Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΑποψη - Μ. Φραγκίσκος: "Απαίτηση η παραμονή των δικτύων στο Δημόσιο"

Αποψη – Μ. Φραγκίσκος: “Απαίτηση η παραμονή των δικτύων στο Δημόσιο”

|

Ολοκλήρωση ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων – Απαίτηση η παραμονή των δικτύων στο Δημόσιο, για το κοινωνικό συμφέρον, την ενεργειακή και εθνική ασφάλεια του Αιγαίου.

Σήμερα, Τρίτη 13/10/2020 εγκαινιάζεται στη Νάξο ένα έργο που κλείνει το βρόχο ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων (Σύρου, Πάρου, Νάξου και Μυκόνου) με το εθνικό σύστημα, θωρακίζοντας την αξιοπιστία και την σταθερότητα ηλεκτροδότησης των νησιών αφού εξασφαλίζει τη διπλή τροφοδότηση τους.

Αρθρο του Μιχάλη Β. Φραγκίσκου (*)

Είναι έργο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή του δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που ενώ πριν το 2015 προοριζόταν να ιδιωτικοποιηθεί, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε, παρά τις μεγάλες πιέσεις, να τον κρατήσει υπό δημόσιο έλεγχο. Έτσι από το 2015 προώθησε και υλοποίησε το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, εξασφάλισε χρηματοδότηση, δημοπράτησε τα έργα, προστατεύοντας υποδειγματικά το δημόσιο συμφέρον. Ήδη από το 2018 κατασκευάστηκαν οι υποσταθμοί στη Σύρο, Μύκονο και Πάρο, έγινε η υποθαλάσσια διασύνδεση τους και διακόπηκε η λειτουργία των τριών τοπικών εργοστάσιων. Επίσης από το 2018 ξεκίνησε η κατασκευή του υποσταθμού στη Νάξο και η διασύνδεση του με Πάρο και Μύκονο. Παράλληλα ενισχύθηκε η διασύνδεση του συγκροτήματος Άνδρου-Τήνου. Συνολικό κόστος 439 εκατ. Ευρώ.

Το ολικό έργο έχει βαρύνουσα οικολογική σημασία για τις Κυκλάδες, που βιώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Το κλείσιμο των τριών πετρελαϊκών σταθμών ενέργειας, μαζί με τον περιορισμό της τοπικής ρύπανσης (ατμοσφαιρικής, οχλήσεων, θαλάσσιας), συνέβαλε στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος (αποτύπωμα άνθρακα), με οικονομικές συνέπιες (μειώσεις ΥΚΟ) και παγκόσμια οικολογική συνεισφορά.

Η ενεργειακή διασύνδεση των νησιών είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός ενοποίησής τους γιατί ανατρέπει το μοντέλο της απομόνωσης, της ασυνέχειας, των αυτόνομων λύσεων, συνδέει τοπικές οικονομίες και κοινωνίες σε ένα κοινό πλαίσιο της διαδικασίας ενεργειακής μετάβασης, που πρέπει όλοι να συμβάλλουν ισότιμα. Ταυτόχρονα η επαρκής και αξιόπιστη τροφοδοσία των νησιών μπορεί να αποτελέσει βάση για ισόρροπη ανάπτυξη με νέες δραστηριότητες, πέρα από τις τουριστικές και μάλιστα στις μειονεκτικές νησιωτικές περιοχές. Ελαττώνεται το κόστος παραγωγής και αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων κυκλαδίτικων προϊόντων.

Ζητούμενο είναι η επάρκεια να μην οδηγήσει στην υπερκατανάλωση ενέργειας, αλλά στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, στην αλλαγή των μοντέλων κατανάλωσης (στο τουρισμό, καλλιέργειες, αντλήσεις, δημοτικό φωτισμό κτλ), στη κυκλική οικονομία,  με γενναίες εμπροσθοβαρείς δράσεις εξοικονόμησης.

Η διασύνδεση δεν πρέπει να αποτελέσει κίνητρο εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων στα νησιά (με δεδομένες τις νέες διευκολύνσεις και κίνητρα στους μεγάλους επενδυτές) με σκοπό την τροφοδότηση με ενισχυμένα πράσινα χαρακτηριστικά του εθνικού ενεργειακού μίγματος, δηλαδή υποδομή άντλησης και μεταφοράς αειφορίας από τα νησιά προς το εθνικό δίκτυο. Τα οικοσυστήματα των νησιών που είναι εύθραυστα και ευαίσθητα, απειλούνται από τα έργα εγκατάστασης των πάρκων στις βουνοκορυφές. Εξίσου αναγκαία είναι η προστασία του κυκλαδίτικου πολιτιστικού τοπίου και της οικονομίας από την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Οι κοινωνίες των νησιών μπορούν να συμμετέχουν στο κοινό σύστημα με παραγωγή ήπιας ενέργειας, μέσω του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων, με βάση ένα νέο χωροταξικό, με υπευθυνότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή και αλληλεγγύη μεταξύ τους, χωρίς να υπερβαίνουν τα όρια της τοπικής βιωσιμότητας.

Επισημαίνεται ότι τα προβλήματα στα εσωτερικά δίκτυα των νησιών (μέση και χαμηλή τάση) θα συνεχιστούν γιατί είναι παλαιά, φθαρμένα χωρίς συντήρηση, με ελάχιστους εργαζόμενους και τον ιδιοκτήτη ΔΕΔΔΗΕ  σε απαξίωση με σκοπό την πώληση του.

Πέρα από την ουσία η κυβέρνηση της ΝΔ αντιλαμβάνεται το έργο της διασύνδεσης με όρους επικοινωνίας, ευκαιριών με φιέστες εγκαινίασης των δρομολογημένων έργων του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώνονται στη θητεία της.

Το ερώτημα όμως δεν είναι αν πρέπει να υιοθετείς και να εγκαινιάζεις έργα άλλων. Το ερώτημα είναι μέσα σε ποιο πλαίσιο ενεργειακής πολιτικής εντάσεις το έργο της διασύνδεσης που εγκαινιάζεις. Της εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων στο κρίσιμο τομέα της ενέργειας; Της διεύρυνσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας χονδρικής στο χώρο των Κυκλάδων; Της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ξεπουλήματος κάθε δημόσιου πόρου και αγαθού; Δυστυχώς σήμερα με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο (ν.4685/20), του χοροστατούντος στα εγκαίνια κ. Χατζηδάκη, ο ΑΔΜΗΕ δυνητικά ξαναπωλείται. Χωρίς καμιά οικονομική αιτιολογία αφού είναι κερδοφόρος με εγγυημένα έσοδα, με ισχυρούς μετόχους και αναμφισβήτητο φυσικό μονοπώλιο.

Όμως:

  • Ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να υπηρετήσει το δημόσιο αγαθό της προσιτής ενεργειακής πρόσβασης, της αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχιας, να στηρίξει τη κοινωνία  μέσα στην πανδημία και στην κρίση.
  • Ο ΑΔΜΗΕ μπορεί μέσα στη συνθήκες της κλιματικής αλλαγής και της κρίσης της πανδημίας να συνεχίσει το επενδυτικό του πρόγραμμα στις Κυκλάδες (Θήρα, Φολέγανδρος, Σέριφος, Μήλος), την Κρήτη και να χαράξει ενεργειακούς διαδρόμους προς τα ακριτικά νησιά.
  • Ο ΑΔΜΗΕ και τα ηλεκτρικά δίκτυα διασύνδεσης των νησιών, πρέπει να παραμείνουν σε δημόσιο έλεγχο γιατί υπηρετούν τα συμφέροντα της κοινωνίας των νησιών, την ενεργειακή και εθνική ασφάλεια του Αιγαίου.

Συμπερασματικά η διασύνδεση είναι μια αναγκαία καθοριστική αναπτυξιακή υποδομή του νησιωτικού χώρου, που λειτουργώντας στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής-ενεργειακής πολιτικής, με κοινωνικές  προτεραιότητες και υπό δημόσιο έλεγχο, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, με κοινωνική λογοδοσία, ενταγμένη στο νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης των Κυκλάδων για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, θα προσφέρει τα μέγιστα στην κοινωνία των νησιών.

(*)  Διδάκτορας Μηχανικός ΕΜΠ

Συντονιστής Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κυκλάδων


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

ΣΥΡΙΖΑ – Ευρωεκλογές: Η Κυκλαδίτισσα Κατερίνα Γιαννακά συμμετέχει στο ευροψηφοδέλτιο

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη υποψήφιων ευρωβουλευτών - Τι δήλωσε η Κατερίνα Γιαννακά που εκλέχτηκε από το Νότιο Αιγαίο στους προκριματικούς

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί