Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΕλλάδα: Το 49% της ΔΕΔΔΗΕ πήγε σε Αυστραλούς έναντι 2,1 δις ευρώ

Ελλάδα: Το 49% της ΔΕΔΔΗΕ πήγε σε Αυστραλούς έναντι 2,1 δις ευρώ

|

Στη Macquarie (Αυστραλία) το 49% της ΔΕΔΔΗΕ με προσφορά «μαμούθ» 2,116 δισ. ευρώ – Τι λέει η Κυβέρνηση 

 

Με προσφορά «μαμούθ» ύψους 2,116 δισ. ευρώ, το fund Macquarie από την Αυστραλία (μέσω του μέλους της Spear WTE Investments) αναδείχθηκε πλειοψηφών προσφέρων στον διαγωνισμό για το 49% της ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει η ΔΕΗ, η προσφορά συμπεριλαμβάνει το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους 804 εκατ. ευρώ. Το προσφερόμενο τίμημα παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

Σύμφωνα με πηγές που παρακολούθησαν από κοντά τη διαδικασία, το ύψος στο οποίο βαίνει προς «κλείσιμο» η συναλλαγή, κινείται 20% ψηλότερα από τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη μερική ιδιωτικοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι στη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών της ΔΕΔΔΗΕ συμμετείχαν επίσης οι KKR, CVC Capital και First Sentier. Και οι τέσσερις συμμετέχοντες αποτελούν επενδυτικούς  κολοσσούς, που διαχειρίζονται κεφάλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχουν σημαντικές τοποθετήσεις σε ενεργειακές υποδομές σε όλο τον κόσμο.

Η «ταυτότητα» των διεκδικητών έκανε παράγοντες της αγοράς, ήδη από την ανακοίνωση των σχημάτων που υπέβαλαν προσφορά όπως έχει γράψει το Insider.gr, να προβλέπουν ότι η μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΔΔΗΕ θα ολοκληρωθεί με πολύ υψηλό τίμημα.

Σημαντικές αποδόσεις
Βασικός λόγος για το ισχυρό ενδιαφέρον των διεκδικητών, που «έφερε» την επιτυχία της ιδιωτικοποίησης, είναι ότι οι επενδυτικές προοπτικές που διανοίγουν τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς καλούνται να παίξουν κομβικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Είναι ενδεικτικό ότι τα δίκτυα διανομής είναι απαραίτητο να αποκτήσουν «ευφυΐα» και ευελιξία, ώστε να γίνει πραγματικότητα τόσο η αποκεντρωμένη παραγωγή ΑΠΕ, όσο και η απανθρακοποίηση της οικονομίας με τον εξηλεκτρισμό νέων χρήσεων (θέρμανση και μετακινήσεις).

Στο πλαίσιο αυτό, το Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2021 – 2025 του Διαχειριστή προβλέπονται επενδύσεις συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, μεταξύ άλλων για την αντικατάσταση με «έξυπνους» μετρητές και των 7,5 εκατ. υφιστάμενων «ρολογιών» ρεύματος στη χαμηλή τάση. Επίσης, ένα μέρος των κονδυλίων προορίζεται για να καλύψει το επενδυτικό «κενό» των ετών της οικονομικής κρίσης, κατά τα οποία υστέρησε σημαντικά η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων.

Την ίδια στιγμή, για τις επενδύσεις αυτές έχουν «κλειδώσει» σημαντικές αποδόσεις, καθώς το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) έχει καθοριστεί από τη ΡΑΕ στο 6,7% για τη ρυθμιστική περίοδο 2021-2024. Για την ίδια περίοδο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ανάψει «πράσινο φως» για επιτρεπόμενο έσοδο 776 εκατ. ευρώ για το 2021, 782 εκατ. για το 2022, 780 εκατ. για το 2023 και 804 εκατ. για το 2025.

