Σίκινος: Ενας μικρός κρυμμένος παράδεισος στο Αιγαίο

Η γραφική Σίκινος, μεταξύ Φολέγανδρου και Ίου, και σε μια απόσταση 102 μιλίων από το λιμάνι του Πειραιά, μπορεί να αποτελέσει προορισμό, ελεύθερο από κορωνοϊό, για τις φετινές σας διακοπές. «Πρόκειται για έναν μικρό, εναλλακτικό προορισμό, που ναι μεν θέλουμε τουρισμό αλλά με προσοχή, ώστε να τηρούνται όλες οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα υγιεινής» αναφέρει στο ethnos.gr και στην Ντέπη Χιωτοπούλου, ο δήμαρχος Σικίνου, Βασίλης Μαράκης.

Οι τουρίστες που επιλέγουν τον μικρό παράδεισο του Αιγαίου για τις καλοκαιρινές τους διακοπές είναι ως επί το πλείστον Ελληνες. «Eίναι πλεονέκτημα για το νησί ότι το 60%-70% είναι εσωτερικός τουρισμός», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σικίνου. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, το νησί προτιμούν και Ιταλοί, Γερμανοί, «που διατηρούν και σπίτια στο νησί, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν θα έρθουν φέτος».

Εξοπλισμένο ιατρείο

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές του νησιού, υπάρχει ένα καλά εξοπλισμένο ιατρείο που διαθέτει τα απαραίτητα (μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ), «έχει έναν αγροτικό ιατρό και έναν νοσηλευτή», προσθέτει ο δήμαρχος Σικίνου, συμπληρώνοντας ότι γενικότερα στα μικρά νησιά οι διακομιδές γίνονται με αρκετή δυσκολία. «Δεν έχουμε νοσοκομειακή υποδομή, οπότε για τυχόν διακομιδή θα πρέπει να πάνε Σαντορίνη ή Αθήνα», σημειώνει ο κ. Μαράκης.

Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος Σικίνου αναφέρει ότι ως δήμος θα βοηθήσουν τους επιχειρηματίες υγειονομικού ενδιαφέροντος, δίνοντάς τους περισσότερο κοινόχρηστο χώρο, ώστε να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα αποστάσεων.

dsc_0033.jpg

Αξιοθέατα

Το λιμάνι της Σικίνου είναι η Αλοπρόνοια (αλς=θάλασσα + πρόνοια), παραθαλάσσιος οικισμός με ενοικιαζόμενα δωμάτια και στούντιο, ταβερνάκια, καφέ, ζαχαροπλαστεία και σούπερ μάρκετ. Η χώρα  απέχει 3,5 χλμ. και αποτελείται από δυο οικισμούς: το Χωριό και το Κάστρο, όπου στο μεν Κάστρο - παλιός οχυρωμένος οικισμός του 15ου αιώνα- χτυπά η «καρδιά» του τόπου, στο δε Χωριό, είναι λιγοστοί οι κάτοικοι και έχουν αγορασμένα σπίτια αρκετοί ξένοι.

Κοντά στη Χώρα, στην κορυφή του Βράχου, βρίσκεται το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (Χρυσοπηγής), χτισμένο το 1690, που κάποτε ήταν γυναικεία μονή. Μοιάζει με κάστρο, καθώς περιβάλλεται από τείχος, όπου εκεί κατέφευγαν οι κάτοικοι για να προφυλαχθούν από τις πειρατικές επιδρομές. Όμως, το πιο ιδιαίτερο και ενδιαφέρον μνημείο του νησιού είναι αναμφίβολα η Επισκοπή (6 χλμ. από Χώρα, πρόσβαση με το λεωφορείο ή από μονοπάτι) όπου αρχικά είχε θεωρηθεί ο ναός του Πυθίου Απόλλωνα.

Πρόκειται όμως για ταφικό μνημείο (σ.σ. κεντρική φωτογραφία από την ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων) του 3ου αιώνα μ.Χ., όπου αιώνες αργότερα – γύρω στον 17ο αιώνα- μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό με τρούλο.

Οι θελκτικές παραλίες, τα μονοπάτια, τα τοπικά προϊόντα, τα φρέσκα ψάρια, το σικινιώτικο κρασί αλλά και η ζεστή φιλοξενία των περίπου 250 ντόπιων, θα σας κερδίσουν από την πρώτη στιγμή!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News