Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΔεκατρείς μικροί νησιωτικοί δήμοι στο Νότιο Αιγαίο ζητούν δωρεάν Internet

Δεκατρείς μικροί νησιωτικοί δήμοι στο Νότιο Αιγαίο ζητούν δωρεάν Internet

|

Με δεδομένο ότι η Κεντρική Διοίκηση έχει στρέψει την πλάτη στη νησιωτική Ελλάδα και δη στα μικρότερα (σε πληθυσμό) νησιά οι δήμαρχοι δεκατριών νησιωτικών δήμων (κάτω των 1000 κατοίκων) υπογράφουν από κοινού αίτημα προς τους αρμόδιους υπουργούς για την παροχή στους κατοίκους των νησιών αυτών δωρεάν πρόσβασης στο ίντερνετ. – Χαμένες οι Μικρές Κυκλάδες ελέω Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων 

Δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ ζητούν από την κυβέρνηση οι δήμαρχοι 13 μικρών νησιών της χώρας, με κοινό υπόμνημα που κατέθεσαν προς τους αρμόδιους υπουργούς. Το αίτημα το υπογράφουν οι δήμαρχοι των νησιών με πληθυσμό λιγότερο από 1000 κατοίκους και όπως επισημαίνουν ευελπιστούν ότι η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει με την ανάλογη ευαισθησία. Και ανάμεσά τους οι δήμαρχοι Ανάφης, Σικίνου, Φολεγάνδρου και Κιμώλου όσον αφορά τις Κυκλάδες. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Μικρές Κυκλάδες (Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά και Δονούσα) είναι οι χαμένοι της υπόθεσης από τη στιγμή που ελέω … Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ακόμη κι εάν γίνει πραγματικότητα το αίτημά τους, δεν θεωρούνται ότι είναι νησιά κάτω των 1000 κατοίκων. Κι αυτό είναι σίγουρα άδικο….

 «Η απόφαση σας πρόσφατα να παρέχετε δωρεάν δορυφορική λήψη τηλεοπτικού σήματος εκεί όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα αυτή, και λίγο πριν, η παροχή γρήγορου ίντερνετ στις απομακρυσμένες περιοχές, μας γέμισε χαρά αλλά και αισιοδοξία» αναφέρουν στο υπόμνημα τους οι 13 δήμαρχοι «επειδή ακριβώς μας δείξατε ότι η έγνοια της Πολιτείας για τους ακρίτες της είναι υπαρκτή και συνοδεύεται από ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες που προάγουν το αίσθημα της ασφάλειας και μας φέρνουν πιο κοντά με τον υπόλοιπο κόσμο». Μέσα σε αυτό το πνεύμα λοιπόν, αναφέρουν οι δήμαρχοι των μικρών νησιών «σας καταθέτουμε το καθολικό αίτημα των κατοίκων που εκπροσωπούμε για μια πολύ σημαντική ψηφιακή υπηρεσία η οποία θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την πολιτική στήριξης της περιφέρειας, η ενίσχυση της οποίας αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης σας και αφορά την δωρεάν πρόσβαση στο Ίντερνέτ (Free Wi-Fi) για όλους τους κατοίκους των νησιών με τις ίδιες ιδιαιτερότητες».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Πριν από ένα χρόνο περίπου, οι 13 Δήμαρχοι νησιών με λιγότερους από 1000 κατοίκους, έχοντας διαπιστώσει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά, σχεδόν στο σύνολο τους, αποφασίσαμε να ενεργήσουμε συλλογικά με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική επίλυση τους, αρχής γενομένης απ την συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Υπουργό στον οποίο καταθέσαμε τις προτάσεις μας οι οποίες και συμπεριελήφθησαν ακέραιες στο νομοσχέδιο του Υπουργείου.

Η ίδια ανάγκη για διεκδίκηση και για κατοχύρωση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των δημοτών μας, μας παρακίνησε να απευθυνθούμε σε εσάς αυτή τη φορά για ένα πολύ σημαντικό, μα πάνω απ όλα δίκαιο αίτημα.

Δυστυχώς το μέγεθος των νησιών μας και η γεωγραφική τους θέση αντιστρατεύεται την όποια μέριμνα απ την πλευρά μας να βελτιώσουμε τις συγκοινωνίες, την επικοινωνία, την παροχή πολύ σημαντικών υπηρεσιών ζωτικής σημασίας και κατά συνέπεια να επιτύχουμε την αξιοπρεπή διαβίωση, κυρίως των νέων ανθρώπων, που με δική τους επιλογή, παραμένουν στον τόπο τους και αντιστέκονται ακόμη στη γενικευμένη τάση φυγής που επικρατεί αυτή τη περίοδο στην πατρίδα μας και πλήττει ανεπανόρθωτα την παραγωγική της δυνατότητα.

Σήμερα, η τεχνολογική πρόοδος είναι τέτοια που δύναται να μειώσει σημαντικά αυτή την απόσταση και να υποκαταστήσει τα μεταφορικά μέσα και τις διάφορες καθημερινές ανάγκες των πολιτών σε αρκετά σημαντικό βαθμό ώστε να νιώθουν και αυτοί ισότιμοι με τους υπόλοιπους και όχι τρίτης κατηγορίας, όπως συνηθίζεται να λέγεται.

Η απόφαση σας πρόσφατα να παρέχετε δωρεάν δορυφορική λήψη τηλεοπτικού σήματος εκεί όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα αυτή, και λίγο πριν, η παροχή γρήγορου ίντερνετ στις απομακρυσμένες περιοχές, μας γέμισε χαρά αλλά και αισιοδοξία, επειδή ακριβώς μας δείξατε ότι η έγνοια της Πολιτείας για τους ακρίτες της είναι υπαρκτή και συνοδεύεται από ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες που προάγουν το αίσθημα της ασφάλειας και μας φέρνουν πιο κοντά με τον υπόλοιπο κόσμο.

Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα λοιπόν, σας καταθέτουμε το καθολικό αίτημα των κατοίκων που εκπροσωπούμε για μια πολύ σημαντική ψηφιακή υπηρεσία η οποία θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την πολιτική στήριξης της περιφέρειας, η ενίσχυση της οποίας αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης σας και αφορά την δωρεάν πρόσβαση στο ιντερνέτ (Free Wi-Fi) για όλους τους κατοίκους των νησιών με τις ίδιες ιδιαιτερότητες.

Είναι γεγονός πως η οικονομική ασφυξία είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σε όλους μας τη δυνατότητα της ισότιμης πρόσβασης στο πιο πολύτιμο, κατά γενική ομολογία, ψηφιακό εργαλείο του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού, κάτι που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε ανισότητες και δεν περιποιεί τιμή κανενός, συμπεριλαμβανομένων και ημών, απ΄ τη χρονική στιγμή που γινόμαστε αποδέκτες αυτού του προβλήματος.

Δεν πρόκειται για ειδική αλλά για την ίση μεταχείριση ανθρώπων που είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του συγκοινωνιακού αποκλεισμού, που στερούνται τις ίδιες δυνατότητες νοσοκομειακής περίθαλψης, που μαστίζονται από το υψηλό κόστος διαβίωσης, ( παρόλο που έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια για το μεταφορικό ισοδύναμο, δεν έχει υπάρξει κανένα αποτέλεσμα), και που δεν έχουν την επιλογή της αυτόνομης μετακίνησης, π.χ. από ένα μικρό χωριό προς μία μεγαλύτερη πόλη προκειμένου να έχουν άμεση πρόσβαση στα δημόσια αγαθά που προσφέρει η πατρίδα μας στους υπόλοιπους πολίτες της. Καθώς μελετάτε την πρόταση μας αυτή θα θέλαμε να έχετε στο νου σας ότι το επίπεδο του σύγχρονου πολιτισμού μιας χώρας καταδεικνύεται από τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζει τους αδύναμους πολίτες της.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι εσάς θα σας «αγγίξει» αυτή η διαχρονική αδικία που αισθάνεται και ο τελευταίος κάτοικος των νησιών μας, τα περισσότερα απ’ τα οποία αποτελούν σύνορα της χώρας και που μόνο για το λόγο αυτό θα ΄πρεπε, αντί να ικετεύουν, να είναι οι πρώτοι αποδέκτες πολιτικών πρωτοβουλιών και δράσεων για την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής τους ζωής, κάτι που θα αποτελέσει το πιο ισχυρό πολιτικό αντίμετρο, το αμυντικό ανάχωμα στην απληστία και στον επεκτατισμό των γειτόνων μας που καιροφυλακτούν με τρόπο ολοένα και πιο προκλητικό.

Οι μέχρι τώρα πορεία σας αλλά και οι πολιτικές σας επιλογές, δυναμώνουν την ελπίδα μας για ικανοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού, για τους κατοίκους μας, αιτήματος που σας καταθέτουμε. Το ζητάμε ως αντιστάθμισμα για όλα εκείνα που δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να μας παρέχει το κράτος και για τα οποία δείχνουμε κατανόηση και σιδηρά υπομονή όλα αυτά τα χρόνια.

Με εκτίμηση

Οι Δήμαρχοι:

Βόρειο Αιγαίο

Αγίου Ευστρατίου           Μαρί Κάκαλη

Κεντρικό Αιγαίο

Ψαρών                Κωνσταντίνος Βρατσάνος

Οινουσών           Στέφανος Βογιατζής

Κυκλάδες

Ανάφης               Ιάκωβος Ρούσσος

Σικίνου Βασίλης Μαράκης

Φολεγάνδρου  Ελευθέριος Βενιός

Κιμώλου              Κωνσταντίνος Βεντούρης

Δωδεκάνησα

Λειψών                Φώτης Μάγγος

Γαύδου                Ευαγγελία Καλλινίκου

Χάλκης Μιχάλης Πατρός

Αγαθονησίου    Ευάγγελος Κόττορος

Τήλου   Μαρία Καμμά

Μεγίστης            Γιώργος Σαμψάκος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα