Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαΕλλάδα - Τηλεπικοινωνίες: Αύξηση 15% στην διαδικτυακή κίνηση

Ελλάδα – Τηλεπικοινωνίες: Αύξηση 15% στην διαδικτυακή κίνηση

|

Σύμφωνα με στελέχη του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΥΤΕ), η πρωτοβουλία «Μένουμε Σπίτι» έχει επιφέρει αύξηση της τάξης του 10% έως 15% στη διαδικτυακή κίνηση – Σενάρια για την επόμενη ημέρα και ο οδηγός της Ιταλίας 

Σενάρια περιορισμού του εύρους ζώνης ή ακόμη και ιεράρχησης της κίνησης έχουν εκπονήσει οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη. Μέχρι στιγμής, παρόλο που η κίνηση στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα έχει αυξηθεί, παραμένει ελεγχόμενη. Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση, χωρίς ωστόσο αυτή να είναι τέτοια που να απαιτεί τη λήψη ειδικών μέτρων.

Σύμφωνα με στελέχη του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΥΤΕ), η πρωτοβουλία «Μένουμε Σπίτι» έχει επιφέρει αύξηση της τάξης του 10% έως 15% στη διαδικτυακή κίνηση. Αυτό φαίνεται στον κόμβο διασύνδεσης όλων των διαδικτυακών παρόχων της χώρας, Greek Internet Exchange, γνωστότερο ως GR-IX. Αν και η κίνηση που περνάει από τον συγκεκριμένο κόμβο δεν είναι η συνολική στο ελληνικό Διαδίκτυο, είναι ενδεικτική της συνολικής κατάστασης που επικρατεί σε αυτό.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του GR-IX, η κίνηση σε ώρες αιχμής (12 το μεσημέρι) ανέρχεται σε περίπου 140 Gbps και σε ώρες μη αιχμής (5 το πρωί) σε 40 Gbps. Aξίζει να σημειωθεί ότι την προτελευταία εβδομάδα, πριν δηλαδή από την έναρξη του «Μένουμε Σπίτι», η κίνηση αυξανόταν τις απογευματινές ώρες, ενώ την περασμένη Δευτέρα, εμφανίζεται αυξημένη κατά τις πρωινές ώρες.

Επίσης, σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών κινητής, καθώς παραμένουν όλοι στα σπίτια αυξάνονται υπέρμετρα οι συνομιλίες στα κινητά. Επιστρέφει δηλαδή η κίνηση στο παραδοσιακό δίκτυο δεύτερης γενιάς (2G), καθώς η μια τηλεφωνική γραμμή σταθερής δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των μελών της οικογένειας. Πάντως, όλοι σημειώνουν ότι τη μεγάλη πίεση θα δεχθούν τα δίκτυα σταθερής, όπως συνέβη στην Ιταλία και στο Βέλγιο.

Υπερφόρτωση

Στην Ιταλία το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο υπερφόρτωσε όταν η συνδρομητική υπηρεσία Amazon Prime άφησε ελεύθερη τη μετάδοση περιεχομένου στους Iταλούς. Επίσης, στo Βέλγιο υπάρχει σιωπηλή συμφωνία να μη γίνονται κλήσεις βιντεοδιάσκεψης, αλλά τηλεδιάσκεψης, δηλαδή χωρίς τη μετάδοση εικόνας, προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις συμφόρησης στο Διαδίκτυο.

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι τεχνολογικές και συνδρομητικές πλατφόρμες για πρώτη φορά καταρρέουν, καθώς αυξάνεται υπέρμετρα η ζήτηση. Αυτό συνέβη στην πλατφόρμα διασκέδασης Xbox Live την περασμένη Κυριακή, ενώ προχθές Δευτέρα κατέρρευσε για τουλάχιστον δύο ώρες η συνεργατική πλατφόρμα Microsoft Teams, καθώς εκατομμύρια χρήστες συνωστίζονται για να λάβουν υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επιχειρούν να αποτρέψουν φαινόμενα συμφόρησης στο εθνικό δίκτυο. Ενα μέτρο θα είναι ο περιορισμός του εύρους ζώνης του χρήστη, που είναι γνωστό ως throttling. Hδη το μέτρο αυτό εφαρμοζόταν σε χρήστες κινητής τηλεφωνίας που ξεπερνούσαν την κατανάλωση δεδομένων από ένα μέγεθος και πάνω, π.χ. πάνω από 20 Gb. Μόλις ο χρήστης περνούσε το όριο, η δυνατότητα μετάδοσης μειωνόταν σε χαμηλά επίπεδα, π.χ. 1 Mbps.

To δεύτερο μέτρο, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν τα δίκτυα, είναι η ιεράρχηση της κίνησης (prioritization). Στην προκειμένη περίπτωση οι πάροχοι «κόβουν» συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως π.χ. το video streaming, ή ακόμη και συγκεκριμένους κόμβους που προκαλούν τη μεγάλη κίνηση. Πάντως, τα στελέχη των παρόχων τηλεπικοινωνιών κάνουν λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις, οι οποίες δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλείς εκτιμήσεις και προβλέψεις.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη