ΑΔΜΗΕ: Σεπτέμβριο ηλεκτρίζεται το καλώδια της Νάξου, λίγο αργότερα της Σύρου

Τη νέα εταιρική ταυτότητα παρουσίασε χθες Δευτέρα 13 Ιουλίου. ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως 1. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς.

Η νέα Εταιρική Ταυτότητα του Διαχειριστή περιλαμβάνει νέο λογότυπο και νέο ιστότοπο (www.admie.gr) και σηματοδοτεί τον μετασχηματισμό του σε μια σύγχρονη, ισχυρή Εταιρεία που ενσωματώνει στη στρατηγική της την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ευαισθησία προς το περιβάλλον και την κοινωνία.

O Υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος δήλωσε: "Χαίρομαι που ο ΑΔΜΗΕ αλλάζει, δεν μένει στάσιμος. Το νέο λογότυπο, τα χρώματα και η κινητικότητά του είναι σημαντικά στοιχεία αυτής της εταιρικής μετεξέλιξης που απορρέει από την εξωστρέφεια, απαραίτητο κομμάτι του   ρόλου του ΑΔΜΗΕ, απαραίτητο κομμάτι της ενεργειακής ασφάλειας του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και CEO, Μάνο Μανουσάκη, τη Διοίκηση και όλο το προσωπικό". 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: "Από τη σύστασή του το 2012, ο ΑΔΜΗΕ διασφαλίζει την αξιόπιστη ηλεκτροδότηση της χώρας μέσω του Συστήματος Μεταφοράς. Την τελευταία τριετία, μετά την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή State Grid Corporation of China, ο Διαχειριστής κατάρτισε ένα φιλόδοξο 10ετές σχέδιο διασυνδέσεων με όραμα όλα σχεδόν τα ελληνικά νησιά να ενταχθούν στο ΕΣΜΗΕ έως το 2030. Στα τρία αυτά χρόνια, ο ΑΔΜΗΕ κατόρθωσε να επιταχύνει όλα τα έργα του και ταυτόχρονα να μετασχηματιστεί σε μια σύγχρονη εταιρεία με ευέλικτη δομή και αποδοτικές διαδικασίες και ταυτόχρονα να ενισχύσει σημαντικά την οικονομική του θέση αποδίδοντας αξία στους μετόχους του. Με τη σύσταση της Αριάδνη Interconnection το 2018 και της Grid Telecom το 2019, ο ΑΔΜΗΕ μετασχηματίστηκε σε Όμιλο Εταιρειών, δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. 

Με την ανανέωση του εταιρικού μας σήματος, θέλουμε να αποτυπώσουμε αυτή ακριβώς τη μετάβαση σε μια νέα εποχή –σε μια εποχή όπου η ηλεκτροδότηση γίνεται πιο καθαρή, πιο αποδοτική και ακόμη πιο αξιόπιστη για όλους. Με το σύνθημα "διασυνδέουμε το αύριο” ο ΑΔΜΗΕ, αντλώντας δύναμη από το παρελθόν, στρέφεται στο μέλλον, διερευνώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης στον δρόμο προς την απολιγνιτοποίηση και την πράσινη μετάβαση".

Τα έργα που τρέχει και η Νάξος

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Μάνος Μανουσάκης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας το καλώδιο της Νάξου θα ηλεκτριστεί τον Σεπτέμβριο, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται το ίδιο και για το δεύτερο καλώδιο της Σύρου.

Ο ΑΔΜΗΕ επιβεβαίωσε τη δέσμευση του για την ολοκλήρωση της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, ενώ αναφορικά με τις εργασίες κατασκευής του μεγάλου καλωδίου της Κρήτης με την Αττική ο προγραμματισμός δείχνει την εκκίνηση τους προς τον Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τον «Δυτικό Διάδρομο της Πελοποννήσου» το πρόβλημα με τις αντιδράσεις των μοναχών της Μονής των Αγ. Θεοδώρων στα Καλάβρυτα παραμένει. Το αποτέλεσμα είναι το έργο να έχει πάει πίσω έξι μήνες και τόσο ο Διαχειριστής όσο και η ηγεσία του ΥΠΕΝ έχουν πέσει πάνω από το πρόβλημα επιδιώκοντας να το αντιμετωπίσουν.

Η αναλυτική λίστα και το update για την εξέλιξη των έργων έχει ως εξής:

Διασύνδεση Κρήτης Αττικής, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Για το έργο υπογράφηκαν στις 10 Ιουνίου οι συμβάσεις με τους αναδόχους των καλωδίων και τους σταθμούς μετατροπής, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται η άμεση έναρξη των εργασιών, μετά την ολοκλήρωση των μελετητικών εργασιών. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι οι 36 μήνες, που σημαίνει ότι η ηλέκτριση θα γίνει εντός του 2023. Χαρακτηριστικό της σημασίας του έργου είναι ότι από το πρώτο έτος λειτουργίας της διασύνδεσης θα εξοικονομηθούν 400 εκατ. ευρώ μέσω των ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 60% καθώς θα κλείσουν οι ρυπογόνες μονάδες που καίνε πετρέλαιο.

Διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ. Συνεχίζονται οι εργασίες στα χερσαία τμήματα του έργου σε Πελοπόννησο και Χανιά και ειδικότερα στα τμήματα Μολάοι-Τερματικό και στην υπογειοποίηση των Γραμμών Μεταφοράς στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης. Παράλληλα, ολοκληρώνεται εντός του Ιουλίου η παραγωγή του καλωδίου AC, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως μήκους 174 χλμ. 

Διασύνδεση της Νάξου με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ολοκληρώθηκε η δοκιμαστική ηλέκτριση του υποβρύχιου καλωδίου που που θα συνδέσει τη Νάξο με το σύστημα μέσω της Πάρου και της Μυκόνου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του υποσταθμού που ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο. Από εκεί θα ηλεκτριστεί η υποθαλάσσια διασύνδεση. Με το έργο θα ολοκληρωθεί η β φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων

Ενίσχυση της διασύνδεσης της Σύρου προϋπολογισμού 111 εκατ. ευρώ (γ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων). Οι εργασίες της υποθαλάσσιας διασύνδεσης βαίνουν προς ολοκλήρωση και η ηλέκτριση προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο. Με την εγκατάσταση του δεύτερου υποβρύχιου καλωδίου διασφαλίζεται η αξιόπιστη και οικονομική ηλεκτροδότηση των νησιών Σύρος, Πάρος, Νάξος και Μύκονος και διπλασιάζεται η ικανότητα μεταφοράς ισχύος από και προς τα νησιά των Κυκλάδων θέτοντας τις βάσεις για υψηλότερη διείσδυση των ΑΠΕ στο Εθνικό Σύστημα.

Επέκταση του συστήματος 400kV στην Πελοπόννησο μέσω του δυτικού διαδρόμου ύψους 118 εκατ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε η υποθαλάσσια διασύνδεση στο τμήμα Ρίου Αντιρρίου στο πλαίσιο του δυτικού διαδρόμου που θα συνδέσει το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με τη γραμμή 400kV Αχελώου Διστομου. Μέσα στο έτος αναμένεται να ολοκληρωθούν οι χερσαίες εργασίες και να ενταχθεί η νέα γραμμή Υπερυψηλής Τάσης στο ΕΣΜΗΕ.

Διασύνδεση των Σποράδων προϋπολογισμού 56 εκατ. ευρώ. Έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους αναδόχους των καλωδίων για το τμήμα Μαντούδι - Σκιάθος και για τον υποσταθμό GIS  που θα κατασκευαστεί στο νησί της Σκιάθου. Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται και θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2022, ενισχύοντας οριστικά την ηλεκτρική τροφοδοσία του νησιού.

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news...