Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΑΔΜΗΕ: Σεπτέμβριο ηλεκτρίζεται το καλώδια της Νάξου, λίγο αργότερα της Σύρου

ΑΔΜΗΕ: Σεπτέμβριο ηλεκτρίζεται το καλώδια της Νάξου, λίγο αργότερα της Σύρου

|

Έργα άνω των 2 δισ. ευρώ υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ – Η λίστα και σε ποια φάση βρίσκονται

Τη νέα εταιρική ταυτότητα παρουσίασε χθες Δευτέρα 13 Ιουλίου. ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως 1. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς.

Η νέα Εταιρική Ταυτότητα του Διαχειριστή περιλαμβάνει νέο λογότυπο και νέο ιστότοπο (www.admie.gr) και σηματοδοτεί τον μετασχηματισμό του σε μια σύγχρονη, ισχυρή Εταιρεία που ενσωματώνει στη στρατηγική της την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ευαισθησία προς το περιβάλλον και την κοινωνία.

O Υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος δήλωσε: “Χαίρομαι που ο ΑΔΜΗΕ αλλάζει, δεν μένει στάσιμος. Το νέο λογότυπο, τα χρώματα και η κινητικότητά του είναι σημαντικά στοιχεία αυτής της εταιρικής μετεξέλιξης που απορρέει από την εξωστρέφεια, απαραίτητο κομμάτι του   ρόλου του ΑΔΜΗΕ, απαραίτητο κομμάτι της ενεργειακής ασφάλειας του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και CEO, Μάνο Μανουσάκη, τη Διοίκηση και όλο το προσωπικό”. 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: “Από τη σύστασή του το 2012, ο ΑΔΜΗΕ διασφαλίζει την αξιόπιστη ηλεκτροδότηση της χώρας μέσω του Συστήματος Μεταφοράς. Την τελευταία τριετία, μετά την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή State Grid Corporation of China, ο Διαχειριστής κατάρτισε ένα φιλόδοξο 10ετές σχέδιο διασυνδέσεων με όραμα όλα σχεδόν τα ελληνικά νησιά να ενταχθούν στο ΕΣΜΗΕ έως το 2030. Στα τρία αυτά χρόνια, ο ΑΔΜΗΕ κατόρθωσε να επιταχύνει όλα τα έργα του και ταυτόχρονα να μετασχηματιστεί σε μια σύγχρονη εταιρεία με ευέλικτη δομή και αποδοτικές διαδικασίες και ταυτόχρονα να ενισχύσει σημαντικά την οικονομική του θέση αποδίδοντας αξία στους μετόχους του. Με τη σύσταση της Αριάδνη Interconnection το 2018 και της Grid Telecom το 2019, ο ΑΔΜΗΕ μετασχηματίστηκε σε Όμιλο Εταιρειών, δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. 

Με την ανανέωση του εταιρικού μας σήματος, θέλουμε να αποτυπώσουμε αυτή ακριβώς τη μετάβαση σε μια νέα εποχή –σε μια εποχή όπου η ηλεκτροδότηση γίνεται πιο καθαρή, πιο αποδοτική και ακόμη πιο αξιόπιστη για όλους. Με το σύνθημα “διασυνδέουμε το αύριο” ο ΑΔΜΗΕ, αντλώντας δύναμη από το παρελθόν, στρέφεται στο μέλλον, διερευνώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης στον δρόμο προς την απολιγνιτοποίηση και την πράσινη μετάβαση”.

Τα έργα που τρέχει και η Νάξος

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Μάνος Μανουσάκης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας το καλώδιο της Νάξου θα ηλεκτριστεί τον Σεπτέμβριο, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται το ίδιο και για το δεύτερο καλώδιο της Σύρου.

Ο ΑΔΜΗΕ επιβεβαίωσε τη δέσμευση του για την ολοκλήρωση της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, ενώ αναφορικά με τις εργασίες κατασκευής του μεγάλου καλωδίου της Κρήτης με την Αττική ο προγραμματισμός δείχνει την εκκίνηση τους προς τον Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τον «Δυτικό Διάδρομο της Πελοποννήσου» το πρόβλημα με τις αντιδράσεις των μοναχών της Μονής των Αγ. Θεοδώρων στα Καλάβρυτα παραμένει. Το αποτέλεσμα είναι το έργο να έχει πάει πίσω έξι μήνες και τόσο ο Διαχειριστής όσο και η ηγεσία του ΥΠΕΝ έχουν πέσει πάνω από το πρόβλημα επιδιώκοντας να το αντιμετωπίσουν.

Η αναλυτική λίστα και το update για την εξέλιξη των έργων έχει ως εξής:

Διασύνδεση Κρήτης Αττικής, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Για το έργο υπογράφηκαν στις 10 Ιουνίου οι συμβάσεις με τους αναδόχους των καλωδίων και τους σταθμούς μετατροπής, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται η άμεση έναρξη των εργασιών, μετά την ολοκλήρωση των μελετητικών εργασιών. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι οι 36 μήνες, που σημαίνει ότι η ηλέκτριση θα γίνει εντός του 2023. Χαρακτηριστικό της σημασίας του έργου είναι ότι από το πρώτο έτος λειτουργίας της διασύνδεσης θα εξοικονομηθούν 400 εκατ. ευρώ μέσω των ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 60% καθώς θα κλείσουν οι ρυπογόνες μονάδες που καίνε πετρέλαιο.

Διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ. Συνεχίζονται οι εργασίες στα χερσαία τμήματα του έργου σε Πελοπόννησο και Χανιά και ειδικότερα στα τμήματα Μολάοι-Τερματικό και στην υπογειοποίηση των Γραμμών Μεταφοράς στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης. Παράλληλα, ολοκληρώνεται εντός του Ιουλίου η παραγωγή του καλωδίου AC, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως μήκους 174 χλμ. 

Διασύνδεση της Νάξου με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ολοκληρώθηκε η δοκιμαστική ηλέκτριση του υποβρύχιου καλωδίου που που θα συνδέσει τη Νάξο με το σύστημα μέσω της Πάρου και της Μυκόνου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του υποσταθμού που ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο. Από εκεί θα ηλεκτριστεί η υποθαλάσσια διασύνδεση. Με το έργο θα ολοκληρωθεί η β φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων

Ενίσχυση της διασύνδεσης της Σύρου προϋπολογισμού 111 εκατ. ευρώ (γ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων). Οι εργασίες της υποθαλάσσιας διασύνδεσης βαίνουν προς ολοκλήρωση και η ηλέκτριση προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο. Με την εγκατάσταση του δεύτερου υποβρύχιου καλωδίου διασφαλίζεται η αξιόπιστη και οικονομική ηλεκτροδότηση των νησιών Σύρος, Πάρος, Νάξος και Μύκονος και διπλασιάζεται η ικανότητα μεταφοράς ισχύος από και προς τα νησιά των Κυκλάδων θέτοντας τις βάσεις για υψηλότερη διείσδυση των ΑΠΕ στο Εθνικό Σύστημα.

Επέκταση του συστήματος 400kV στην Πελοπόννησο μέσω του δυτικού διαδρόμου ύψους 118 εκατ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε η υποθαλάσσια διασύνδεση στο τμήμα Ρίου Αντιρρίου στο πλαίσιο του δυτικού διαδρόμου που θα συνδέσει το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με τη γραμμή 400kV Αχελώου Διστομου. Μέσα στο έτος αναμένεται να ολοκληρωθούν οι χερσαίες εργασίες και να ενταχθεί η νέα γραμμή Υπερυψηλής Τάσης στο ΕΣΜΗΕ.

Διασύνδεση των Σποράδων προϋπολογισμού 56 εκατ. ευρώ. Έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους αναδόχους των καλωδίων για το τμήμα Μαντούδι – Σκιάθος και για τον υποσταθμό GIS  που θα κατασκευαστεί στο νησί της Σκιάθου. Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται και θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2022, ενισχύοντας οριστικά την ηλεκτρική τροφοδοσία του νησιού.

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Κέα – Εθελοντική αιμοδοσία: Συγκεντρώθηκαν 100 μονάδες αίματος

Εθελοντική Αιμοδοσία Απριλίου 2024 – Ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα

ΠΟΕΔΗΝ: Οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας

Ανησυχία για τις ελλείψεις που καταγράφει η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ - Τι αναφέρει για τις Κυκλάδες

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα