Ελλάδα: Νέα απάτη μέσω των social media

apati

Υπάρχει και η άσχημη πλευρά της τεχνολογίας...  Και καλό είναι να προσέχουμε όσο γίνεται περισσότερο... Και να είμαστε προσεκτικοί ακόμη και στις πιο αθώες προσεγγίσεις από αγνώστους στα social media. Δεν είναι άλλωστε κακό να λέμε "όχι".... 

Με ένα tweet η Ελληνική Αστυνομία προειδοποιεί για μία νέα απάτη μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας και Viber. Στο μήνυμα ενός συμπολίτη μας που δημοσιεύει η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «αν κάποιος έχει πρόσβαση έστω στο Viber και γνωρίζει τον αριθμό της κάρτας τους μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά. Εμείς δυστυχώς δεν το γνωρίζαμε».

Στο τέλος της ανάρτησης η ΕΛ.ΑΣ. μας παραπέμπει στη σελίδα Cyber Alert, η οποία μας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι για να μην πέσουμε θύματα επιτήδειων.

Ολόκληρο το μήνυμα που δημοσίευσε η ΕΛ.ΑΣ.

«Την Κυριακή 12/9/21 πέσαμε θύματα διαδικτυακής απάτης από την οποία μας αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό. Η αστυνομία και η τράπεζα έδρασαν αμέσως και οι απατεώνες δεν κατάφεραν να ρευστοποιήσουν τα χρήματα. Ξεκινώντας, μας κάλεσε ένας άγνωστος αριθμός ζητώνας να αγοράσει κάτι που πουλούσαμε σε αγγελία. Αφού συμφωνήσαμε στην τιμή, ο απατεώνας ζήτησε να μας κάνει άμεση κατάθεση τα χρήματα γιατί δήθεν φοβόταν μην πουλήσουμε το προϊόν σε κάποιον άλλον.

Του δώσαμε το IBAN αλλά μας απάντησε ότι θέλει τον αριθμό μιας χρεωστικής κάρτας για να κάνει πιο γρήγορα την κατάθεση. Λανθασμένα θεωρήσαμε ότι με το νούμερο μιας κάρτας δεν μπορεί κάποιος να σε κλέψει και αποφασίσαμε να του το δώσουμε.

Έπειτα ήρθε στο κινητό μου ένα μήνυμα που έλεγε: Your viber code is 123456. Ο απατεώνας ισχυρίστηκε πως είχε κάνει την κατάθεση και χρειαζόταν τον εξαψήφιο για μία απλή επιβεβαίωση της τράπεζας. Αφού το μήνυμα δεν αναφερόταν σε τράπεζες και συναλλαγές δεν μας φάνηκε ύποπτο να το δώσουμε. Από κει και πέρα χωρίς να το γνωρίζουμε ο απατεώνας άρχισε να τραβάει χρήματα από τον λογαριασμό μας.

Θα ήταν καλό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι αν κάποιος έχει πρόσβαση έστω στο Viber και γνωρίζει τον αριθμό της κάρτας τους μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά. Εμείς δυστυχώς δεν το γνωρίζαμε». 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News