Ελλάδα: Η ΕΡΤ απέκτησε ...αυτονομία... Μέσω του δίαυλου 26 και 42 οι Κυκλάδες

Όταν είσαι ΕΡΤ και έχεις την τεχνολογία, είναι λάθος να εκπέμπεις σήμα μέσω ιδιώτη και να το πληρώνεις χρυσό… Ε από σήμερα, Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019 ήρθε η ώρα να αποκτήσει η Ελληνική Τηλεόραση το δικό της δίκτυο, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας των ψηφιακών πομπών της. Η συχνότητα λήψης του πρώτου ψηφιακού μπουκέτου της δημόσιας τηλεόρασης θα εξυπηρετείται πλέον μόνο από τους πομπούς της ΕΡΤ και όχι από αυτούς της DIGEA.

Όπως είναι λογικό, η ΕΡΤ δεν θα... χαθεί από Αττική, Πελοπόννησο και από την πόλη της Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό και δεν θα χρειαστεί επανασυντονισμός. Το ίδιο θα συμβεί και σε άλλες περιοχές, από τη Δράμα μέχρι και τον Έβρο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο.  Ωστόσο, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι τηλεθεατές θα πρέπει να επανασυντονίσουν τις τηλεοράσεις τους, είτε χειροκίνητα είτε με τον αυτόματο τρόπο αναζήτησης για να αποθηκεύσουν τα κανάλια της ΕΡΤ στις νέες συχνότητες εκπομπής. Και για τις Κυκλάδες έχουμε δύο δίαυλους, τον 26 για τα νησιά που βρίσκονται στις Βόρειες Κυκλάδες και τον 42 που είναι στο …Νότο. Και η Νάξος είναι στον δίαυλο 42…

Ο Νίκος Παππάς - υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, μίλησε για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται λέγοντας «Η στιγμή που τελειώνουμε με τη δεύτερη σημαντική συνέπεια του  «μαύρου» το 2013 που είχαμε το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ με αποτέλεσμα ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας να μείνει έξω από την ψηφιακή εποχή και να εξαρτάται από ιδιώτη πάροχο του ψηφιακού σήματος». Μάλιστα, ευχαρίστησε τη διοίκηση και το τεχνικό προσωπικό της ΕΡΤ που κατάφερε να περάσει αγκυλώσεις και πιέσεις και μέσασε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να αναπτύξει το δημόσιο ψηφιακό δίκτυο της ΕΡΤ, κάτι που σε άλλες χώρες είναι αυτονόητο, αλλά στην Ελλάδα χρειάστηκε να δοθεί μάχη". Πρόσθεσε δε «Αποκαθιστούμε το αυτονόητο εκτόπισμα της ΕΡΤ και σε τεχνολογικό επίπεδο. Η αυτόνομη ΕΡΤ εξοικονομεί πόρους που κατέβαλε ως σήμερα ετησίως στην Digea 1,6 εκ. ευρώ. Είναι μία επένδυση που βγάζει τα λεφτά της από την πρώτη στιγμή». Aναφορικά με το κόστος του μαύρου ο κ. Παππάς εξήγησε ότι θα αποτιμηθεί από επιτροπή που ήδη βρίσκεται σε στάδιο συγκρότησης. «Προφανέστατα κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι αυτά θα μείνουν πίσω από την κουρτίνα».

Ιστορικό βήμα για την ΕΡΤ χαρακτήρισε ο υφυπουργός ΨΗΤΠΕ, Λευτέρης Κρέτσος, το νέο δίκτυο δίνει δυνατότητες να προχωρήσουμε περισσότερο στην αντιμετώπιση προβλημάτων πρόσβασης που έχουν οι πολίτες. Ευχαρίστησε με τη σειρά του την προηγούμενη διοίκηση καθώς και την σημερινή διοίκηση και τους εναερίτες που εργάστηκαν για αυτό.  «Η ΕΡΤ αποκτά τη δική της αυτοτέλεια και αυτονομία». «Μεγάλο έργο που έγινε με πολύ καλό συντονισμό» δήλωσε ο γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, Πέτρος Φίλος. «Οι εναερίτες, τεχνικοί, υποστηρικτές δικτύου εργάστηκαν πολύ σκληρά για τους 85 αναμεταδότες και πομπούς που τοποθετήθηκαν αυτούς τους δυόμιση μήνες και θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη συντήρηση του".

Οι νέες συχνότητες ανά περιοχή και Κέντρο Εκπομπής, έχουν ως εξής:

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:

ΦΛΩΡΙΝΑ: δίαυλος 23

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: δίαυλος 23

ΓΡΕΒΕΝΑ: δίαυλος 25

ΤΣΟΤΥΛΙ: δίαυλος 25

ΚΟΖΑΝΗ: δίαυλος 25

---------------------------------------

ΘΕΣΣΑΛΙΑ:

ΒΟΛΟΣ: δίαυλος 21

ΕΛΑΣΣΟΝΑ: δίαυλος 22

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ: δίαυλος 22

ΣΠΟΡΑΔΕΣ: δίαυλος 21

-----------------------------------------

HΠΕΙΡΟΣ:

ΚΑΛΠΑΚΙ: δίαυλος 24

ΚΟΝΙΤΣΑ: δίαυλος 24

ΜΕΤΣΟΒΟ: δίαυλος 24

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: δίαυλος 24

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: δίαυλος 21

ΑΡΤΑ: δίαυλος 23

--------------------------------------------

ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ:

ΚΕΡΚΥΡΑ: δίαυλος 37

ΙΘΑΚΗ: δίαυλος 21

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: δίαυλος 23

ΑΓΡΙΝΙΟ: δίαυλος 21

-----------------------------------------------

Β/Α ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ:

ΛΑΜΙΑ: δίαυλος 39

ΑΤΑΛΑΝΤΗ: δίαυλος 39

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ: δίαυλος 24

ΦΘΙΩΤΙΔΑ: δίαυλος 39

-------------------------------------------

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ:

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: δίαυλος 21

ΣΥΜΗ: δίαυλος 21

ΛΕΡΟΣ: δίαυλος 21

ΠΑΤΜΟΣ: δίαυλος 21

ΚΑΡΠΑΘΟΣ: δίαυλος 21

ΝΙΣΥΡΟΣ: δίαυλος 21

ΡΟΔΟΣ: δίαυλος 21

ΚΩΣ: δίαυλος 21

--------------------------------------------

ΚΥΚΛΑΔΕΣ:

ΑΝΔΡΟΣ: δίαυλος 26

ΤΗΝΟΣ: δίαυλος 26

ΜΥΚΟΝΟΣ: δίαυλος 26

ΣΥΡΟΣ: δίαυλος 26

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: δίαυλος 42

ΑΜΟΡΓΟΣ: δίαυλος 42

ΝΑΞΟΣ: δίαυλος 42

ΣΙΦΝΟΣ: δίαυλος 42

ΙΟΣ: δίαυλος 42

ΜΗΛΟΣ: δίαυλος 42

-------------------------------------------

ΝΗΣIA Β/A ΑΙΓΑΙΟΥ:

ΣΑΜΟΣ: δίαυλος 27

ΦΟΥΡΝΟΙ: δίαυλος 27

ΙΚΑΡΙΑ: δίαυλος 27

-------------------------------------

ΚΡΗΤΗ

ΤΥΜΠΑΚΙ: δίαυλος 39

ΛΑΣΗΘΙ: δίαυλος 27

ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ: δίαυλος 21

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΡΗΤΗ: δίαυλος 39