Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιΚυκλάδες - Τήνος: Γοητεύτηκαν οι Αμερικανοί από τα .. μελτέμια (!!!)

Κυκλάδες – Τήνος: Γοητεύτηκαν οι Αμερικανοί από τα .. μελτέμια (!!!)

|

Οι New York Times στην Τήνο: Τα περίφημα μελτέμια και ο υπερτουρισμός –  «Περιμέναμε να έχει δυνατό άνεμο στο νησί…αλλά όχι αυτό που είδαμε» 

Ήταν νύχτα όταν έφτασε στην Τήνο. Ο αέρας φυσούσε δυνατά σηκώνοντας κόκκους άμμου, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. 

Ο ρεπόρτερ των New York Times Τζέισον Χόροβιτς ταξίδεψε πρόσφατα στο νησί με την οικογένειά του. Όπως αναφέρει, περίμενε τα μελτέμια της Τήνου να τους δροσίσουν μετά από το κύμα καύσωνα που βίωσαν στη Ρώμη όπου ζουν, αλλά αυτό που συνάντησαν ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Οι άνεμοι ήταν τόσο ισχυροί που έφτασαν με δυσκολία στο σπίτι όπου θα διέμεναν.

«Θα το συνηθίσετε», είπε στον Χόροβιτς ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Επιπλέον, του πρότεινε να παρκάρει το μικρό ενοικιαζόμενο αμάξι με τέτοιο τρόπο, ώστε οι ριπές ανέμου να μην καταστρέψουν τις πόρτες, όταν θα τις άνοιγε. «Θα μπορούσε να δημιουργηθεί σοβαρή ζημιά», ανέφερε. Επίσης τόνισε πως οι πόρτες του καταλύματος έπρεπε να παραμείνουν κλειστές και τους ζήτησε να μην πλησιάζουν στα παράθυρα. 

«Τρέχαμε πανικόβλητοι προς το αμάξι»

Η Τήνος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και έχει περισσότερα από 60 χωριά. Τα νερά είναι τιρκουάζ, τα πορτοκαλί ηλιοβασιλέματα… σουρεαλιστικά. Σπίτι μιας θαυματουργής εκκλησίας και αμέτρητων ιερών, η Τήνος είναι για τους Έλληνες ένας προορισμός φημισμένος όσο και η Μύκονος. Η Τήνος αποτελεί τον παράδεισο της γαστρονομίας για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες που πλημμυρίζουν το νησί τα τελευταία χρόνια. 

«Οι καθημερινές μας εξορμήσεις ξεκινούσαν με πανικόβλητο τρέξιμο προς το αμάξι όπου άνοιγα μία μία τις πόρτες, ενώ η σύζυγός μου Κλαούντια και τα παιδιά έσκυβαν πίσω από το πορτ μπαγκάζ για να προστατευτούν από τον αέρα. «Έλενα, μπες μέσα» φώναζα καθώς άνοιγα (την πόρτα) ελάχιστα ώστε η 12χρονη κόρη μου να μπει στο αμάξι», γράφει ο Χόροβιτς. «Ένα πρωί, έπρεπε να βγάλω έξω τα σκουπίδια και οι τσάντες φούσκωσαν σαν πανιά, με αποτέλεσμα να με σηκώνουν από το έδαφος. Φαντάστηκα τον εαυτό μου σαν τον Ίκαρο, να αιωρείται πάνω από το νησί με πλαστικά φτερά, πετώντας απορρίμματα». 

Η οικογένεια γρήγορα ανακάλυψε ότι οι ντόπιοι, για πολλούς αιώνες, έχτιζαν σπίτια σε σημεία που προστατεύονταν από τα μελτέμια και τους πειρατές. Οι πιο σύγχρονες κατασκευές, όπως εκείνη στην οποία έμενε ο Χόροβιτς, προσελκύουν λάτρεις του ηλιοβασιλέματος. 

Στο χωριό Υστέρνια, οι ντόπιοι χαιρετούν ο ένας τον άλλον στην πλατεία και ο κόσμος απολαμβάνει για πρωινό γιαούρτι ή pancakes με θέα τη θάλασσα. Ο Πύργος, ένα από τα πιο ανεπτυγμένα χωριά, αποτελεί το σπίτι της Σχολής Μαρμαρογλυπτικής και ενός Μουσείου Μαρμαροτεχνίας. Αυτά τα δύο χωριά είναι τόσο ήσυχα, που ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει τις πόρτες να ανοίγουν, τον κόσμο να πλησιάζει, τις τηλεοράσεις να βουίζουν.  


 

Βιβλία στον αέρα και «ιπτάμενες» ξαπλώστρες

Η οικογένεια πραγματοποίησε πολλές διαδρομές με το αμάξι. Τα σύννεφα που μετακινούνταν, επισκίαζαν τον γκρίζο δρόμο. Από τον δυνατό άνεμο, η θάλασσα έμοιαζε χιονισμένη και το χρώμα του νερού ήταν ασημένιο, σαν να φωτίζεται. 

«Πήγαμε στις ξαπλώστρες που είχαν καλά στηριγμένες – στο έδαφος – ομπρέλες. Διαβάζαμε τα βιβλία μας και βουτούσαμε στα νερά στις παραλίες Υστερνίων, Καρδιανής και Άγιος Ρωμανός. Μια ριπή σήκωσε δύο από τις ξαπλώστρες και το βιβλίο του Λούκα στον αέρα. Το ίδιο συνέβη και με τις χαρτοπετσέτες. Παρόλα αυτά το νερό ήταν ήρεμο και τιρκουάζ. Η μπύρα κρύα, οι Έλληνες ανεξήγητα χαλαροί», γράφει ο ρεπόρτερ. 

Προσευχές και θαύματα

Η Τήνος είναι ένα μέρος όπου οι προσευχές εισακούονται. «Μια μέρα, οδηγήσαμε ανατολικά στη Χώρα, την πρωτεύουσα της Τήνου. Ένας δρόμος που είναι γεμάτος σουβενίρ, θρησκευτικές εικόνες και πλαστικές κανάτες για αγιασμό, οδηγούσε στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας της Τήνου.  

Οι πιστοί ισχυρίζονται ότι έχει θαυματουργές θεραπευτικές δυνάμεις. Επισκέπτες στο νησί πηγαίνουν γονυπετείς από το λιμάνι στην εκκλησία. «Είδα κάποιον να ανεβαίνει το κόκκινο χαλί στις μαρμάρινες σκάλες της εκκλησίας και να σηκώνεται για να κλάψει μπροστά στο ιερό δίπλα σε μια συλλογή από κεριά που τρεμοπαίζουν. Τον ρώτησα αν έχει σβήσει ποτέ ο άνεμος τα κεριά». Και η απάντησή του ήταν «όχι». Σαν θαύμα…

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr  / Photo – Credit Shutterstock


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΚΚΕ – Νάξος: Η Χριστίνα Σκαλούμπακα δίνει το σύνθημα των ευρωεκλογών

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στην Νάξο ενόψει ευρωεκλογών, με ομιλήτρια την Χριστίνα Σκαλούμπακα

Πάρος: Ξεκινούν σε μερικές εβδομάδες τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Malice”

Δεύτερη βρετανική σειρά έρχεται στη Πάρο... Που και πότε θα γίνουν τα γυρίσματα

Κυκλάδες: Η αλυσίδα Aria Hotels έρχεται στην Ερμούπολη Σύρου

Επεκτείνονται στις Κυκλάδες τα Aria Hotels με νέο ξενοδοχείο στη Σύρο

Eurobank: Παρουσιάζει κατάστημα “νέας γενιάς” στη Πάρο, περιοδεία στελεχών σε Νάξο, Μύκονο και Σύρο

H Eurobank εγκαινιάζει ένα ακόμη κατάστημα νέας γενιάς (Future Branch) σχεδιασμένο στη βάση της φιλοσοφίας Phygital, στη Νάουσα της Πάρου

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί