Μύκονος: έχει και μία άλλη, μυστική, πλευρά

Τραγονήσι,, Μύκονος

Εκτός από την έντονη νυχτερινή ζωή και τις κοσμοπολίτικες παραλίες, η Μύκονος κρατάει ακόμα κάποια μέρη μυστικά, περιμένοντας τους περιπετειώδεις ταξιδιώτες να τα ανακαλύψουν.

Αν και κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες κάνουν απόβαση στη Μύκονο, υπάρχουν ακόμα μέρη που είναι άγνωστα στους πολλούς. Ανακαλύψτε τα μυστικά των μεταλλείων, τα ναυάγια που περιμένουν στο σιωπηλό βυθό και τις μαγικές σπηλιές στο Τραγονήσι. Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, υπάρχει ένα μέρος που δεν θα περίμενε κανείς να συναντήσει στο νησί των ανέμων. Γκρεμισμένοι τοίχοι, σκουριασμένα μηχανήματα και περίεργοι γεωλογικοί σχηματισμοί που μοιάζουν να παίρνουν φωτιά κάτω από τον ήλιο.

Εγκαταλειμμένα αλλά μαγευτικά, τα παλιά μεταλλεία της Μυκόνου ψιθυρίζουν το κάλεσμά τους σε όποιον αποφασίσει να περπατήσει ανάμεσα στα ετοιμόρροπα κτίρια που δούλευαν οι μεταλλωρύχοι τον βαρίτη από το 1956 ως το 1986. Περπατώντας προσεκτικά ανάμεσα στα χαλάσματα, ακούστε τον άνεμο να ουρλιάζει μέσα από τις γαλαρίες και έχετε το νου σας για τον μοναδικό κάτοικο που έχει απομείνει στα μεταλλεία σήμερα, τον μικρό κροκόδειλο της Μυκόνου, γνωστό και ως μυκονιάτικη σαύρα!

Το επόμενο κομμάτι της εξερεύνησης είναι υποθαλάσσιο, στα μυστικά των δύο ναυαγίων που παραμένουν σχεδόν ανέπαφα στο βυθό της Μυκόνου.

Το πρώτο είναι το «Άννα ΙΙ», φορτηγό πλοίο που βυθίστηκε το 1995 πολύ κοντά στην παραλία της Λιάς. Ξεκουράζεται σε βάθος 20 έως 30 μέτρων και λειτουργεί ως τεχνητός ύφαλος προσελκύοντας πολλά είδη θαλάσσιας ζωής.

Το άλλο είναι το «Πελοπόννησος», που βυθίστηκε το 1926, στην βορειοανατολική πλευρά της Μυκόνου, δίπλα σε έναν ύφαλο στην ανοιχτή θάλασσα. Είναι κομμένο στα δύο και προσφέρεται για πιο έμπειρους δύτες, λόγω των καιρικών συνθηκών και του βάθους, που φτάνει τα 55 μέτρα.

Επόμενη στάση το Τραγονήσι, γνωστό και ως Δραγονήσι, περίπου ένα μίλι από την βορειοανατολική ακτή της Μυκόνου.

Προστατευόμενη περιοχή και καταφύγιο της φώκιας Μονάχους Μονάχους, το Τραγονήσι είναι μία πανέμορφη μικρή βραχονησίδα, όπου η δύναμη της θάλασσας έφτιαξε ένα μοναδικό σύστημα σπηλιών και σπηλαίων.

Αν εξερευνήσετε περπατώντας το νησί, μην ξεχάσετε να ακολουθήσετε το μονοπάτι για την Παναγίτσα, ένα μικρό ξωκλήσι γαντζωμένο στο βράχο, όπου μία φορά το χρόνο γίνεται ένα πανηγύρι μόνο για άντρες!

Το νησί είναι επίσης ένα από τα πιο διαδεδομένα σημεία για καταδύσεις στη Μύκονο, αφού οι υποθαλάσσιες σήραγγες και οι θάλαμοί του φιλοξενούν πλούσια ζωή και είναι αποκλειστικό σπίτι της κίτρινης θαλάσσιας ανεμώνης.

Πηγή: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News