Ελλάδα - Εύβοια: "Πράσινο"φως για αιολικά πάρκα

αιολικό πάρκο

Προχωράει ο σχεδιασμός για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων του ομίλου «Ελλάκτωρ», καθώς χθες η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) ενέκρινε το επενδυτικό «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας Ισχύος 470,4 MW». Πρόκειται για το πρώτο σκέλος έργων που προβλέπονται στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στον όμιλο «Ελλάκτωρ» και στον πορτογαλικό όμιλο EDP Renewables S.A.

Το εν λόγω έργο είναι προϋπολογισμού 489 εκατ. ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία 182 νέων θέσεων εργασίας. Αφορά την ανάπτυξη συγκροτήματος αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4 MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591 GWh στην Κεντρική και Νότια Εύβοια. Η επένδυση προβλέπει την ανάπτυξη συνολικά οκτώ αιολικών πάρκων, εκ των οποίων τέσσερα είναι χωροθετημένα στη Βόρεια – Κεντρική Εύβοια και τέσσερα στη Νότια Εύβοια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική ισχύς που είχε υποβληθεί από την «Ελλάκτωρ» ανερχόταν σε 436 MW, ωστόσο εντέλει το μέγεθος αυτό ενισχύθηκε σε 470,4 MW έπειτα από την υποβολή νεότερων μελετών. Η επένδυση προβλέπει την εγκατάσταση πάνω από 100 ανεμογεννητριών, ισχύος 4,2 MW εκάστη. Η χωροθέτησή τους θα γίνει στους δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, οι γενικοί γραμματείς Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Ορέστης Καβαλάκης, Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου και διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος του Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής και ο διευθυντής Στρατηγικών Επενδύσεων του Enterprise Greece, 'Ακης Σκλάβος.

Μετά τη συνεδρίαση ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Σήμερα συνήλθε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και ενέκρινε άλλη μία μεγάλη στρατηγικής σημασίας επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενός νέου μεγάλου συγκροτήματος αιολικών πάρκων στην Εύβοια, ισχύος 470,4MW από τις εταιρίες ΕΛΛΑΚΤΩΡ και EDP Renewables. Παρά την πανδημία η Κυβέρνηση προχωρά σταθερά στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και η συγκεκριμένη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα καθώς ανοίγει το δρόμο για την πρώτη μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα του Πορτογαλικού Ομίλου, EDPRenewables».

Από την πλευρά του ο κ. Παπαθανάσης τόνισε: «Εγκρίναμε σήμερα μια πολύ σημαντική στρατηγική επένδυση στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που πρόκειται να ενισχύσει την Περιφέρεια και να δημιουργήσει 182 νέες θέσεις εργασίας. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνεχίζει με ταχύτατους ρυθμούς να ενισχύει την επιχειρηματικότητα σε όλη την Ελλάδα. Ξεπερνάμε γραφειοκρατικά εμπόδια ετών και επιταχύνουμε τις διαδικασίες»

Υπενθυμίζεται ότι η «Ελλάκτωρ» και η EDP Renewables ανακοίνωσαν τη στρατηγική συνεργασία τους για την από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων της «Ελλάκτωρ» τον περασμένο Οκτώβριο. Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή νέων πάρκων συνολικής ισχύος 900 MW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με το εκτιμώμενο ύψος του επενδυτικού προγράμματος να ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό το έργο, που έχει πλέον λάβει τον χαρακτήρα της στρατηγικής επένδυσης, ήταν το πλέον ώριμο από το πρόγραμμα που σχεδιάζει ο όμιλος «Ελλάκτωρ». Η παρουσία του πορτογαλικού ομίλου λειτουργεί ως επιταχυντής του προγράμματος, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα υλοποίησης μεγαλύτερου όγκου αιολικών πάρκων σε συντομότερο χρονικό διάστημα χάρη στον επιμερισμό του κόστους.

Υπενθυμίζεται ότι η EDP Renewables είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό αιολικής ενέργειας στον κόσμο και τον δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, καθώς διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 11,55 GW. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σήμερα σε 14 χώρες και η κεφαλαιοποίησή της υπολογίζεται σε περίπου 15 δισ. ευρώ. Στην ελληνική αγορά, εκτός από τη συμφωνία με τον όμιλο «Ελλάκτωρ», η EDP Renewables έχει συνάψει αντίστοιχη στρατηγική συνεργασία και με τη ΔΕΗ. Η εν λόγω συμφωνία αφορά την ανάπτυξη επιπλέον αιολικών πάρκων δυναμικότητας 400 MW.

Σήμερα η «Ελλάκτωρ» αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο παραγωγής αιολικής ενέργειας, καθώς στις αρχές του 2020 ολοκλήρωσε ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα με το οποίο ενίσχυσε την εγκατεστημένη ισχύ του σε 491 MW. Συνολικά η «Ελλάκτωρ» λειτουργεί σήμερα 24 αιολικά πάρκα, τα οποία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις απώλειες από τον τομέα της κατασκευής. Σε 12μηνη βάση, τα λειτουργικά κέρδη από τον τομέα των ΑΠΕ εκτιμάται ότι προσεγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News