Κεφάλαια για επέκταση της ΔΕΗ στο εξωτερικό
Όπως είναι φυσικό, η επιτυχία του διαγωνισμού και τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία της ΔΕΗ δίνουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στον νέο κύκλο ανάπτυξης που, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Γιώργο Στάσση, πρόκειται να ξεκινήσει από το επόμενο έτος. Όπως έχει δηλώσει ο κ. Στάσσης, η μερική ιδιωτικοποίηση θα δώσει στην εταιρεία τα απαραίτητα κεφάλαια να αναπτυχθεί εκτός Ελλάδας, με έμφαση στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Έτσι, μέρος του προσφερόμενου τιμήματος προορίζεται για την αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών στις όμορες αγορές ενέργειας, μέσω συνεργασιών. Με στόχο η ΔΕΗ να γίνει ηγέτης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, περίπου το 50% των εσόδων θα αξιοποιηθεί για τη μείωση του δανεισμού της επιχείρησης, στο πλαίσιο του «οδικού χάρτη» για την απομόχλευση του ισολογισμού, που έχει καταρτίσει η διοίκηση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, στόχος είναι η σταδιακή μείωση του καθαρού χρέους σε επίπεδα κάτω από 3,5 φορές τα EBITDA, στην επίτευξη του οποίου αναμένεται πλέον αν συμβάλει σημαντικά η ιδιωτικοποίηση.

Τα χαρακτηριστικά του διαγωνισμού
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς

# Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα, καθώς, η προσφορά είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει  ποτέ. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε 8 μήνες, χωρίς κανένα πρόβλημα ή καθυστερήσεις.

#Στο διαγωνισμό υπήρξε από την αρχή πολύ μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον από 9 επενδυτές και οδήγησε στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από 4 επενδυτικούς κολοσσούς με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους €1 τρισ.

# Η προσφορά ανήλθε σε € 2,1 δισ για το 49% της αξίας της ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value), συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €0,8 δισ και παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης

# Με το ποσό αυτό η ΔΕΗ θα μειώσει σημαντικά το δανεισμό της (Net Debt/EBITDA) κάτω του 3x, ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Παράλληλα, η ΔΕΔΔΗΕ, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία ενός διεθνούς εταίρου -και υπό τη διοίκηση της ΔΕΗ- θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του και θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.

Η αναφορά του Πατέλη
Σχόλιο για την πώληση του ποσοστού της ΔΕΔΔΗΕ έκανε και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, αναφέροντας στο Twitter: «2,1 δισ για 49% ΔΕΔΔΗΕ!!!!! Η υψηλότερη αποτίμηση για μειοψηφικό πακέτο δικτύου ενέργειας στην Ευρώπη. Το 2019 η ΔΕΗ είχε ζημιές 2 δισ. Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις για ΑΠΕ, για να βελτιώσει το δίκτυό της, για να είναι χαμηλές οι τιμές μεσοπρόθεσμα. Κοιτάμε μπροστά, επενδύουμε».

 

Ποια είναι η Macquarie

Σε ό,τι αφορά την εταιρεία που εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΔΔΗΕ με ποσοστό 49% και αυξημένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ, την αυστραλιανή Macquarie, πρόκειται για έναν επενδυτικό κολοσσό με υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 370 δισ. ευρώ. Με προσωπικό πάνω από 15 χιλιάδες άτομα και παρουσία σε 32 αγορές, η Macquarie θεωρείται ο μεγαλύτερος διαχειριστής παγίων υποδομών σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2020 είχε έσοδα 3,61 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,16 δισ. ευρώ. Στον διαγωνισμό της ΔΕΗ συμμετείχε η Spear WTE Investments Sarl μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Managemente Group (MIRA) η οποία ανήκει στην Macquarie Asset Management. 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ανανέωση θητείας για την πρόεδρο της Δ.Σ., Ιωάννα Συνοδινού

Η Ιωάννα Συνοδινού ανανέωσε τη θητεία της στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Αμοργού - Ποια είναι τα νέα μέλη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη