Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΑμερική: Πέφτουν τίτλοι τέλους για τον Internet Explorer

Αμερική: Πέφτουν τίτλοι τέλους για τον Internet Explorer

|

Tέλος εποχής για το Internet Explorer μετά από 27 χρόνια λειτουργίας – Μόλις το 0,45% των χρηστών του Διαδικτύου εξακολουθεί να το χρησιμοποιεί σήμερα

Ηταν κάποτε ο Internet Explorer …. Ξέρετε η πιο σωστά θυμόμαστε εμείς οι παλαιότεροι… Τότε, που οι οθόνες των υπολογιστών έμοιαζαν με μεγάλα κουτιά, τα ποντίκια είχαν μπίλια, το λογισμικό ήταν κατά βάση Windows ‘95 και για να πληκτρολογήσουμε www., έπρεπε πρώτα να βεβαιωθούμε πως κάποιος δεν μιλάει στο σταθερό τηλέφωνο.  

Ο Internet Explorer, που «βγήκε στον αέρα» από την Microsoft για πρώτη φορά στις 16 Αυγούστου του 1995, έχασε σταδιακά την πρωτοκαθεδρία του ανάμεσα στα προγράμματα περιήγησης, με τον Chrome της Google και τον Firefox της Mozilla να γίνονται τα πιο δημοφιλή ανάμεσα στους χρήστες των Windows -ο πρώτος έκανε ντεμπούτο το 2008 και ο δεύτερος το 2004. 

Με τα χρόνια, ο Internet Explorer γνώρισε αλλιώς την «δόξα», μιας και μετατράπηκε σε πηγή άπειρων memes και αστείων -όποιος είναι αργός ή καθυστερεί να δει κάποια είδηση παρομοιάζεται ακόμη με τον Internet Explorer, ενώ, ο browser έλαβε στα διαδικτυακά και μη πηγαδάκια τον χαρακτηρισμό του «καλύτερου browser για να κατεβάσεις έναν άλλο browser». 

Ήδη από το 2015, η Microsoft λάνσαρε έναν ακόμα browser, τον Microsoft Edge. Μάλιστα, όσοι έχουν αγοράσει πρόσφατα νέο υπολογιστή ή λαπ τοπ ή απλά, έχουν Windows 10 ή Windows 11, θα έχουν δει κάπου το εικονίδιο με το κύμα του Microsoft Edge, μιας και βρίσκεται εγκατεστημένος ως βασικός περιηγητής του συστήματος. 

Μετά από σχεδόν 27 χρόνια και μετά την παράλληλη συνύπαρξη με το «αδερφάκι» Microsoft Edge, ήρθε η στιγμή για τον Internet Explorer να ρίξει και επίσημα αυλαία, μιας και η 15η Ιουνίου ήταν η τελευταία ημέρα λειτουργίας του.  


 

Από το 2015 πάντως η Microsoft έχει αντικαταστήσει το Internet Explorer με το Microsoft Edge για να συμπέσει με την κυκλοφορία των Windows 10. Τερματίζοντας την υποστήριξη, αυτό σημαίνει ότι δεν θα κυκλοφορούν πλέον σημαντικές ενημερώσεις ασφαλείας και διορθώσεις σφαλμάτων. Η υποστήριξη της Microsoft για την τελική έκδοση, το Internet Explorer 11, διατηρήθηκε, παρόλο που οι περισσότεροι χρήστες δεν το χρησιμοποιούσαν πια. Μάλιστα, μόλις το 0,45% των χρηστών του Διαδικτύου εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το Internet Explorer,σύμφωνα με το Statcounter.

«Η εφαρμογή Internet Explorer 11 για υπολογιστές θα αποσυρθεί και θα τεθεί εκτός υποστήριξης στις 15 Ιουνίου 2022, για ορισμένες εκδόσεις των Windows 10», ανέφερε η εταιρεία σε σχετική ανάρτηση της πέρυσι.

Εκείνοι οι λίγοι οι οποίοι επέμεναν να χρησιμοποιούν ως τώρα τον browser, ανοίγοντας από σήμερα τον υπολογιστή τους, θα οδηγηθούν απευθείας στον Microsoft Edge. «Όχι μόνο ο Microsoft Edge προσφέρει γρηγορότερη, πιο ασφαλή και πιο μοντέρνα εμπειρία περιήγησης από τον Internet Explorer, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό θέμα: να έχει συμβατότητα με παλαιότερες, κληροδοτούμενου συστήματος ιστοσελίδες», έχει γράψει σε σχετικό της κείμενο η Microsoft. 

O Microsoft Edge, σε αντίθεση με την επίδοση του προκατόχου του τα τελευταία αρκετά χρόνια, κατέχει το δικό του μερίδιο προτίμησης ανάμεσα στους χρήστες. 

Ενδεικτικά, σύμφωνα με έρευνα της Statcounter, ο Microsoft Edge είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής browser σε desktop χρήση με 10% των χρηστών να τον προτιμούν -την στιγμή που το 66% των χρηστών επιλέγουν τον Chrome. Όσον αφορά την mobile και tablet χρήση, εκεί ο browser της Microsoft πέφτει στο 4%.

Όσον αφορά τον Internet Explorer, ακόμα κι αν οι περισσότεροι τον εγκαταλείψαμε νωρίς, σίγουρα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τον βάλαμε στην ζωή μας. Ακόμα κι αν αυτό το κάπως, είχε για συνοδευτικό χαιρέκακα γελάκια και τρολ διάθεση. Και τελικά, ίσως αυτή να ήταν η μεγαλύτερη κληρονομιά του brand name του. 

Άλλωστε, σε όλους μας θα λείψει η ιεροτελεστία του να παίρνουμε καινούργιο υπολογιστή, να ξεκολλάμε το προστατευτικό της οθόνης, να κάνουμε τις πρώτες βασικές ρυθμίσεις στον υπολογιστή και ναι, να φτάνουμε στο σηημείο που ανοίγουμε τον Internet Explorer, περνώντας σε αυτόν τα απαραίτητα λεπτά που χρειάζονται για να κατεβάσουμε τον browser της επιλογής μας -αυτόν που έχουμε για όλα τα άλλα. 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΚΚΕ – Νάξος: Η Χριστίνα Σκαλούμπακα δίνει το σύνθημα των ευρωεκλογών

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στην Νάξο ενόψει ευρωεκλογών, με ομιλήτρια την Χριστίνα Σκαλούμπακα

Πάρος: Ξεκινούν σε μερικές εβδομάδες τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Malice”

Δεύτερη βρετανική σειρά έρχεται στη Πάρο... Που και πότε θα γίνουν τα γυρίσματα

Κυκλάδες: Η αλυσίδα Aria Hotels έρχεται στην Ερμούπολη Σύρου

Επεκτείνονται στις Κυκλάδες τα Aria Hotels με νέο ξενοδοχείο στη Σύρο

Eurobank: Παρουσιάζει κατάστημα “νέας γενιάς” στη Πάρο, περιοδεία στελεχών σε Νάξο, Μύκονο και Σύρο

H Eurobank εγκαινιάζει ένα ακόμη κατάστημα νέας γενιάς (Future Branch) σχεδιασμένο στη βάση της φιλοσοφίας Phygital, στη Νάουσα της Πάρου

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί