Οταν η Νάξος επισκέφθηκε τη ...Νάξο (στη Σικελία)

Μπορεί η Μεγάλη Ελλάδα να είναι όνειρο που έχει ως ορίζοντα την Ανατολή, όμως η πραγματική Μεγάλη Ελλάδα ή αυτή που αποκαλούν οι ίδιοι οι κάτοικοι της, Magna Grecia βρίσκεται στην Δύση και δη στην Νότια Ιταλία ή πιο σωστά στην Σικελία… Όπου κάθε τμήμα του νησιού διαθέτει τη δική του φυσιογνωμία και ατμόσφαιρα. Στα νότια και ανατολικά του νησιού είναι εμφανείς οι αρχαιοελληνικές επιρροές και τα ελληνικά μνημεία καθορίζουν το τοπίο. Εδώ υπάρχει μια Ιταλία γεμάτη μνήμες από τη Μεγάλη Ελλάδα. Στο δυτικό τμήμα υπερισχύουν οι αντίστοιχες φοινικικές και αραβικές μαρτυρίες, ενώ στα βόρεια η πρωτεύουσα Παλέρμο και οι γειτονικές πόλεις διαθέτουν εξαιρετικά δείγματα αναγεννησιακής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής.

Μένουμε όμως στο Δυτική τμήμα εκεί όπου μπορεί κανείς να βρει και τη …Νάξο, την αρχαιότερη ελληνική αποικία του νησιού. Ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι η Νάξος ιδρύθηκε στους πρόποδες της Αίτνας από Χαλκιδείς αποίκους το 735 π.Χ., υπό τον οικιστή Θουκλή, τον πρώτο Έλληνα που αποβιβάστηκε στη σικελική γη. Στον αποικισμό συμμετείχαν και Νάξιοι, στους οποίους οφείλεται το όνομα της πόλης. Η νευραλγική θέση και τα πλούσια ηφαιστειογενή εδάφη των υπωρειών της Αίτνας ευνόησαν τη γρήγορη ανάπτυξή της Νάξου, η οποία όμως καταστράφηκε ολοσχερώς από τον Διόνυσο των Συρακουσών το 403 π.Χ.

Το ταξίδι στη …Νάξο

Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχει η Νάξος της Σικελίας με τις …γυναίκες και το σύλλογο Γυναικών Νάξου; Μα έχει πολύ μεγάλη… Πολύ απλά στις 31 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε το ετήσιο ταξίδι του Sυλλόγου που ξεκίνησε στις 22 του μήνα και περιελάμβανε επισκέψεις σε Βατικανό, Ρώμη και βέβαια το πανόραμα της Σικελίας… Για τη πρόεδρο του Συλλόγου Γκέλυ Γρατσία και τα μέλη του ήταν ένα "στοίχημα", Και το οποίο κερδήθηκε. Βλέπετε, κατά καιρούς έχουν επισκεφθεί σχεδόν το σύνολο της Ιταλίας και με δεδομένο ότι από το 1999 είναι στο… δρόμο σε ετήσια βάση. Μέχρι και στη Κούβα έφτασαν το 2006. Η μεγαλύτερη εκδρομή (50 μέλη) ήταν στη Βενετία με την ευκαιρία του καρναβαλιού αλλά Νότια Ιταλία και Σικελία ποτέ… Όμως, ποτέ δεν είναι αργά. Και έτσι τα 27 μέλη φέτος βρέθηκαν στη… Giardini Maxos. Μάλιστα στις 29 Οκτωβρίου βρέθηκαν στο Δημαρχείο της Πόλης όπου είχαν συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς όπου και πραγματοποιήθηκε το 2ο μέρος της αδελφοποίησης. Το πρώτο είχε γίνει επί … εποχής Κόκκοτα, προφανώς έμεινε στη μέση και τώρα περνάμε στο 2ο μέρος.

Με βάση την ανάρτηση στην προσωπική ιστοσελίδα της κας Γρατσία (σ.σ. ευχαριστούμε και για τις φωτογραφίες που μας έδωσε την άδεια δημοσίευσης) «Ο Σύλλογος Γυναικών Νάξου είχε μία θερμή συνάντηση με τους αξιότιμους συμβούλους της πόλης Giardini Naxos της Σικελίας στο Δημαρχείο της πόλης ! Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε μια μικρή δεξίωση, όπου έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών & επαναπροσδιορίστηκε η ανάγκη για ενίσχυση της ανάπτυξης των δεσμών φιλίας, μορφωτικών ανταλλαγών, καθώς και συναντήσεις επιστημονικού, εμπορικού , αθλητικού & τουριστικού χαρακτήρα, στα πλαίσια της αδελφοποίησης! Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία , ο Δήμος την Νάξου ας αξιοποιήσει το αίτημα !»

Ανταλλαγή δώρων

Όπως τόνισε η κα Γρατσία «Ανταλλάξαμε αναμνηστικά πήγαμε κίτρα και το πολιτιστικό αναμνηστικό του Συλλόγου μας (χαρτοκόπτης από κόκαλο αντιλόπης , σε σχήμα κυκλαδίτικου ειδωλίου, σε ειδική κασετίνα συσκευασμένο, όπου αναγράφεται το βιογραφικό του Συλλόγου μας). Μου παρέδωσαν ένα αντίγραφο αρχαίου νομίσματος που εκδιδόταν στο Giardini Naxos και το χρησιμοποιούσαν και στην Νάξο ! Παράλληλα μας μοίρασαν γκραβούρες της παλιάς πόλης Giardini Naxos και δύο βιβλία: Το ένα αφορούσε την ιστορία της Σικελίας ( μυθολογία και Όμηρος ) Και το άλλο αφορούσε σεμινάριο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Νάξου & Giardini Naxos που πραγματοποιήθηκε εκεί σε συνεργασία με Έλληνες ερευνητές το 2000».

Αδελφοποίηση με …Χαλκίδα

Η αλήθεια είναι ότι τα μέλη του Συλλόγου έμειναν καταγοητευμένα από την ατμόσφαιρα και την επαφή τους με τους «Ναξιώτες» της Σικελίας… Έντονα φορτισμένες στιγμές ήταν αυτές που έμειναν χαραγμένες στο μυαλό όλων και η κορυφαία στιγμή όπως όλοι τονίζουν; Η επίσκεψη στη κοιλάδα των Ναών. Εκεί όπου κατανοείς ότι βρίσκεσαι στην… Ελλάδα, την πατρίδα που κανείς δεν ξεχνάει τόσο εύκολα. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι υπήρχαν μικρογραφίες συμβόλων, κάποια ήταν και στα όρια του κιτς αλλά η ουσία είναι ότι οι κάτοικοι εκεί της περιοχής δεν ξεχνούν με τίποτα τις καταβολές τους…

Να σημειώσουμε ότι σε ένδειξη σεβασμού για το αρχαίο παρελθόν της πόλης, οι δημοτικές αρχές της Giardini Naxos προχώρησαν σε αδελφοποίηση με τη μητρόπολη Χαλκίδα, δίνοντας μάλιστα το όνομα Via Calcida Eubea (Οδός Χαλκίδα της Εύβοιας) στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της πόλης.  Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο χτυπά η καρδιά της πόλης κατά τις βραδινές ώρες, όταν οι ηλιοκαμένοι παραθεριστές δίνουν το καθημερινό τους ραντεβού με τη διασκέδαση. Και τέλος; Τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία της Giardini Naxos είναι το μεσαιωνικό κάστρο Schiso, τα ερείπια ενός οχυρού του 17ου-18ου αιώνα και ο μεσαιωνικός πύργος Vignazza.  Στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης, που βρίσκεται στην κοντινή περιοχή του ακρωτηρίου Capo Schisa, τα υπολείμματα του αρχαϊκού τείχους της πόλης, οι κατοικίες και τα ερείπια ενός ναού του 5ου π.Χ. αιώνα (πιθανότατα της θεάς Αφροδίτης) αποτελούν τον συνδετικό κρίκο με το μακρινό παρελθόν της Νάξου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News