Διαδίκτυο: Συμπλήρωσε 30 χρόνια και το γιορτάζει

H Google αφιερώνει το σημερινό Doodle σε μία πραγματικά ξεχωριστή επέτειο. Σαν σήμερα πριν 30 χρόνια δημιουργήθηκε ο Παγκόσμιος Ιστός. Ο γνωστός σε όλους «World Wide Web» ήρθε το 1989 από τον Βρετανό Τιμ Μπέρνερς Λι, ο οποίος ανέπτυξε το δικό του παγκόσμιο σύστημα διακίνησης πληροφοριών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών CERN στην Ελβετία τη δεκαετία του 1980.

Στις 12 Μαρτίου του 1989 λοιπόν ο Τιμ Μπέρνερς – Λι παρουσίασε σε μία τεχνική εργασία, την ιδέα του για έναν νέο εύκολο τρόπο, με τον οποίο οι χρήστες του Διαδικτύου θα μπορούσαν να αποκτούν πρόσβαση σε αρχεία και ιστοσελίδες.

Υπενθυμίζεται πως το Internet είχε δημιουργηθεί 5 χρόνια νωρίτερα, όμως με την ιδέα του Βρετανού επιστήμονα το διαδίκτυο κατάφερε να εξαπλωθεί σε αυτό που είναι σήμερα. Γι’ αυτό η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρείται η ημέρα γέννησης του Παγκόσμιου Ιστού.

H ιδέα του Μπέρνερς- Λι, αρχικά θεωρήθηκε υπερβολικά τολμηρή και δεν είχε την ανάλογη υποδοχή στο CERN. Βλέποντας ότι η ιδέα του δεν είχε μεγάλη αποδοχή, ο Τιμ Μπέρνερς – Λι, τα Χριστούγεννα του 1990 δημοσιοποίησε τον κώδικα προγραμματισμού για την πρότασή του, με αποτέλεσμα πάνω σε αυτή να “πατήσει” το 1993 το Mosaic που ήταν ο προκάτοχος του Netscape (1994), του πρώτου browser, που επέτρεπε στον χρηστή την πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr