Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΕλλάδα - Διαδίκτυο: Πέντε κανόνες για ασφαλή περιήγηση

Ελλάδα – Διαδίκτυο: Πέντε κανόνες για ασφαλή περιήγηση

|

Πέντε βασικοί κανόνες ασφαλείας στο διαδίκτυο όταν κάνετε .. βόλτα, ώστε να αποφύγετε ανεπιθύμητες συναντήσεις

Τα οφέλη του διαδικτύου στην καθημερινή μας ζωή είναι αναρίθμητα. Ωστόσο, μέσα σε όλη αυτή την προσφορά πληροφορίας και της ευκολίας του διαδικτύου κρύβεται και η πιο “σκοτεινή” πλευρά του. Μια πλευρά η οποία μπορεί να αφήσει τους χρήστες εκτεθειμένους σε διάφορες είδους απάτες, κλοπών ταυτοτήτων και πληροφοριών στα χέρια αγνώστων που κινούνται στους χώρους του διαδικτύου.

Της Μίνας Κοκορέλη

Με ολοένα και περισσότερους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, είτε μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους, είτε μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, αυτοί οι κίνδυνοι αυξάνονται και “μεταλλάσσονται” πολύ γρήγορα.

Παρόλο που οι εφαρμογές σημειώνουν μεγαλύτερη χρήση κατα τις καθημερινές διαδικτυακές μας αλληλεπιδράσεις, σε σχέση με τις επισκέψεις μας σε κανονικούς ιστότοπους, αυτό δεν σημαίνει πως έχουν αλλάξει οι βασικοί κανόνες ασφαλείας στο διαδίκτυο. Οι χάκερ εξακολουθούν να αναζητούν προσωπικά στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναντίον μας για να αποκτήσουν πρόσβαση σε στοιχεία όπως, η πιστωτική σας κάρτα ή τα τραπεζικά σας στοιχεία. Το μη ασφαλές surfing μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε άλλες, πιο προσωπικές απειλές – από ενοχλητικά προσωπικά σχόλια μέχρι τη παράνομη χρήση των δικών σας φωτογραφιών και δεδομένων.

Πάμε όμως να ανακαλύψουμε τους πέντε βασικούς κανόνες ασφαλείας στο διαδίκτυο που πρέπει να ακολουθήσετε, ώστε να αποφύγετε τα ανεπιθύμητα προβλήματα κατα την περιήγησή σας:

1. Περιορίστε τη δημοσίευση των προσωπικών σας στοιχείων

Οι μελλοντικοί εργοδότες ή πελάτες σας δεν χρειάζεται να γνωρίζουν την οικογενειακή σας κατάσταση ή τη διεύθυνση της οικίας σας. Οι πληροφορίες που αναζητούν έχουν να κάνουν σχετικά με την εμπειρία σας, το επαγγελματικό υπόβαθρό σας και τους τρόπους επικοινωνίας με εσάς. Όπως δεν θα δίνατε τις προσωπικές σας πληροφορίες σε κάποιον άγνωστο, το ίδιο πρέπει να εφαρμόσετε και όταν μοιράζεστε τις πληροφορίες σας σε εκατομμύρια ανθρώπους στο διαδίκτυο.

2. Ενεργοποιήστε τις ρυθμίσεις του απορρήτου σας

Οι marketers λατρεύουν να γνωρίζουν τα πάντα για εσάς, όπως αντίστοιχα και οι χάκερ. Και οι δύο μπορούν να “αλιεύσουν” πληροφορίες για εσάς, μόνο από την περιήγηση και τη χρήση των κοινωνικών σας μέσων. Εσείς όμως μπορείτε να αναλάβετε τον έλεγχο των στοιχείων σας. Τα προγράμματα περιήγησης όπως και τα λειτουργικά συστήματα τηλεφωνίας διαθέτουν ρυθμίσεις διαθέσιμες για την προστασία του απορρήτου σας στο διαδίκτυο.

Αυτές οι ρυθμίσεις βέβαια μερικές φορές (σκόπιμα) είναι δύσκολο να εντοπιστούν, επειδή οι εταιρείες θέλουν τα προσωπικά σας στοιχεία για την εφαρμογή διαφόρων ενεργειών marketing. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει αυτές τις διασφαλίσεις απορρήτου και διατηρήστε τις ενεργοποιημένες.

3. Ακολουθήστε τη φιλοσοφία του Safe Browsing

Όπως δεν θα επιλέγατε να διασχίσετε μια επικίνδυνη γειτονιά, έτσι δεν θα πρέπει να επισκέπτεστε αναξιόπιστους ιστότοπους στο διαδίκτυο. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν το περιεχόμενο ως “δόλωμα” για να σας προσελκύσουν. Γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι μπαίνουν στον πειρασμό να αναζητήσουν το περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει, αγνοώντας τον πιθανό κίνδυνο ασφαλείας.

Ο χώρος του διαδικτύου σίγουρα είναι ένας επικίνδυνος χώρος, όπου με ένα απρόσεκτο κλικ μπορείτε να βάλετε σε κίνδυνο τα προσωπικά σας δεδομένα ή να μολύνετε τη συσκευές σας με κακόβουλο λογισμικό. Αντισταθείτε λοιπόν στην παρόρμηση και μην δίνετε στους χάκερς την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία σας.

4. Βεβαιωθείτε ότι η σύνδεσή σας στο internet είναι ασφαλής με μια σύνδεση VPN

Όταν συνδέεστε στο διαδίκτυο ενός δημόσιου χώρου, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας μια δημόσια σύνδεση WiFi, είναι σαν να παραδίδετε τον έλεγχο της ασφάλειάς σας σε τρίτους. Το ευάλωτο σημείο σας είναι η τοπική σας σύνδεση. Βεβαιωθείτε λοιπόν πως η συσκευή σας είναι ασφαλής, χρησιμοποιώντας μια σύνδεση VPN, κατα την οποία κανένας δεν μπορεί να παρακολουθήσει ή να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα που ανταλλάσσετε με τον διακομιστή, όπως για παράδειγμα όταν παίζετε online τυχερά παιχνίδια μέσω της NetBet καζίνο, όπου τα προσωπικά σας στοιχεία και τα στοιχεία των συναλλαγών σας πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικά από τις διάφορες επιθέσεις των χάκερ.

Προσέξτε τα αρχεία που κάνετε download

Ένας από τους πιο βασικούς στόχους των χάκερ στον κυβερνοχώρο είναι να σας εξαπατήσουν στο να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ένα κακόβουλο λογισμικό. Αυτά τα προγράμματα και οι εφαρμογές, μεταφέρουν κακόβουλο λογισμικό που συνήθως υποκλέπτουν τα προσωπικά σας στοιχεία. Αυτό το λογισμικό μπορεί να “καμουφλαριστεί” ως ένα δημοφιλές video game, μια παράνομη κατεβασμένη ταινία ή μια εφαρμογή που μπορεί να ελέγχει τον καιρό. Γι’ αυτό λοιπόν μην κατεβάζετε ποτέ εφαρμογές που φαίνονται ύποπτες ή προέρχονται από ένα μη έμπιστο site.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη