Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογία711 εκατομμύρια διευθύνσεις email έχουν πέσει στα χέρια χάκερ

711 εκατομμύρια διευθύνσεις email έχουν πέσει στα χέρια χάκερ

|

Μια λίστα με τουλάχιστον 711 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι οποίες είχαν συγκεντρωθεί μέσω μιας επιχείρησης με spam, ανακάλυψε πρόσφατα ένας ερευνητής ασφαλείας.

Μια λίστα με τουλάχιστον 711 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι οποίες είχαν συγκεντρωθεί μέσω μιας επιχείρησης με spam, ανακάλυψε πρόσφατα ένας ερευνητής ασφαλείας.

Spam ονομάζεται η μαζική αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων για την προώθηση συνήθως προϊόντων, ωστόσο αποτελεί και μία μέθοδο που χρησιμοποιούν συχνά χάκερ προκειμένου να μολύνουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές με κακόβουλο λογισμικό. Η κλίμακα της συγκεκριμένης επιχείρησης την καθιστά τη μεγαλύτερη αυτού του είδους μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, οι διευθύνσεις -και σε ορισμένες περιπτώσεις οι συσχετισμένοι κωδικοί πρόσβασης- έχουν συγκεντρωθεί με σκοπό την εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού σε τράπεζες. Οι πολίτες μπορούν να ελέγξουν εάν οι λογαριασμοί τους έχουν επηρεαστεί μέσω της υπηρεσίας «Have I Been Pwned» (haveibeenpwned.com).

Την ανακάλυψη του spambot έκανε ένας ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας στο Παρίσι, ο οποίος αυτοαποκαλείται Benkow. Η βάση δεδομένων των 711 εκατομμυρίων χρηστών μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες. Στην περίπτωση που οι χάκερ γνωρίζουν απλά τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενός χρήστη, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να «βομβαρδίσουν» τα εισερχόμενά του με ανεπιθύμητη αλληλογραφία, με την ελπίδα ότι θα τον εξαπατήσουν ώστε να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες. Όμως, στην περίπτωση που οι χάκερ γνωρίζουν και τον κωδικό ασφαλείας (password) μπορούν να παραβιάσουν κρυφά τον λογαριασμό και να τον χρησιμοποιήσουν για τη εξάπλωση του spambot, γνωστού ως Onliner.

Ο Benkow δήλωσε ότι είναι «δύσκολο να ανακαλυφθεί από πού προέρχονται όλα αυτά τα δεδομένα», ωστόσο εικάζει ότι μπορεί να είχαν συγκεντρωθεί από προηγούμενες διαρροές, καμπάνιες phising ή από παράνομες πωλήσεις στοιχείων στο Σκοτεινό Διαδίκτυο.

«Παρά το γεγονός ότι ο κατάλογος των διευθύνσεων με δυνατότητα αποστολής είναι αρκετά μεγάλος, δεν είναι αυτό το ανησυχητικό κομμάτι της υπόθεσης», δήλωσε στο BBC ο Ρίτσαρντ Κοξ, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας. «Το ανησυχητικό είναι οι λίστες των λογαριασμών με τους κωδικούς πρόσβασης. Όταν οι παραβιασμένοι λογαριασμοί χρησιμοποιούνται για spam, οι μόνοι που μπορούν να τους σταματήσουν είναι οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών. Ωστόσο, όταν μιλάμε για τόσο μεγάλο αριθμό λογαριασμών, κάτι τέτοιο θα υπερφορτώσει τα συστήματα των παρόχων κάνοντας τη διαδιακασία αποκατάστασης αργή με αποτέλεσμα τα spam να συνεχίσουν να ρέουν».

Ο Benkow πρόσθεσε επίσης ότι το Onliner κρύβει στα email που αποστέλλει μικροσκοπικές εικόνες -στο μέγεθος ενός pixel- τις οποίες μετά χρησιμοποιεί για να «ψαρέψει» περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θύμα. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο ίδιος στο BBC, υπάρχουν βήματα που μπορούν να κάνουν οι χρήστες που έχουν επηρεαστεί.

«Προτείνω να αλλάξετε τους κωδικούς ασφαλείας σας και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λαμβάνετε, μιας και τώρα ξέρετε ότι είστε και εσείς στη λίστα».
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν