Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΑιγαίο - Χάλκη: Μηδένισε τους λογαριασμούς ρεύματος (!!!)

Αιγαίο – Χάλκη: Μηδένισε τους λογαριασμούς ρεύματος (!!!)

|

Στη Χάλκη ίδρυσαν μία ενεργειακή κοινότητα, την οποία ονόμασαν «ChalkiON» – . Κάτοικοι και τοπικοί φορείς έγιναν ενεργοί συμμέτοχοι στην παραγωγή και στην κατανάλωση ενέργειας και απολαμβάνουν πλέον τον λεγόμενο «εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό».

Ο λογαριασμός του ρεύματος είναι κάθε μήνα μία «επικίνδυνη» εξίσωση για τα ελληνικά νοικοκυριά, λόγω των δυσβάσταχτων αυξήσεων, που έχει φέρει η παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Σε ένα μέρος πάντως της Ελλάδας, έχουν απαλλαχθεί οριστικά και αμετάκλητα από αυτά τα άγχη.

Αυτό είναι η Χάλκη, ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων, που όπως και άλλα νησιά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, πρωτοπορεί και ανοίγει το δρόμο για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, η οποία σέβεται το περιβάλλον και παράλληλα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη για του καταναλωτές.

Στη Χάλκη λοιπόν, έκαναν το εξής απλό πράγμα: Ίδρυσαν μία ενεργειακή κοινότητα, την οποία ονόμασαν «ChalkiON». Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν τοπικό αστικό συνεταιρισμό αποκλειστικού σκοπού, μέσω του οποίου οι πολίτες δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας.

Κάτοικοι και τοπικοί φορείς έγιναν ενεργοί συμμέτοχοι στην παραγωγή και στην κατανάλωση ενέργειας και απολαμβάνουν πλέον τον λεγόμενο «εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό».

Η ιδέα είναι πολύ απλή. Αντί, κάθε κάτοικος να δαπανά κεφάλαια για να αποκτήσει το δικό του φωτοβολταϊκό, ιδρύεται ένας συνεταιρισμός, όπου είναι όλοι μέτοχοι σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα. Στην περίπτωση της Χάλκης το σύστημα έχει ισχύ ένα 1MW και καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού για όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ετσι λοιπόν, οι λογαριασμοί του ρεύματος σχεδόν… μηδενίζονται! Και αυτό διότι, η ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό, συμψηφίζεται με την ενέργεια που καταναλώνουν τα μέλη της κοινότητας. Εν ολίγοις, ο κάτοικος της Χάλκης είναι εκτός από καταναλωτής και παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα με οικολογικό τρόπο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο λογαριασμός στο δημοτικό σχολείο Χάλκης, μειώθηκε στα 2,36 ευρώ από τα 272! Επίσης, μία μικρή επιχείρηση του νησιού, από 239,73 ευρώ το μήνα, πληρώνει τώρα 2,38! Ουσιαστικά, ο καταναλωτής στη Χάλκη επιβαρύνεται μόνο από το τέλος χρήσης του συστήματος και διανομής. Δηλαδή, δεν πληρώνει ούτε ευρώ για το ρεύμα που καίει!

Οι πολίτες σε αυτό το μικρό ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων απέδειξαν με τον πιο χειροπιαστό τρόπο, ότι η μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι μονόδρομος. Μπορεί στα μεγάλα αστικά κέντρα να μην είναι ακόμη εφικτό κάτι τέτοιο, όμως σε πιο μικρές κοινωνίες η λογική της αυτοπαραγωγής μπορεί να δουλέψει άψογα για το καλό όλων. Πρωτίστως για το περιβάλλον και δευτερευόντως για την τσέπη μας.

Με πληροφορίες από τη σελίδα menshouse.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν