ΟΝΑΣ: Μία βόλτα (04/08) στον Ζα και επίσκεψη στο σπήλαιο (video)

Ανάβαση στο Ζα… Μοναδική εμπειρία. Αξέχαστη για όσους το επιχειρούν… Και η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.) οργανώνει ανάβαση το Σάββατο, 4 Αυγούστου 2018. Και όπως είναι λογικό, η ανάβαση θα γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες καθότι μετά έχει ..ζέστη. Και βέβαια bonus θα είναι η επίσκεψη στο σπήλαιο, ένα από τα ωραιότερα στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, οι συμμετέχοντες στη δράση θα συναντηθούν στην Αγία Μαρίνα –Δανακού, ώρα 5:30΄ (πρωινή).

Συνιστάται να έχουν μαζί τους: αθλητικά παπούτσια, ράβδο στήριξης (όπως μπαστούνι), νερό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον  Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και συντονιστή της δράσης, κ. Μανώλη Καλαϊτζή, τηλ.: 6944591561

Τι ξέρουμε για τον Ζα και το σπήλαιο;

Το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων, που φτάνει τα 1.000 μ., πήρε το όνομά του από τον Δία (Ζευς ή Ζας), ο οποίος, σύμφωνα με τη μυθολογία, μεγάλωσε στη Νάξο. Νοτιοανατολικά του χωριού Φιλώτι, ο θεόρατος Ζας έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, και προσφέρεται για απολαυστικές φυσιολατρικές βόλτες.

Στη δυτική πλευρά του όρους και σε υψόμετρο περίπου 600 μ., βρίσκεται η μεγαλύτερη σπηλιά του νησιού. Ο μύθος λέει πως σε αυτό το μέρος πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο πατέρας των αρχαίων θεών. Όπως αποδεικνύουν τα ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές, το σπήλαιο συνδέεται με τη λατρεία του Δία από την αρχαιότητα και κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους. Πολλά από αυτά εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου.

Το σπήλαιο έχει έκταση 4.100 τ.μ. και μήκος 115 μέτρα. Ο εσωτερικός του διάκοσμος είναι ιδιαίτερα πλούσιος, με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες και σπάνια λίθινα συμπλέγματα. Ξεχωρίζουν η "Αγία Τράπεζα" και οι δύο σταλαγμίτες με τα ονόματα "Παπάς" και "Παπαδιά". Κοντά στην είσοδο υπάρχει ένας μικρός θάλαμος, ο οποίος χρησιμοποιούταν ως εκκλησία την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Συνεχίστε ως την κορυφή, απ' όπου η θέα προς τη Νάξο και τα γειτονικά νησιά είναι μαγευτική. Πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές που μπορείτε να κάνετε στο νησί.

Βίντεο: Μανώλης Λυκουρόπουλος - Πληροφορίες greekguide.com