιά που προσφέρουν τα μεγάλα και πυκνά της δέντρα. Μια ακόμη πρόταση είναι η παραλία Αγκαθωπές γεμάτη με όλες τις ανέσεις, και με πεντακάθαρα ρηχά νερά.  Η Ποσειδωνία, παλαιότερα γνωστή ως Ντελαγκράτσια, είναι ένας ακόμη οικισμός της Σύρου. Bρίσκεται στο φαρδύ κόλπο του Φοίνικα και αποτέλεσε για πολλά χρόνια το θέρετρο των πλουσίων Συριανών. Οπότε, το μόνο που μένει είναι η επιλογή για το καλύτερο.

syros.jpg

Απάνω Μεριά

Όταν αναφερόμαστε στην Απάνω Μεριά της Σύρου εννοούμε όλο το βόρειο τμήμα του νησιού, που διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κομμάτι του τόπου. Η περιοχή χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο από βραχώδεις απόκρημνους λόφους που καλύπτονται από φρύγανα (θυμάρι, ασπάλαθος, φασκόμηλο, ελαιόδεντρα κλπ), ενώ η ακτογραμμή είναι βραχώδης και απόκρημνη περιλαμβάνοντας όμως και μία σειρά από παραλίες ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Οι οικισμοί  Μύτακας, Παπούρι, Ρηχωπό, Πλατύ Βουνί, Μαρμάρι και Σαν Μιχάλη μοιάζουν σαν να ξεχάστηκαν στον χρόνο ενώ μαγεύουν τον επισκέπτη με τις μοναδικές γαστρονομικές προτάσεις και την αξέχαστη θέα που χαρίζει το ηλιοβασίλεμα. 

Πεζοπορία προς τις παραλίες.

Αναμφίβολα, ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσει κανείς το νησί είναι περπατώντας. Έχουν χαρτογραφηθεί και σηματοδοτηθεί αρκετές πεζοπορικές διαδρομές στη Σύρο. Οι πιό ενδιαφέρουσες βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, που έχει πιό ορεινό και τραχύ ανάγλυφο, καθότι αποτελείται από ασβεστολίθους, σε αντίθεση με τον ηφαιστειογενή νότο. Οι διαδρομές οδηγούν στο χωριό Κάμπος και είναι μοναδικές αφού οδηγούν σε απόμερες παραλίες (Λία, Μαρμάρι, Αμερικάνου, Γράμματα…) Ένα ακόμη εξαιρετικό μονοπάτι ξεκινάει από το χωριό Ρηχωπό και περνάει από την Σπηλιά του Φερεκύδη και το Πλατύ Βουνί.

Νιώσε την εμπειρία στην Σύρο.

Τα «φωτεινά σημεία» πάνω στα οποία χτίστηκε η φήμη της Σύρου φτιάχνουν ένα μαγευτικό μίγμα που ελκύει τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Δεν αποτελεί μονάχα καλοκαιρινό προορισμό. Η Σύρος είναι υπέροχη καθόλη την διάρκεια του χρόνου, και περισσότερο την Άνοιξη. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα